23.02.20 | 06:22

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΕΔΕ: Να τεθεί σε προτεραιότητα ο δανειολήπτης έναντι των funds
15.12.17 | 16:12

ΚΕΔΕ: Να τεθεί σε προτεραιότητα ο δανειολήπτης έναντι των funds

Πολιτικές παρεμβάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας αναλαμβάνει η ΚΕΔΕ με απόφαση που έχαιρε ευρείας πλειοψηφίας στη σημερινή συνεδρίαση του αυτοδιοικητικού οργάνου, με τους αιρετούς να μεταφέρουν την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών, που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epoli.gr στον "κορμό" αυτών των πολιτικών παρεμβάσεων βρίσκεται το αίτημα να υπάρχει θεσμοθετημένη προτεραιότητα στον δανειολήπτη και στον εγγυητή έναντι των funds, προκειμένου να μπορέσει να αγοράσει και να αποπληρώσει το δάνειό του στην τιμή που θα το αγόραζαν τα funds, με αποτέλεσμα να σωθεί η πρώτη κατοικία.

Η δε πρόταση για σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού από τους δήμους, η οποία θα αναλαμβάνει διαμεσολαβητικό χαρακτήρα για την προστασία του δανειολήπτη και του εγγυητή έναντι των funds, στα πρότυπα της Κύπρου, έτυχε αποδοχής από τους αιρετούς, αλλά γρήγορα αυτοί αντιλήφθηκαν τις δυσκολίες, στο να ληφθεί τέτοια πρωτοβουλία. Υπογραμμίστηκε, μάλιστα, ότι απαιτούνται σημαντικές και σε βάθος νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα περιπλέξουν τη λειτουργία των δήμων.

Έτσι, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία να διερευνήσει πιθανές λύσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας με τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής με τη συμμετοχή στελεχών από τον τραπεζικό κλάδο για να επεξεργαστούν τον αριθμό των δανείων που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία και να κάνουν μια πρώτη κατηγοριοποίηση με βάση τα κοινωνικά κριτήρια.

Επίσης, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ξεκινήσει σειρά επαφών με την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να τεθεί το αίτημα της προτεραιοποίησης του δανειολήπτη και του εγγυητή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ πρόκειται το επόμενο διάστημα να θέσει το ζήτημα στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ) προκειμένου να υπάρξει ευρύτερη στήριξη του αιτήματος.

Στο μεταξύ, το Δ.Σ. επικαιροποίησε την απόφασή του για άρση των κυρώσεων προς τους αιρετούς που δεν εφαρμόζουν τα αναγκαστικά μέτρα κατάσχεσης και τους οφειλέτες προς τους δήμους, καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι απλήρωτες οφειλές ιδιωτών προς τους ΟΤΑ α' βαθμού.

Τέλος, για το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητά από την κυβέρνηση να υπάρξει ειδική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ