19.04.21 | 11:12

 

ΑΡΘΡΑ

“Υποχρέωση της πολιτείας να αντιμετωπίσει τα fake news”
09.05.19 | 07:45

Υποχρέωση της πολιτείας να αντιμετωπίσει τα fake news

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ

Στο σύγχρονο φαινόμενο, συνεχώς επαναλαμβανόμενο και ολοένα αυξανόμενο, αυτό των “fake news” αναφέρεται το άρθρο του Δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Προέδρου της Π.Ε.Δ.Α., κ. Γιώργου Ιωακειμίδη στα epoli.gr και ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

«Αρκεί ένα “τιτίβισμα” - tweet - στο Twitter ή ένα post στο Facebook για να επηρεάσει τη γνώμη εκατομμυρίων χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι περισσότεροι εκ των οποίων υιοθετούν άκριτα μία άποψη χωρίς να προσπαθούν να εξακριβώσουν τη γνησιότητα της πληροφορίας. Το έχουμε ζήσει στους Δήμους μας, είτε σε προεκλογική περίοδο, είτε σε κάποια άλλη στιγμή της αυτοδιοικητικής διαδρομής μας και όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, η όποια απάντηση μας στις κακοήθειες αυτές δεν καταφέρνει πάντα να αποκαταστήσει την αλήθεια, πολύ περισσότερο την θιγμένη αξιοπρέπεια μας», γράφει - πόσο περισσότερο χαρακτηριστικά - καλώντας την πολιτεία να αντιμετωπίσει τον εχθρό όχι μόνο της αλήθειας, αλλά των πολιτών, της Δημοκρατίας.

 

Τ Ο  Α Ρ Θ Ρ Ο

«Αν δει κανείς διεξοδικά τον τρόπο που τα παλιά χρόνια διεξάγονταν οι εκλογικές μάχες θα διαπιστώσει ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της εποχής, δηλαδή, οι εφημερίδες, τα τηλεοπτικά μέσα, στη συνέχεια οι τοπικοί εκδότες και από κάποια στιγμή το διαδίκτυο, απέφευγαν να υιοθετήσουν τακτικές “ψεύτικων ειδήσεων” για το λόγο ότι η κοινωνία σε μεγάλο ποσοστό της δεν τις δεχότανε, τις απέρριπτε. Είχαν μια ευθύνη απέναντι στον αναγνώστη και στην κοινωνία, με ελάχιστες φυσικά εξαιρέσεις.

Σήμερα, η ολοένα, αυξανόμενη δημοτικότητα και χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από εκατομμύρια χρήστες, δημιούργησε το φαινόμενο των “fake news”, μια πραγματικότητα την οποία πολλοί από εμάς, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, τις βίωσαν και αν όχι κάποια στιγμή θα τις βιώσουν.

Αρκεί ένα “τιτίβισμα” - tweet - στο Twitter ή ένα post στο Facebook για να επηρεάσει τη γνώμη εκατομμυρίων χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι περισσότεροι εκ των οποίων υιοθετούν άκριτα μία άποψη χωρίς να προσπαθούν να εξακριβώσουν τη γνησιότητα της πληροφορίας.

Το έχουμε ζήσει στους Δήμους μας, είτε σε προεκλογική περίοδο, είτε σε κάποια άλλη στιγμή της αυτοδιοικητικής διαδρομής μας και όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, η όποια απάντηση μας στις κακοήθειες αυτές δεν καταφέρνει πάντα να αποκαταστήσει την αλήθεια, πολύ περισσότερο την θιγμένη αξιοπρέπεια μας.

Τα fake news, με την άκριτη, κερδοσκοπική και τυχοδιωκτική χρήση τους, κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την διασπορά ψευδών ειδήσεων, αναπτύσσονται όσον αφορά την επιρροή στην πολιτική ζωή σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο είναι η αξιοποίησή τους για την επίτευξη συγκεκριμένων πολιτικών σκοπών, όπως μια προεκλογική εκστρατεία, μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή μια επιλογή του Δημάρχου, κ.λπ. Με τη μεθοδευμένη διασπορά ψευδών ειδήσεων, οι δημιουργοί τους στοχεύουν στην κατασυκοφάντηση του αντιπάλου τους, προκαλώντας όσο μεγαλύτερη ζημία μπορεί στην εικόνα του και την αποδοχή του από την τοπική κοινωνία.

Το δεύτερο επίπεδο είναι η καλλιέργεια μιας στρεβλής πραγματικότητας και μυθοπλασίας για συγκεκριμένα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και η προσπάθεια να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη για να επιτευχθεί η επιδίωξη των οργανωμένων ομάδων συμφερόντων, που διαρρέουν τα fake news. Δυστυχώς, αυτή η περιφρόνηση και κατασυκοφάντηση της αλήθειας είναι πολύ μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα από το απλό ψέμα.

Προσωπικά, πιστεύω, ότι επείγει η πολιτεία να ασχοληθεί με το διαρκώς αυξανόμενο αυτό πρόβλημα, θεσπίζοντας αυστηρές ποινές κατά όσων αποδεδειγμένα δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή με ψεύτικες ειδήσεις. Αν δεν συμβεί αυτό, θα φτάσουμε - αν, δεν φτάσαμε, ήδη - στο σημείο που δεν θα μπορούμε να ξεχωρίσουμε το αληθινό από το ψεύτικο, το συκοφαντικό από το πραγματικό.

Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η κατάσταση την οποία βιώνουμε, και αδικεί και εξοστρακίζει το πολιτικό μας σύστημα, και φυσικά τον αυτοδιοικητικό χώρο τον οποίο, οι περισσότεροι από εμάς, υπηρετούμε με μεράκι, ζήλο, ευθύνη και προσωπικές θυσίες.

Όσο, λοιπόν, η πολιτεία αποφεύγει να ασχοληθεί με τη μεγάλη αυτή πληγή της εποχής μας, πολύ φοβούμαι ότι «ο δημόσιος λόγος και η δημόσια σφαίρα θα διολισθαίνουν ολοένα σε μεγαλύτερο βαθμό νοσηρότητoς» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Δημήτρης Βερβεσός, στην ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από την Π.Ε.Δ.Α και την Ένωση Δημάρχων Αττικής, υπό τον τίτλο, «Τα όρια κριτικής των ΜΜΕ στα δημόσια, και ιδίως στα πολιτικά, πρόσωπα» και παράλληλα θα περιθωριοποιεί την πολιτική και τους πολιτικούς και θα αφήνει “χώρο” για όσους θέλουν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους, μεγάλα συμφέροντα με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους πολίτες αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία.»

 

Ακολουθεί το άρθρο σε μορφή .pdf (ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ)

Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε ηλεκτρονικά από το ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ | Προβολή/κατέβασμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ