EPOLI

Θ

ΘΕΜΑ
Ανάκληση διορισμού επιτυχόντος του ΑΣΕΠ [Γνωμοδότηση του ΝΣΚ]

Ανάκληση διορισμού επιτυχόντος του ΑΣΕΠ [Γνωμοδότηση του ΝΣΚ]

Ανάκληση διορισμού επιτυχόντος του ΑΣΕΠ [Γνωμοδότηση του ΝΣΚ]

A+ A-

Γνωμοδότηση (253/2017) του Γ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για το εάν δύναται δημόσια υπηρεσία (Υ.Π.Α.) σε εκτέλεση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (1377/2005), η οποία κατέστη αμετάκλητη με απόφαση του Συμβουλίου του Κράτους (144/2016) να προβεί στο διορισμό αιτηθέντος ακύρωσης του διορισμού άλλου υπαλλήλου, χωρίς να προβεί στην ανάκληση τού προ 15ετιας διορισμού του, επικαλούμενη τόσο την εργασιακή εμπειρία και εκπαίδευση του, όσο και τις σοβαρές ανάγκες της υπηρεσίας.

 

Το ιστορικό

Συμμετέχουσα (Ε.Μ.) σε Προκήρυξη του ΑΣΕΠ του 2001 για την πλήρωση μίας θέσης ΠΕ2 Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», συμπεριλήφθηκε στον πίνακα επιτυχόντων ως πρώτη επιτυχούσα, με αποτέλεσμα τον διορισμό της, με Απόφαση του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών, θέση στην οποία υπηρετεί μέχρι και σήμερα.

Στη συνέχεια, ανθυποψήφιος της (Ι.Τ.) - δεύτερος σε σειρά επιτυχίας - άσκησε αίτηση ακύρωσης, αμφισβητώντας περιεχόμενο των σπουδών της, με το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το 2005, να κάνει δεκτή την αίτηση και να ακυρώνει την πράξη διορισμού της επιτυχούσας.

Εκείνη άσκησε τριτανακοπή, με το ΔΕΑ ωστόσο, το 2006 να την απορρίπτει.

Επίσης, κατά της πρώτης απόφασης του Δ.Ε.Α., ασκήθηκε έφεση από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών.

Μετά την έκδοση της απόφασης του Δ.Ε.Α. για την ακύρωση του διορισμού, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απέστειλε ερώτημα στο τότε αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, ως προς την υποχρέωση της να εκτελέσει, άμεσα, την δικαστική απόφαση, με το Υπουργείο Εσωτερικών να απαντά τον Οκτώβριο του 2005 πως, η πρωτόδικη αυτή απόφαση δεν δύναται να εκτελεστεί πριν αυτή καταστεί τελεσίδικη. Ταυτόχρονα, η Υ.Π.Α. υπέβαλε σχετικό ερώτημα και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Η απόφαση του Δ.Ε.Α. κατέστη τελικά αμετάκλητη το 2016, με σχετική απόφαση του ΣτΕ, με την Υ.Π.Α. να απευθύνεται προς το ΝΣΚ, προκειμένου να γνωμοδοτήσει εάν δύναται να προβεί στο διορισμό του Ι.Τ. χωρίς να προβεί στην ανάκληση του προ δεκαπενταετίας διορισμού της Ε.Μ., με το Νομικό Συμβούλιο να γνωμοδοτεί πως, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας υποχρεούται να προβεί στον διορισμό του Ι.Τ. και να προβεί στην ανάκληση του ακυρωθέντος ήδη δικαστικώς διορισμού της Ε.Μ. ανεξαρτήτως του χρόνου διορισμού της.

 

Ακολουθεί σε επισυναπτόμενο αρχείο η Γνωμοδότηση

Θ

Επισυναπτόμενα αρχεία
Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ | Προβολή/κατέβασμα

Σ

Συνέντευξη

Π

Περιοδικό

Α

Άρθρο