01.03.21 | 22:05

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΙΘΑΚΗΣ

«Θα υπάρξει “Ήλιος” για τα Μικρά Νησιά και το Χειµώνα;»
27.10.20 | 10:06

Θα υπάρξει Ήλιος για τα Μικρά Νησιά και το Χειµώνα;

Δεν είθισται, έτσι είναι, από το πιο μεγάλο έως το πιο μικρό, τα νησιά της Χώρας μας ζουν κυρίως από τον Τουρισμό. Οι κάτοικοί τους “βγάζουν” το Χειμώνα από τον Τουρισμό.

Φέτος, οι συνθήκες όμως διαφορετικές... Πρωτόγνωρες... Πανδημία...

Το ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ και το epoli.gr δεν θα μπορούσαν παρά να είναι κοντά στους νησιώτες μας, τη Νησιωτική Ελλάδα και κυρίως, στα Μικρά Νησιά, με τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, ιστορικά.

Έτσι, ο Δήμαρχος Ιθάκης κ. Διονύσης Γερ. Στανίτσας, Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος και Οινουσσών κ. Γεώργιος Στ. Δανιήλ απαντούν στο: «Θα υπάρξει “Ήλιος” για τα Μικρά Νησιά και το Χειμώνα;».

Κι ναι, ευτυχώς θα υπάρξει! Όχι γιατί είναι από τη φύση τους αισιόδοξοι, ενδεχόμενα, αλλά γιατί έχουν παραγάγει, παράγουν έργο και οι νησιώτες μας είναι δίπλα τους, με χαμόγελο, υπομονή, δουλειά, εμπιστοσύνη, πάντα!

 

 

Διονύσης Γερ. Στανίτσας, Δήµαρχος Ιθάκης

«H συνεισφορά του Τουρισμού στην τοπική αγορά μας υπερβαίνει το 60%, άμεσα (καταλύματα και υπηρεσίες αναψυχής, μετακίνησης κ.λπ.) και έμμεσα (εστίαση και εμπορικά καταστήματα).

Όπως διαβάζουμε, οι αφίξεις φέτος στην Ελλάδα κινήθηκαν στα περίπου 2 εκ. σε σχέση με τα 30 εκ. επισκέπτες πέρσι και στο περίπου 25% των περσινών εσόδων, που ήταν 17 δις € για την περίοδο από τέλη Ιουλίου έως το τέλος της σεζόν, για τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη, η Ιθάκη κινήθηκε αντίστοιχα, είχαμε δηλαδή μια θα έλεγα καλή σεζόν από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, καλύτερη από αυτό που περιμέναμε, αλλά ως εκεί.

Το νησί μας έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στον εσωτερικό τουρισμό, το yachting κα τον ιστιοπλοϊκό τουρισμό καθώς και την διατήρηση μιας δυνατής σχέσης με τους απόδημους Ιθακήσιους.

Φέτος, λόγω Covid-19, οι τελευταίοι δεν μπόρεσαν να έρθουν στον αριθμό που συνηθίζουμε να τους υποδεχόμαστε, αλλά ο εσωτερικός τουρισμός κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα και είχαμε αρκετή προσέλευση και σε θαλάσσιο τουρισμό, πλην ασφαλώς της κρουαζιέρας.

Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι όταν μια σεζόν που εμείς εδώ με πολύ μεγάλη και συστηματική προσπάθεια τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε στρατηγικά ανοίξει από δυο μήνες, Ιούλιο - Αύγουστο, σε πέντε μήνες σχετικά ομαλής ροής, δηλαδή Μάιο - Σεπτέμβριο, “ξανακλείνεται στο καβούκι” της και περιορίζεται στον ένα μήνα, ο Χειμώνας δεν μπορεί παρά να προμηνύεται δύσκολος για όλους, αλλά ειδικά για τους επαγγελματίες του Τουρισμού και συνακόλουθα τον Δήμο.

Νομίζω αυτή είναι λίγο ως πολύ η εικόνα στα περισσότερα Μικρά Νησιά, όμως μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι η Ιθάκη πριν λίγες μέρες βρέθηκε επίσης στο μάτι του “Ιανού”, με πολλές και σοβαρές ζημιές σε υποδομές – κυρίως το οδικό δίκτυο, κατοικίες, περιουσίες, σκάφη, καΐκια και τράτες, αλλά και παραγωγές και το περιβάλλον συνολικότερα, καθώς κόπηκαν πάρα πολλά δέντρα και καταστράφηκαν καλλιέργειες. 

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι για μας ο Χειμώνας θα απαιτήσει και πολύ περισσότερη δουλειά σε επίπεδο αποκατάστασης, αλλά και μελέτης και νέου σχεδιασμού ώστε να ισχυροποιήσουμε την ασφάλεια και την Πολιτική Προστασία στο νησί μας.             

Γι’ αυτό τον λόγο, πέραν των οικονομικών μέτρων που έχουν ήδη δημοσιευθεί και αναγγελθεί από την Κυβέρνηση για έκτακτη ενίσχυση στις πληγείσες περιοχές, εμείς ζητάμε και μια σειρά άλλων πραγμάτων. Συγκεκριμένα την ενίσχυση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, με τουλάχιστον δύο ακόμα μηχανικούς για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών για να ανταποκριθούμε στις ενισχυμένες ανάγκες τεχνικών δελτίων για τα απαιτούμενα έργα αποκατάστασης, αποστολή> >τεσσάρων γεννητριών για τη συνεχή λειτουργία των αφαλατώσεων, καθώς αποδείχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της Ιθάκης, αλλά και ασθενοφόρο και ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ιθάκης με γιατρούς και εξοπλισμό. 

Η κατάσταση με τον Covid-19 βλέπουμε ότι συνεχίζεται και δεν αφήνει περιθώρια για ολιγωρίες σε μέτρα προστασίας, ειδικά σε μικρές και απομακρυσμένες κοινότητες με αυξημένη δυσκολία πρόσβασης σε μεγάλα νοσοκομεία.

Επιπλέον, έχουμε ήδη ξεκινήσει από τον Μάρτιο αυτής της δύσκολης χρονιάς δράσεις αλληλεγγύης προς τους ασθενέστερους οικονομικά αλλά και κοινωνικά συμπολίτες μας και ενισχύσαμε τη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου σε ωράριο και ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, ώστε να βρισκόμαστε όσο πιο κοντά μπορούμε στους δημότες μας και να τους εξυπηρετούμε όσο καλύτερα μπορούμε. 

Στην Ιθάκη λειτουργεί ήδη Κέντρο Κοινότητας και Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο, ενώ την 29.9.2020 ξεκίνησε τις δράσεις της και η δομή του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου Ιθάκης, έτσι ώστε να μην βρεθεί κανείς μόνος του μέσα στις δυσκολίες αυτού του πρωτόγνωρα απαιτητικού Χειμώνα που μας έρχεται.

Νομίζω σας έδωσα μια καλή εικόνα των προκλήσεων που παρουσιάζει για μας ο φετινός Χειμώνας. Θέλω να τονίσω, όμως, ότι κάτι που έχουμε πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι η συνοχή της τοπικής κοινωνίας, που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ψύχραιμη, δυναμική, συμμετοχική σε όλες τις δράσεις του Δήμου, με υψηλό ηθικό και εθελοντισμό επιπέδου. Αυτή είναι η δύναμή μας και γι’ αυτό παραμένω αισιόδοξος και πάντα γράφω και λέω ότι στην Ιθάκη είμαστε όλοι μαζί, μαζί προχωράμε και σε αυτή δυσκολία και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε να την ξεπεράσουμε!

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας στον Δήμο μας και τα Μικρά Νησιά, που σηκώνουν φορτίο δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους και να ευχηθώ σε όλους και όλες δύναμη και ευόδωση στόχων αυτόν τον δύσκολο Χειμώνα.»

 

Χριστοφής Κορωναίος, Δήµαρχος Νισύρου

«Oι λέξεις νησί και Καλοκαίρι αποτελούν αλληλένδετες έννοιες για τους περισσότερους. Πολλοί ακόμη σκέφτονται ένα μη κοσμοπολίτικο νησί ως τον ιδανικό προορισμό για τις διακοπές τους. Λίγοι, όμως, μπορούν να βιώσουν πραγματικά τη σημασία του να ζει κάποιος μόνιμα σε ένα νησί της άγονης γραμμής, με τη σκληρή πραγματικότητα που συνοδεύει την καθημερινότητα. Μία καθημερινότητα που διαφοροποιείται σημαντικά από Καλοκαίρι σε Χειμώνα. Ένα τέτοιο νησί, είναι η Νίσυρος.

Η Ελλάδα διανύει μία περίοδο με πρωτοφανείς δυσκολίες, κυρίως λόγω κορωνοϊού, σε μία τουριστική περίοδο που μόνο φυσιολογική δεν ήταν για τα δεδομένα της Ελλάδας. Οι προκλήσεις πολλές και για τη Νίσυρο, της οποίας η οικονομία, σε ένα μεγάλο ποσοστό, βασίζεται στον τουρισμό.

Η Νίσυρος όμως, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων παρόλα τα σκαμπανεβάσματα της φετινής σεζόν.

Κάποιες επιχειρήσεις αποφάσισαν να μη λειτουργήσουν. Οι επιχειρήσεις που ρίσκαραν και λειτούργησαν, κατάφεραν, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, να βγάλουν τα προς το ζην, και κάποιες έβγαλαν ακόμη και κέρδος.

Οι Νισύριοι “φόρεσαν το χαμόγελό” τους, δίχως παράπονα, και αντιμετώπισαν το Καλοκαίρι του κορωνοϊού σαν όλα τα προηγούμενα, με τις κατάλληλες, βέβαια πάντα, προϋποθέσεις που όριζε ο νόμος.

Μακριά από αστικά κέντρα και με μόνιμους κατοίκους να μην ξεπερνούν τους 1.000 το Χειμώνα, η ασφάλεια που αποπνέει η Νίσυρος είναι αδιαμφισβήτητη. Ευελπιστούν, λοιπόν, πως τα επερχόμενα μέτρα ασφαλείας θα είναι ελαστικότερα, χωρίς τον φόβο ενός νέου “lock-down”.

Φτάνοντας στα τέλη του Σεπτέμβρη, ο Χειμώνας κοντοζυγώνει και μαζί του και οι ανησυχίες για την καθημερινή επιβίωση.

Οι δυνατότητες και οι προοπτικές του νησιού όμως, δεν περιορίζονται μόνο στον τουρισμό.

Εύλογα, θέματα εργασίας είναι αυτά κάνουν πολλούς να αναρωτιούνται, πώς ο κόσμος συντηρείται σε έναν τόσο μικρό τόπο.

Όσοι εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες, έχουν μία σχετική ασφάλεια.

Μία άλλη μερίδα των ντόπιων επίσης, εργάζεται στο, υπαγόμενο στη Νίσυρο, ορυχείο που βρίσκεται στο νησί “Γυαλί,” και ασχολείται με την εξαγωγή ελαφρόπετρας και οψιδιανού - τα κύρια έσοδα του νησιού.

Κάποιοι άλλοι, ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την αλιεία, ενώ παράλληλα, αρχίζει σιγά-σιγά να αναπτύσσεται η καλλιέργεια της γης και ο αγροτουρισμός.

Μέσα σε όλη αυτήν την κρίση, οι Νισύριοι αντιλαμβάνονται πως, η στροφή στον πρωτογενή τομέα μπορεί να δώσει νέες λύσεις.

Είναι ουτοπικό να συζητάμε, σαφώς, για μία ζωή “στρωμένη με ροδοπέταλα”. Υπάρχουν περίοδοι που λόγω κακοκαιρίας, το νησί μένει αποκλεισμένο για μέρες με ελλείψεις ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης. Οι δυσκολίες, λοιπόν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το θέμα είναι να προσπαθούμε να τις λύσουμε με ευρηματικότητα και θέληση.

Η Νίσυρος είναι ένας ιδιαίτερος τόπος. Είναι ο τόπος που συνδυάζει, βουνό και θάλασσα, ηφαίστειο με ιαματικές πηγές, χιλιομέτρων μονοπάτια και καταπράσινες εκτάσεις. Εκεί που νομίζει κανείς πως δεν έχει τίποτα να επιδείξει, εκεί εκπλήσσεται και καταλαβαίνει πως υπάρχει άπλετος ήλιος το χειμώνα.»

 

Γεώργιος Στ. Δανιήλ, Δήµαρχος Οινουσσών

«Σεπτέμβρης της αναμονής στο ανατολικό Αιγαίο, στο ακρόπρωρο της Ενωμένης Ευρώπης! Αποχαιρετήσαμε ένα ιδιότυπο Καλοκαίρι! Με τους δικούς του διαφορετικούς ρυθμούς κατάφερε ν’ αναταράξει λίγο τα νερά της σιωπής των απομακρυσμένων νησιών.

Λίγοι οι ξένοι επισκέπτες, περισσότερος ο εσωτερικός τουρισμός, οι κάτοικοι των γειτονικών νησιών ήρθαν για μια παροδική ανάπαυλα στις Οινούσσες!

Πέρασαν όμορφα, μάζεψαν εικόνες κι αναμνήσεις και έδωσαν μια σύντομη οικονομική “δροσιά” στη δοκιμασία, που βιώνουν οι μικρές νησιωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που ανέμεναν να δουλέψουν στον τουρισμό.

Τα μεροκάματα δεν βγήκαν και ο Χειμώνας έρχεται με πυκνή οικονομική νέφωση και αρκετά μποφόρ.

Όμως ο ήλιος εδώ σε τούτο το πετροκάραβο του Ανατολικού Αιγαίου, στις Οινούσσες της Ναυτοσύνης, “υπάρχει»! Είναι ο ήλιος της αισιοδοξίας για ένα μέλλον φωτεινό, που καθοδηγεί μια αποστολή φιλοπρόοδη κι ειρηνική.

Η Παιδεία είναι η ζωή και η αναπνοή αυτού του βραχότοπου!

Η πανάρχαια τέχνη του ομηρικού ταξιδευτή Οδυσσέα εμπνέει και νοηματοδοτεί τη ζωή στο ακριτικό νησιωτικό μας σύμπλεγμα.

Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων με 200 αυριανούς καπετάνιους, το Ναυτικό ΕΠΑΛ με τους έφηβους, που ονειρεύονται την δική τους θαλασσινή διαδρομή, το Γυμνάσιο και το Ενιαίο Λύκειο με τη μαθητιώσα νεολαία της άλλης, της δυνατής Ελλάδας και το Μαθητικό Οικοτροφείο με την μεγάλη ιστορία και παραδοσιακή προσφορά συνθέτουν τον πολύμορφο καμβά της ναυτικής εκπαίδευσης των Οινουσσών. Εδώ η Ναυτοσύνη δεν αποτελεί μόνο διδαχή, επιστήμη και τέχνη, αλλά και βίωμα!

Η θάλασσα χαράσσει και πάλι το πεπρωμένο της νησιωτικής πολιτείας των Οινουσσών. Γίνεται γέφυρα κι εφαλτήριο για τη ζωή εκείνων, που τολμούν και μπορούν!

Δεκάδες νέοι μ’ όνειρα και πάθος επιλέγουν την περιπέτεια της ναυτοσύνης. Τους χαρίζει το ταξίδι της ευημερίας, της επιτυχίας και της νίκης! Και αυτή η νικηφόρα διαδρομή πρέπει και μπορεί ν’ αποτελέσει το “τιμόνι” για πολλούς τόπους και μικρά νησιά!

Η προσήλωση στη δύναμη της παιδείας, στη λυτρωτική απόδραση του θαλασσινού αγώνα, στο πνεύμα μιας αδιάκοπης γιορτής, που καλεί τους νέους “της ποντοπόρου ημέρας κυνηγούς” να γευτούν και να χαρούν την ομορφιά της περιπλάνησης, την ηδονή του ταξιδιού.

Ο ήλιος, λοιπόν, θα φωτίσει και θα θερμάνει με αισιοδοξία, παλμό και πίστη τα σπίτια και τα κλειστά παράθυρα, όταν τα νιάτα με ένα χαμόγελο γεμάτο γέλιο και σημαίες θα πλημμυρίσουν τα τρίστρατα του νησιού.

Γίνεται το προσκλητήριο για τους νέους της πατρίδας μας. Χαράζει τη διαδρομή της ελπίδας για την πατρίδα μας ολάκερη και το λαό μας, που θράφηκε με τους χυμούς του ήλιου του Αιγαίου! Πάντα σε κάποια θάλασσα σε κάποιο πλοίο η Ελλάδα θα ονειρεύεται με μάτια, που θα μας συντροφέψουν μ’ ένα φως καλύτερο!» 

 

Επισυνάπτεται το άρθρο (.pdf) στο ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Προβολή/κατέβασμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ