24.01.21 | 11:02

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΦΟΡΕΙΣ » Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.: “Από τον Υπουργό Εσωτερικών εξαρτώνται ενδεχόμενες κινητοποιήσεις ή μη...”
22.06.20 | 08:24

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.: Από τον Υπουργό Εσωτερικών εξαρτώνται ενδεχόμενες κινητοποιήσεις ή μη...

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.), σε συνέχεια της απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης (18-6-2020), προκηρύσσει Πανελλαδική Στάση Εργασίας για την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020, από τις 7:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι και Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27 - Αθήνα).

Η Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 9:00 το πρωί της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2020, με αίτημα, τη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

«Ο κ. Θεοδωρικάκος αρνείται συστηματικά να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιας εκ των μεγαλύτερων Ομοσπονδιών του Δημοσίου και να συζητήσει αλλά και να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου. 

Απαξιώνει ο Υπουργός Εσωτερικών και η κυβέρνηση που υπηρετεί τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και με κίνδυνο τη ζωή τους κράτησαν τις πόλεις καθαρές και υγιείς, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου ιού.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ψέλλισε ένα τυπικό ευχαριστώ, αλλά την ίδια στιγμή, ο ίδιος και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εν μέσω της πανδημίας προώθησαν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, ψηφίζοντας Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) που ουσιαστικά λειτουργούν ως προάγγελος του ξεπουλήματος των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α και της κατάργησης κάθε εργασιακού δικαιώματος συνδυαστικά με μία σειρά Νομοθετικών διατάξεων που είχαν ψηφιστεί λίγο πριν», τονίζει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.  

«Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένοι να μην μείνουν θεατές στην παράδοση των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά να παλέψουν για να διαφυλάξουν τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αγωνιστούν για να προασπίσουν τις θέσεις εργασίας τους και να δικαιώματα τους, όπως τη διατήρηση του καθεστώτος των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.), την συνέχιση καταβολής του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και την επέκταση του και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που δικαιούνται να το λάβουν», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι, για σήμερα Δευτέρα 22 και αύριο Τρίτη 23 Ιουνίου 2020, έχουν προγραμματισθεί σε όλους τους χώρους εργασίας ανοιχτές συγκεντρώσεις των εργαζομένων με σκοπό την ενημέρωσή τους «για τα σχέδια της κυβέρνησης που αφορούν το ξεπούλημα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κατάργησης κάθε εργασιακού δικαιώματος των εργαζομένων της».

Πρόθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. είναι η συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, προκειμένου να του τεθούν, μεταξύ άλλων, τέσσερα (4) βασικά ζητήματα:

  1. Η κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των Δήμων είτε με ισχνές πλειοψηφίες Δημοτικών Συμβουλίων (Άρθρο 178) είτε μέσω Οικονομικών Επιτροπών λόγω των εκτάκτων μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού.
  2. Οι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  3. Η διατήρηση τόσο του καθεστώτος ασφάλισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.), όσο και του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε όσους σήμερα το λαμβάνουν και η επέκτασή του και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που δικαιούνται να το λάβουν.
  4. Η άμεση κατάργηση της απαράδεκτης και σκανδαλώδους διάταξης που επιτρέπει ένας Δήμος να ενοικιάζει τον μηχανολογικό του εξοπλισμό σε εργολάβους για να τους αναθέτουν υπηρεσίες (π.χ. καθαριότητα κ.λπ.).

«Η στάση που θα κρατήσει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος θα είναι καθοριστική για τις περαιτέρω αποφάσεις της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.», ολοκληρώνει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ