19.02.20 | 23:50

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ » ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ » ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΥΠΕΣ: “Συναντίληψη με την ΚΕΔΕ - Τις επόμενες μέρες οι νομοθετικές παρεμβάσεις μας”
10.07.19 | 20:11

ΥΠΕΣ: Συναντίληψη με την ΚΕΔΕ - Τις επόμενες μέρες οι νομοθετικές παρεμβάσεις μας

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ολοκληρώνοντας τις σημερινές επαφές του με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το ζήτημα της κυβερνησιμότητας των Δήμων, για το οποίο διαπιστώθηκε ότι υπάρχει συναντίληψη, συναντήθηκε το απόγευμα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος καλωσόρισε τον κ. Πατούλη και τον συνεχάρη για την εκλογή του στην Περιφέρεια Αττικής.

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι ξεκινάει μια νέα εποχή. Είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε σε αυτήν την προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις. Επειδή σας άκουσα να λέτε ότι θα προχωρήσετε σε γρήγορες κινήσεις με στόχο τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας, εμείς ως ΚΕΔΕ να σας καταθέσουμε τις προτάσεις μας και τις αποφάσεις που ήδη έχουμε λάβει προς αυτήν την κατεύθυνση», με τον Υπουργό Εσωτερικών να συνεχίζει:

«Στηρίζουμε φίλε Γιώργο, πρόεδρε της ΚΕΔΕ και εκλεγμένε περιφερειάρχη της Αττικής, με όλες μας τις δυνάμεις την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί είναι πυλώνας για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας  και την κοινωνική συνοχή, που είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Επειδή υπάρχουν πολλά προβλήματα στην κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών  κάνουμε αυτές τις ταχύτατες συναντήσεις και με την ΚΕΔΕ και με τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες. Προσπαθώ να δω δημάρχους. Το πρωί είδα τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και ακολούθως τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και αύριο ανεβαίνω Θεσσαλονίκη για να δω τον νέο δήμαρχο.  Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε λύσεις στις οποίες θα συμφωνούμε όλοι μαζί, γιατί το νέο που περιέγραψες νωρίτερα έχει σημασία να είναι και αποτελεσματικό. Ο λαός θέλει αποτελέσματα και αυτό θα κάνουμε».

«Αν ισχύει αυτό που λέμε ότι από το πρωί φαίνεται η καλή μέρα και αν συνεχισθούν με τους ίδιους ρυθμούς οι γρήγορες ταχύτητες, τότε πράγματι πάμε σε μια άλλη μέρα και γι’ αυτό είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι», απάντησε ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής.

Μετά τη συνάντηση η οποία διήρκεσε μία ώρα και 20 λεπτά, ο υπουργός Εσωτερικών και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσαν:

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Υπάρχει συναντίληψη με την ΚΕΔΕ και νομίζω ότι τις επόμενες μέρες θα είμαστε σε θέση να κάνουμε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τις νομοθετικές παρεμβάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση»

Γιώργος Πατούλης: «Χαίρομαι γιατί βλέπω μεγάλο ενδιαφέρον από τον Υπουργό για τα ζητήματα διόρθωσης αυτών που αφορούν την Αυτοδιοίκηση και τον «Κλεισθένη». Νομίζω ότι η συναντίληψη αυτή θα δώσει προφανώς και το αποτέλεσμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα αναλάβει η κυβέρνηση. Προχωράμε».

 

Η συνομιλία με τον Τύπο

Δημοσιογράφος: «Θα μας δώσετε ένα παράδειγμα; Τι θα γίνει με την Οικονομική Επιτροπή;»

Γιώργος Πατούλης: «Το μεγάλο ζήτημα είναι η κυβερνησιμότητα και όλα αυτά ο Υπουργός είναι σε θέση και να τα καταλάβει και προφανώς ο ίδιος θα αναλάβει την ευθύνη της διόρθωσης.»

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Σε λίγες ημέρες θα είμαστε έτοιμοι. Ευχαριστούμε πολύ.»

 

Νωρίτερα ο κ. Θεοδωρικάκος συναντήθηκε διαδοχικά με τον Δήμαρχο Χαλανδρίου κ. Σίμο Ρούσο και τον εκλεγμένο Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος δήλωσε:

«Ήρθα να συγχαρώ τον Yπουργό και τους συνεργάτες του ,να ευχηθώ καλή δύναμη. Συζητήσαμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον Κλεισθένη ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη διακυβέρνηση των δήμων. Κουβεντιάσαμε και την πρόταση της ΚΕΔΕ και τα προβλήματα που εμποδίζουν τις δυναμικές πλειοψηφίες».

«Σε ποια κατεύθυνση προσανατολίζεται ο υπουργός;», ρώτησε τον νέο Δήμαρχο Ιωαννιτών δημοσιογράφος, για να απαντήσει:

«Ο υπουργός προσανατολίζεται ακούγοντας και τη γνώμη της ΚΕΔΕ και πολλών συναδέλφων στο πλαίσιο της νομιμότητας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ