07.05.21 | 10:57

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΕΣ: “Οι ΟΤΑ πρέπει να έχουν ρόλο στη διαχείριση του ΕΣΠΑ”
01.02.20 | 17:21

ΥΠΕΣ: Οι ΟΤΑ πρέπει να έχουν ρόλο στη διαχείριση του ΕΣΠΑ

«Είμαστε αποφασισμένοι ως Υπουργείο Εσωτερικών όπως συνολικά η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είμαστε κοντά στην Αυτοδιοίκηση, κοντά στους Δήμους και τις Περιφέρειες, αυτό υποδηλώνει και η παρουσία μου σήμερα εδώ. Στηρίζουμε με πράξεις και με έργα το δικό σας δημιουργικό έργο. Στηρίξαμε την κυβερνησιμότητα των Δήμων, δώσαμε νέες αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση σε όλους τους τομείς των Υπηρεσιών», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την σημερινή επίσκεψη του στην Πρέβεζα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της θέσης να έχουν ρόλο οι ΟΤΑ στη διαχείριση του ΕΣΠΑ. 

Ο κ. Θεοδωρικάκος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη συναντήθηκε το πρωί με τη Διοίκηση και τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Πρέβεζας κ. Νίκο Τζίμα στα γραφεία της Οργάνωσης.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Νίκο Γεωργάκο, ο οποίος του εξέθεσε τα προβλήματα της περιοχής.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Γεωργάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του που μέσα σε 6 μήνες ένας Υπουργός επισκέπτεται την πόλη του για να ακούσει τα προβλήματα της περιοχής. «Η μεγαλύτερή μας χαρά είναι ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε 6 μήνες, ένας Υπουργός επισκέπτεται την Πρέβεζα. Και ποιος Υπουργός; Ο Υπουργός Εσωτερικών που με όλα αυτά τα θέματα και όλες αυτές τις αλλαγές που έχουμε από το καλοκαίρι, μας έδωσε τη δυνατότητα το να  κυβερνάμε τους Δήμους. Τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Πρέβεζας. 

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης  Θεοδωρικάκος δήλωσε: 

«Είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια σύντομα αλλά πολύ περιεκτική και ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα αυτού του τόπου. Η Πρέβεζα έχει πολύ σημαντικές δυνατότητες. Έχει τις δυνατότητες για μια ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική η οποία θα είναι επ’ ωφελεία προφανώς όλων των  πολιτών της. Είμαστε αποφασισμένοι ως Υπουργείο Εσωτερικών όπως συνολικά η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είμαστε κοντά στην Αυτοδιοίκηση, κοντά στους Δήμους και τις Περιφέρειες, αυτό υποδηλώνει και η παρουσία μου σήμερα εδώ. Στηρίζουμε με πράξεις και με έργα το δικό σας δημιουργικό έργο. Στηρίξαμε την κυβερνησιμότητα των Δήμων όπως προείπατε, δώσαμε νέες αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση σε όλους τους τομείς των Υπηρεσιών. 

Το νέο που έχω σήμερα να προσθέσω και αύριο, σήμερα εδώ στην Πρέβεζα και στη συνέχεια στα Γιάννενα και αύριο, στην Καστοριά, είναι ότι στις επόμενες πλέον δύο εβδομάδες το Υπουργείο Εσωτερικών είναι σε θέση να βάλει μπροστά το νέο Πρόγραμμα έργων, για το οποίο είχαμε δεσμευτεί. 

Θυμούνται όλοι οι πολίτες, ειδικά οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είχα ενημερώσει για το πρόβλημα που υπήρχε για το προηγούμενο Πρόγραμμα του «Φιλόδημος», το οποίο είχε μόνο 130 εκατομμύρια έναντι έργων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα 1,3 δισ. ευρώ. Η υπόθεση αυτή έχει αίσιο τέλος γιατί μέσα από τη δουλειά που έχουμε κάνει, έχουν βρεθεί σημαντικοί πόροι. Τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες δυο εβδομάδες θα υπάρξουν πολύ σημαντικές ανακοινώσεις. 

Με τον κ. Δήμαρχο της Πρέβεζας κάναμε συζήτηση για τις προοπτικές και τις δυνατότητες να ενταχθούν έργα από τον Δήμο, όπως και ευρύτερα από την περιοχή σε αυτό το Πρόγραμμα και νομίζω ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις σύντομα, μέσα στο επόμενο διάστημα, για να καλύψουμε κυρίως τις ανάγκες που έχουν σχέση με τις σχολικές υποδομές και την αποφασιστική βελτίωση των αθλητικών υποδομών, καθώς και μια σειρά από καινοτόμες πρωτοβουλίες που αφορούν το πρότυπο Πρόγραμμα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στο οποίο ο κ. Δήμαρχος έχει ζητήσει να ενταχθεί και ο Δήμος Πρέβεζας, δίπλα στον Δήμο Ιωαννίνων και σε μια σειρά άλλους Δήμους της χώρας.  

Θα ανταποκριθούμε θετικά σε αυτά τα αιτήματα του Δήμου το ταχύτερο δυνατόν και θα υποστηρίξουμε και τις δράσεις και τις συνεργασίες του με άλλα Υπουργεία, όπως είναι το υπουργείο Υποδομών που έχει τη σημαντική ευθύνη να κάνει πράξη μια σειρά έργα που αφορούν τις οδούς που έχει ανάγκη ο τόπος για να συνδεθεί με το συνολικό εθνικό δίκτυο της χώρας». 

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εσωτερικών παρέστη στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου. Στη συνεδρίαση, υπό τον Πρόεδρό της κ. Χρήστο Ντακαλέτση, ετέθησαν ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των ΟΤΑ, όπως θέματα προσωπικού και ΕΣΠΑ, καθώς και προβλήματα της περιοχής, κυρίως σε ζητήματα υποδομών των Δήμων της Ηπείρου. 

Ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε: «Η κυβέρνησή μας από την πρώτη μέρα έχει δείξει με πράξεις και με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις το ενδιαφέρον και την στήριξή της στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάναμε πράξη τα μέτρακυβερνησιμότητας των Δήμων και των Περιφερειών, δίνοντας τη δυνατότητα στους δημάρχους που είχαν εκλεγεί με μεγάλα ποσοστά να μπορούν να κυβερνήσουν τους Δήμους τους, να μπορούν να κάνουν προϋπολογισμούς και να μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες σε αυτά που έχει υποχρέωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και τώρα έρχεται η ώρα μιας μεγάλης νομοθετικής παρέμβασης, η οποία θα υλοποιηθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2020 με στόχο το πλήρες ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων των Δήμων και των Περιφερειών με στόχο την ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης. 

Είμαστε αποφασισμένοι, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη, να στηρίξει με νέες αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, ώστε να αποτελέσει βασικό μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας που είναι ο βασικός στόχος αυτής της κυβέρνησης αλλά νομίζω και όλων των Ελλήνων. Για τον σκοπό αυτό, έχουμε σήμερα τη σύσκεψη με τους δημάρχους της Περιφέρειας Ηπείρου, εδώ στην Πρέβεζα, να συζητήσουμε όλα τα θέματα και όλα τα προβλήματα που ενδιαφέρουν τους Δήμους και ευρύτερα την περιοχή και από κοινού να καταλήξουμε σε μέτρα και δράσεις που χρειάζονται για να προχωρήσει μπροστά η Αυτοδιοίκηση στην περιοχή μας». 

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Κύριε Υπουργέ, οι Δήμοι ζητούν ρόλο και λόγο στη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Θα τον αποκτήσουν;

Τ. Θεοδωρικάκος: «Υποστηρίζω αυτή τη θέση της Αυτοδιοίκησης. Περιμένω να γίνει η επίσημη θέση της ΚΕΔΕ  αλλά πρέπει να σας πω, καθώς η συνεργασία μου με τον νέο πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Παπαστεργίου, είναι στενότατη και καθημερινή, θα έλεγα για το σύνολο των θεμάτων της Αυτοδιοίκησης, ότι το έχουμε συζητήσει. Το Υπουργείο Εσωτερικών πιστεύει ότι πρέπει, στο πλαίσιο του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος για μετά το 2021, η Αυτοδιοίκηση να έχει το δικό της πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε ότι οι αποφάσεις είναι συνολικές, στην τελική ανάλυση ανήκουν στον Πρωθυπουργό της χώρας αλλά βρίσκω θετική και δημιουργική αυτή την πρόταση».

 

Ο κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, Πρόεδρος της ΠΕΔ Πρέβεζας, δήλωσε:

«Καλωσορίζουμε τον κ. Υπουργό κ. Θεοδωρικάκο στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Πρέβεζα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο κ. Υπουργός είναι ξανά στην Ήπειρο, αυτή τη φορά στονΔήμο Πρέβεζας, γιατί η Ήπειρος δεν είναι μόνο τα Γιάννενα, είναι οι τέσσερις νομοί. Ερχόμενος για ακόμα μια φορά εδώ του δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσει μια μεγαλύτερη όσμωση με τα ζητήματα της Ηπείρου αλλά και τα ζητήματα συνολικά της Αυτοδιοίκησης και για αυτά θα συζητήσουμε σήμερα. 

Αν κρίνω από την προσέλευση των συναδέλφων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων φαίνεται ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τα ζητήματα αυτά αλλά, απ’ ότι φαίνεται, υπάρχει και η παρακαταθήκη από τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών και του κ. Υπουργού για επίλυση των ζητημάτων αυτών και όπως είπα αυτό αντανακλά στην προσέλευση των συναδέλφων μου. 

Τα κυρίαρχα ζητήματα βεβαίως, είναι όπως προείπαμε η διαχείριση του ΕΣΠΑ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο και πρέπει να τον αποκτήσει επίσημα και φυσικά τα ζητήματα τα υπόλοιπα σχετίζονται με τα οικονομικά των δήμων, οι οποίοι είναι σε μια οικονομική απίσχναση, δυστυχώς μετά την πολύχρονη κρίση και βέβαια η επανεκκίνησή της, πιστεύω θα έρθει με την σύνταξη του νέου κώδικα για την κατανομή των αρμοδιοτήτων». 

Οι δήμαρχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη ρύθμιση που προώθησε το Υπουργείο Εσωτερικών για τη συνεργασία ΤΕΕ και ΕΕΤΑΑ, ώστε να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν συμβάσεις με μηχανικούς για να προωθηθούν μελέτες για έργα που πρέπει να γίνουν.

Επίσης, τα μέλη της ΠΕΔ χαιρέτησαν την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών για εκπόνηση νέου αναπτυξιακού προγράμματος για τους ΟΤΑ καθώς και την πρωτοβουλία να υπάρξει εντός του 2020 νομοθετική ρύθμιση που θα αποσαφηνίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ Δήμων, Περιφερειών και κεντρικού κράτους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ