EPOLI

Θ

ΘΕΜΑ
ΣΣΕ στο Δημόσιο και Νόμοι: Ποιος υπερισχύει [Γνωμοδότηση του ΝΣΚ]

ΣΣΕ στο Δημόσιο και Νόμοι: Ποιος “υπερισχύει” [Γνωμοδότηση του ΝΣΚ]

ΣΣΕ στο Δημόσιο και Νόμοι: Ποιος “υπερισχύει” [Γνωμοδότηση του ΝΣΚ]

A+ A-

Μία σημαντικότατη Γνωμοδότηση (274/2017) του Α΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), για το αν ισχύουν και παράγουν έννομες συνέπειες, μισθολογικές ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), υπογραφείσα μεταξύ Διοίκησης Κρατικού Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και του Σωματείου Εργαζομένων αυτού, εφόσον οι ανωτέρω ρυθμίσεις αποκλίνουν από τις ρυθμίσεις του ν.4354/2015, με τις οποίες καθορίζονται τα μισθολογικά ζητήματα των δημοσίων υπαλλήλων, των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ν.Π.Ι.Δ., που επιχορηγούνται από δημοσίους πόρους, παρουσιάζει, σήμερα, πρώτο το epoli.gr.

 

Η υπόθεση

Όλα ξεκίνησαν με την υπογραφή Σ.Σ.Ε. μεταξύ της Διοίκησης του Κρατικού Ν.Π.Ι.Δ. «Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών – Ο.Α.Κ.Α. Σπύρος Λούης» και του Σωματείου Εργαζομένων αυτού, που προβλέπει ευνοϊκότερες μισθολογικές ρυθμίσεις (μη πρόβλεψη μείωσης προσωπικής διαφοράς, διατήρηση επιδομάτων εορτών και αδείας, αύξηση ποσοστού αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης) σε αντίθεση νομοθετικών ορισμών (ν.4354/2015, ν.4093/2012), με τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού, Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής, Τμήμα Γ’, να ρωτά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ουσιαστικά, αν είναι δυνατή η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με την οποία καθορίζονται μισθολογικά θέματα, με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που προβλέπουν νόμοι και στη συγκεκριμένη υπόθεση οι προαναφερόμενοι.

 

Η απάντηση

Όπως παρουσιάζει το epoli.gr το Ν.Σ.Κ. εξετάζοντας τις προβλέψεις – ορισμούς κείμενων νομοθεσιών, απαντά – γνωμοδοτεί, ομόφωνα, πως, ρυθμίσεις που προέρχονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας - όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση - αφορούν προσωπικό φορέων του Δημοσίου και προβλέπουν αποκλίσεις από τις ρυθμίσεις μισθολογικού περιεχομένου και όρων αμοιβής του άρθρου 7 του ν.4354/2015 δεν ισχύουν και δεν παράγουν έννομες συνέπειες

 

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Ν.Σ.Κ.

Θ

Επισυναπτόμενα αρχεία
Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν.Σ.Κ. | Προβολή/κατέβασμα

Σ

Συνέντευξη

Π

Περιοδικό

Α

Άρθρο