EPOLI

Ε

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καταδίκη γιατρών  του ΕΟΠΥΥ που συνταγογραφούσαν καθετήρες σε… νεκρούς

Καταδίκη γιατρών του ΕΟΠΥΥ που συνταγογραφούσαν καθετήρες σε… νεκρούς

Καταδίκη γιατρών του ΕΟΠΥΥ που συνταγογραφούσαν καθετήρες σε… νεκρούς

A+ A-

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε δύο γιατρούς -ελεγκτές του ΕΟΠΠΥ για παράνομες συνταγογραφήσεις ιατρικών αναλωσίμων υλικών (καθετήρων) σε ασθενείς που δεν αντιμετώπιζαν σχετική πάθηση ή ακόμη και είχαν πεθάνει…

Κρίθηκαν ένοχοι για ψευδή βεβαίωση, κατ’ εξακολούθηση ενώ τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών στην πρώτη κατηγορούμενη και φυλάκιση 10 μηνών στον δεύτερο. Οι ποινές ανεστάλησαν επί τριετία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το αδίκημα τελέστηκε από τη χρονική περίοδο 2017- 2018, σε κέντρα υγείας της Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη γιατρός από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 ενέκρινε τις δαπάνες σε περίπου συνολικά 25 περιπτώσεις, με 16 ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ από τους οποίους οι περισσότεροι είχαν πεθάνει.

Ο δεύτερος έκανε το ίδιο, από το Νοέμβριο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018, με συνολικά 6 συνταγές σε δύο γυναίκες που δεν αντιμετώπιζαν ανάλογο ιατρικό πρόβλημα.

Σε περίπου 400 ευρώ ανερχόταν το κόστος για κάθε καθετήρα.

Κατά την απολογία της, η πρώτη γιατρός, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε τα εξής:

“Ελέγχαμε τα στοιχεία το ΑΜΚΑ ασθενή και γιατρού. Μπορούσε να φέρει τις ιατρικές γνωματεύσεις είτε συγγενής, με ταυτότητα είτε τρίτος με εξουσιοδότηση του ασθενή. Εγώ έμπαινα στην πλατφόρμα του ΕΟΠΠΥ και έλεγχα την ασφαλιστική ικανότητα του ασθενούς. Δεν θα μπορούσα να αμφισβητήσω έναν γιατρό διαφορετικής ειδικότητας που έγραφε τις συνταγές. Ο δικός μας ρόλος είχε διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Δεν μπορούσα να ξέρω αν έχει πεθάνει. Μόλις μου το είπε ο δικηγόρος μου, μου κόπηκαν τα πόδια…”.

Ακόμη επισήμανε ότι “σπάνια μου έφερναν βιβλιάρια. Είχα πάρα πολλή δουλειά, κάθε μέρα.  Ήμουν στην συγκεκριμένη υπηρεσία από το 2014 έως το 2019. Στην πανδημία έγιναν όλα ηλεκτρονικά. Εάν ήξερα ότι πρέπει να ελέγξω πεθαμένους, δεν θα έβαζα σε κίνδυνο ούτε την καριέρα μου, ούτε την οικογένειά μου”.

Η Eισαγγελέας της έδρας, κατά την αγόρευση της, πρότεινε την ενοχή των δύο κατηγορουμένων.

“Ήταν ελεγκτές και όφειλαν να ελέγξουν. Για την πρώτη κατηγορούμενη, οι περιπτώσεις αφορούν θανόντες επί πολλά χρόνια. Τα βιβλιάρια είχαν καταργηθεί. Όφειλε να ελέγξει τα βιβλιάρια.

Όσον αφορά τον δεύτερο κατηγορούμενο, οι δύο γυναίκες δεν είχαν τη συγκεκριμένη πάθηση. Ο έλεγχος δεν έπρεπε να είναι τυπικός όπως ισχυρίζονται, αλλά απολύτως ουσιαστικός. Δεν έδωσαν πειστικές εξηγήσεις” ανέφερε, μεταξύ άλλων, η εισαγγελική λειτουργός.



ΠΗΓΗ: GRTImes.gr

Σ

Συνέντευξη

Π

Περιοδικό

Α

Άρθρο