21.02.19 | 11:25

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Γ. ΥΠ.ΕΣ.: “Ούτε πλήρης ούτε τέλειος ο Κλεισθένης”
11.06.18 | 22:51

Γ.Γ. ΥΠ.ΕΣ.: Ούτε πλήρης ούτε τέλειος ο Κλεισθένης

Τα Γιάννενα επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, προσκεκλημένος ομιλητής, μαζί με τον βουλευτή του "Ποταμιού", κ. Σπ. Δανέλλη, στην κοινή εκδήλωση των περιφερειακών παρατάξεων "Συμμαχία Ηπειρωτών" και "Ήπειρος Ανατροπής", με θέμα: "Από τον Καλλικράτη στον Κλεισθένη. Συμμετοχική αυτοδιοίκηση με την απλή αναλογική".

Στην ομιλία του, ο κ. Πουλάκης στηλίτευσε τη στάση της ηγεσίας των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, από τα οποία εξαίρεσε το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι, "η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θυσιάζεται στο βωμό της εξυπηρέτησης μιας κοντόφθαλμης μικροκομματικής στρατηγικής", ενώ αντίθετα εξήρε την πρωτοβουλία των δύο παρατάξεων που διοργάνωσαν την εκδήλωση, ως ένα "εξαιρετικό παράδειγμα του πώς οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, μπορούν να συζητούν, προς όφελος του θεσμού, ακόμα και χωρίς να συμφωνούν απαραίτητα σε όλα".

Στο ίδιο μάλιστα πλαίσιο, ο γγ του ΥΠ.ΕΣ. αναφέρθηκε στη στάση που τήρησε ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, έναντι του "Κλεισθένη Ι", τονίζοντας ότι με αυτή - σε αντίθεση με τη συλλήβδην απόρριψη της μεταρρύθμισης από την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. - "τιμά τόσο την προσωπική τους διαδρομή, όσο και την ιστορία του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου στην Ελλάδα", καθώς, όπως υπενθύμισε, "οι μεταρρυθμίσεις που άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπήρξαν και στην Ελλάδα, όπως και αλλού, προϊόντα προοδευτικών κυβερνήσεων. Κυβερνήσεων που είδαν στο συγκεκριμένο θεσμό ένα πεδίο διεύρυνσης της δημοκρατικής συμμετοχής, στήριξης της κοινωνικής αλληλεγγύης, καθιέρωσης ενός διαφορετικού μοντέλου βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης".

Σε σχέση δε με το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, ο κ. Πουλάκης ξεκαθάρισε ότι αυτό "δεν είναι ούτε πλήρες ούτε τέλειο - και ουδέποτε ισχυριστήκαμε κάτι τέτοιο. Και βέβαια, δεν εξαντλεί σε καμία περίπτωση το όραμά μας για τη σύγχρονη προοδευτική δημοκρατική αυτοδιοίκηση. Είναι όμως ένα πρώτο και πολύ μεγάλο, αποφασιστικό βήμα". Όπως είπε, "πάντοτε, πολλώ δε μάλλον στις σημερινές συνθήκες, μια μεταρρύθμιση δεν αρχίζει και δεν τελειώνει σε ένα νομοσχέδιο. Είναι μία ολόκληρη διαδικασία, στην οποία προχωράμε βήμα-βήμα, όσες αλλαγές είναι ώριμες και εφικτές, πηγαίνοντας κάθε φορά ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στον οραματικό μας στόχο. Γι' αυτό, άλλωστε, το σχέδιο νόμου που θα καταθέσουμε έχει ονομαστεί «Κλεισθένης Ι», γιατί πολύ σύντομα θα ακολουθήσει η συνέχεια, με τις πιο δομικές αλλαγές στο κομμάτι των αρμοδιοτήτων".

Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Γιάννενα, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ πραγματοποίησε και συνάντηση με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ.).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ