18.11.19 | 13:24

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: “Οι πρωτοβουλίες μας για Τοπική Αυτοδιοίκηση, εργαζομένους”
21.07.19 | 20:09

ΥΠΕΣ: Οι πρωτοβουλίες μας για Τοπική Αυτοδιοίκηση, εργαζομένους

Τις προτεραιότητες του νέου υπουργείου Εσωτερικών σε δύο βασικούς τομείς, στάθηκε κατά την ομιλία του, στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκος.

«Πρώτον: Η ολόπλευρη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, ώστε να αποτελέσουν στέρεους πυλώνες της ανάπτυξης, της υποδοχής επενδύσεων, της ενίσχυσης της απασχόλησης και επομένως της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής και της εξυπηρέτησης των πολιτών, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Στηρίζουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες για να έχουν το δικό τους ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, συνοχής, εξυπηρέτησης των πολιτών το οποίο και υλοποιούν.

Θέλω απολύτως να ξεκαθαρίσω για το σύνολο της συνεργασίας του υπουργείου Εσωτερικών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι για μας δεν υπάρχουν γαλάζιοι πράσινοι κόκκινοι ή οτιδήποτε άλλο χρώμα, δήμαρχοι. Είναι όλοι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί από το λαό που πρέπει να λύσουν προβλήματα της κοινωνίας. Και τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα.

Αλλά μας αφήσατε δύο ωρολογιακές βόμβες:

Η μία έχει σχέση με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση. Τα 2/3 των Δημάρχων και οι μισοί Περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία με αποτέλεσμα να μη μπορούν να κυβερνήσουν και να λάβουν αποφάσεις.

Σε λίγες μέρες φέρνουμε νομοθετική παρέμβαση η οποία δίνει λύση σε όσα προβλήματα μπορεί να λυθούν, διευκολύνοντας τις συνεργασίες και συμπράξεις παρατάξεων και δίνοντας σε βασικά όργανα διοίκησης του Δήμου την πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη. 

Η δεύτερη ωρολογιακή βόμβα αφορά τον ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Η Αττική -και όχι μόνο- κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια, καθώς τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο η διοίκηση της Περιφέρειας, επί σχεδόν πέντε χρόνια δεν κάνατε απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Δεν έγινε καμία μελέτη. Δεν έγινε καμία χωροθέτηση. Το πρόβλημα όμως έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Επίσημη γνωμοδότηση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής βεβαιώνει ότι τα περιθώρια στον ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν εξαντληθεί και η διάρκεια ζωής του εκτιμάται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Πρόκειται για ένα έγκλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών και την εθνική οικονομία.

Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για το μέγεθος του προβλήματος από τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, και ήδη, ύστερα από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό εξετάζονται όλες οι λύσεις που απαιτούνται σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αποτελεσματικά».

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δημόσιας Διοίκησης.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

  • Νομοθετική παρέμβαση που θα διαχωρίζει τις αρμοδιότητες των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, αλλά και του κράτους
  • Κατάργηση της απλής αναλογικής στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.
  • Μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση μέσα στην τετραετία.

 

Δημόσια Διοίκηση

  • Προγραμματισμός προσλήψεων στο δημόσιο σε τετραετές επίπεδο «παίρνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους».
  • Αξιοποίηση της εξειδίκευσης, της γνώσης και της εμπειρίας των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα.
  • Σύγχρονες μορφές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού με συγκεκριμένους στόχους ανά υπηρεσία και μετρήσιμα αποτελέσματα.
  • Καθιέρωση ενός νέου αντικειμενικού συστήματος επιλογής των στελεχών της δημόσιας διοίκησης.
  • Ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία του δημοσίου και απλοποίηση του πειθαρχικού δικαίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ