13.06.21 | 12:08

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

“1 χρόνος Περιφέρεια, 3 ακόμη χρόνια σκληρής δουλειάς, έργου, προσφοράς”
19.01.21 | 08:45

1 χρόνος Περιφέρεια, 3 ακόμη χρόνια σκληρής δουλειάς, έργου, προσφοράς

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τα «αναμενόμενα» μεγάλα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένας Περιφερειάρχης, κυριότερα, είναι αυτά της πολιτικής προστασίας, της διαχείρισης των απορριμμάτων, μεταξύ των πολλών άλλων.

Τι συμβαίνει όμως, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα «μη αναμενόμενο», όπως αυτό μίας πανδημίας...;

Σε αυτά - και πολλά άλλα - απαντά ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στη μεγάλη συνέντευξή του στα ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ και epoli.gr με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου της θητείας του.

Από τη συμπλήρωση αυτή, δεν θα μπορούσε να λείψει από τη συνέντευξη, η παρουσίαση του σημαντικότερου παραγόμενου έργου, αλλά κυριότερα πώς αυτό θα συνεχιστεί...

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

“Όλο αυτό το διάστημα αναπτύξαμε ένα στρατηγικό σχέδιο για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής

Κύριε Περιφερειάρχη, με τον πρώτο χρόνο διοίκησης της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Χώρας να έχει συμπληρωθεί λίγο καιρό πριν, ποιο είναι το σημαντικότερο παραγόμενο έργο ανά τομέα;

«Κύριε Κουφάκη, όλο αυτό το διάστημα της θητείας μας έχουμε αναπτύξει ένα στρατηγικό σχέδιο, που στόχο του έχει την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής.

Αναλυτικά, σας αναφέρω, 

Διαχείριση απορριμμάτων

Στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι το σχέδιο που εκπονήσαμε και εφαρμόζουμε για την ορθή διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική.

Έχουμε δεσμευθεί ότι ως το 2025 θα έχει πάψει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ της Φυλής ως ανοικτή χωματερή.

Στόχος μας είναι μέχρι τα τέλη του χρόνου να απορροφήσουμε πόρους του ΕΣΠΑ και να μη μείνει ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο.

Αν και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε περάσει σταθερά από το στάδιο των εξαγγελιών, στο στάδιο της υλοποίησης. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως, όπως είχαμε δεσμευτεί, έχουμε ανάδοχο για τη μελέτη αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, δεκάδες Δήμοι επικαιροποιούν τα τοπικά τους σχέδια, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Παράλληλα, προχωράμε στην κατασκευή 3 νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό, αξιοποιώντας το χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ.

Επιπρόσθετα, έχουμε σε εξέλιξη πρόγραμμα διανομής 80 σύγχρονων απορριμματοφόρων και 9.000 καφέ κάδων σε όλους τους Δήμους και σύντομα θα διεξαχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια και τοποθέτηση 1.000 γωνιών ανακύκλωσης σε όλη την Αττική.

 

Κοινωνικές Δομές

Παράλληλα, εστιάζουμε στη διαμόρφωση ενός ισχυρού κοινωνικού δικτύου για την προστασία ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Εξυπηρετούμε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες, μέσα από τις 242 Κοινωνικές Δομές που λειτουργούν σήμερα με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Στα ζητήματα κοινωνικής συνοχής δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση. Ο συνολικός προϋπολογισμός μας, πλέον των κοινωνικών δομών που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής, ξεπερνάει τα 100 εκ. €, η δε χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη καταρχάς μέχρι το 2023.

 

Ενίσχυση της πολιτικής προστασίας

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας είναι η καλύτερη θωράκιση της Αττικής στα ζητήματα πολιτικής προστασίας. Δίνουμε προτεραιότητα σε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης κυρίως σε περιοχές που έχουν πληγεί, όπως είναι η Δυτική και Ανατολική Αττική. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο καθαρισμός των ρεμάτων, η ολοκλήρωση του έργου «Εκτροπή χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου», η διεκδίκηση πόρων για την εκπόνηση νέων μελετών, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των επόμενων έργων.

 

Υλοποίηση αναπτυξιακών έργων

Παράλληλα έχουμε επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης εμβληματικών αναπτυξιακών έργων, όπως είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο θα ολοκληρωθεί έγκαιρα. Το έργο είναι πρώτης προτεραιότητας για μας. Η Περιφέρεια έχει δεσμευθεί ότι η Α’ Φάση του Έργου θα ολοκληρωθεί άμεσα και θα κάνουμε ότι χρειαστεί, για να προκηρυχθεί τα ταχύτερο δυνατό και η Β’ Φάση του.>

 

Υλοποίηση δράσεων για τη δημιουργία μιας πρότυπης Περιφέρειας Υγείας

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους 66 δήμους υλοποιεί ειδικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και στοχεύει με τις παρεμβάσεις της να δημιουργήσει μια πρότυπη Περιφέρεια Υγείας. Επιπλέον, με πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, δημιουργήθηκαν 20 θεματικά πεδία με αντίστοιχες επιστημονικές παρουσιάσεις.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, ενισχύουμε τα ΚΕΠ Υγείας σε όλους τους Δήμους της Αττικής, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν για ζητήματα υγείας και να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για 11 κύρια νοσήματα.»

 

“Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης η μεγαλύτερη πρόκληση και ύψιστη προτεραιότητα

Μένοντας στον 1ο χρόνο, εκτός από έργο υπήρξαν σίγουρα προβλήματα. Ποιες ήταν οι δύσκολες αυτές στιγμές, που έκαναν τον Περιφερειάρχη Αττικής να ανασηκωθεί από την καρέκλα του κατά την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων, όπως συνηθίζετε να κάνετε όλα αυτά τα χρόνια της υπηρεσίας σας στην Αυτοδιοίκηση;

«Αναμφισβήτητα η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ήταν και παραμένει για εμάς η μεγαλύτερη πρόκληση και ύψιστη προτεραιότητα.

Είχαμε μπροστά μας έναν άγνωστο κίνδυνο, ωστόσο δράσαμε έγκαιρα και με συντονισμένες ενέργειες καταφέραμε, κανένας πολίτης της Αττικής να μη μείνει μόνος, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε πολιτικές πρόληψης. Παράλληλα όμως με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, βασική μας προτεραιότητα είναι και τα ζητήματα πολιτικής προστασίας. Η Περιφέρεια Αττικής είναι διαρκώς παρούσα και ενήργησε έγκαιρα, σε κάθε περίπτωση που απαιτούνταν για την αποτελεσματικότερη προστασία της ζωής των πολιτών.

Ενδεικτικά να σας αναφέρω πως στις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, πέρα από τη φυσική μας παρουσία, συνδράμαμε το έργο της πυροσβεστικής με δικά μας μέσα και προσωπικό, όπως κάναμε και στην περίπτωση του Ν. Ηρακλείου, όπου η κακοκαιρία προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές και πτώσεις δέντρων.

Επιπρόσθετα, στείλαμε δικά μας συνεργεία για τον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου του Ωρωπού το οποίο είχε «πνιγεί» από τα μπάζα και τα φερτά υλικά, εξαιτίας των πλημμυρών της Εύβοιας.»

 

“Βασική μας προτεραιότητα και κατά τον δεύτερο χρόνο η διαχείριση των απορριμμάτων

2ος χρόνος. Ποιος ο σχεδιασμός έργου για τους προσεχείς μήνες; Σε ποιους τομείς θα δοθεί συνέχεια του σημαντικού, ήδη παραγόμενου έργου;

«Βασική μας προτεραιότητα είναι, όπως σας ανέφερα και παραπάνω, να προχωρήσουμε αταλάντευτα το σχεδιασμό μας στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Παράλληλα, μέσα από ίδιους πόρους, αλλά και αξιοποιώντας Κοινοτικά προγράμματα και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, δίνουμε προτεραιότητα σε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, κυρίως σε περιοχές που έχουν πληγεί όπως είναι η Δυτική και Ανατολική Αττική, σε έργα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου, έργα ηλεκτροφωτισμού, στη δημιουργία υποδομών που θα ενισχύσουν την Αττική ως τουριστικό προορισμό.

Στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής μας βρίσκονται τα έργα ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής (Ανάπλασης Φαληρικού όρμου), η νότια επέκταση του σταθμού Κρουαζιέρας στον Πειραιά, η διαπλάτυνση της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Θηβών, η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Παραλιακού Άξονα που θα συνδέει τον Μαραθώνα με τον Ωρωπό και η ανέγερση έργων Πολιτισμού (Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλ. Σούτσου, κ.α.).»

 

Πανδημία, μία λέξη, μία ερμηνεία άγνωστη πρακτικά για τη γενιά νυν διακυβέρνησης, για τις περισσότερες γενιές πληθυσμιακής σύστασης της Χώρας. Πώς την αντιμετώπισε, πώς την αντιμετωπίζει και πώς θα την αντιμετωπίζει μέχρι την πλήρη εξάλειψη του ιού COVID -19  η Περιφέρεια Αττικής;

«Κύριε Κουφάκη, καταρχάς να επισημάνω ότι σήμερα και μετά την έναρξη του εμβολιασμού, μπορούμε όλοι να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την ουσιαστική αντιμετώπιση της πανδημίας. Και βέβαια να δείξουμε εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να εμβολιαστούμε τους επόμενους μήνες, για την προστασία τόσο της ατομικής, όσο και της δημόσιας υγείας.

Από εκεί και πέρα, η  Περιφέρεια Αττικής βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή για τη διαχείριση της κρίσης του Covid-19, υλοποιώντας μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες.

Μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με τον ΙΣΑ, προχωρήσαμε στη σύσταση των Κινητών Ομάδων Επίσκεψης στο Σπίτι (ΚΟΕΣ), οι οποίες έχουν στελεχωθεί με ιατρούς εξειδικευμένους και νοσηλευτές Πανεπιστημιακού επιπέδου για εξέταση και λήψη δειγμάτων, καθώς και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 1110 στην οποία οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται δωρεάν σε 24ωρη βάση.  Να σημειωθεί ότι στο 1110 μέχρι σήμερα έχουν απευθυνθεί πάνω από 130.000 πολίτες.

Επιπρόσθετα, ενισχύσαμε τη Δημόσια Υγεία με πόρους και εξοπλισμό, δίνοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως προχωρήσαμε στη λήψη απόφασης για αγορά αναπνευστήρων και κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ ύψους 740.000, για τα νοσοκομεία της Αττικής, σε εξοπλισμό αξίας 4,55 εκατ. Ευρώ για τη στήριξη της πρωτοβάθμιας υγείας μέσω της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, σε εξοπλισμό αξίας 13,3 εκατ. Eυρώ για τη στήριξη των Νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και σε κινητό εξοπλισμό αξίας 4,34 εκατ. Eυρώ για τη στήριξη του ΕΚΑΒ.

Επίσης, ενισχύσαμε τις μονάδες και φορείς υγείας του υπουργείου Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες της επιδημίας Covid-19, προϋπολογισμού 110 εκ. Ευρώ και χρηματοδοτήσαμε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με το ποσό των 9,5 εκατ. Ευρώ για την προμήθεια βιοϊατρικού και λοιπού εξοπλισμού για την αναβάθμιση αλλά και την ανάπτυξη νέων μονάδων εργαστηρίων ΚΕΔΥ.»

 

“Αρμοδιότητες και προσωπικό στις Περιφέρειες

Στις ερχόμενες νομοθετικές προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και ο Ενιαίος Κώδικας της Αυτοδιοίκησης. Ποιες οι αρμοδιότητες που ξεκάθαρα πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες, ώστε να επιτελέσουν το έργο τους;

«Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Χώρας, είναι να γίνει πράξη επιτέλους η έννοια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ως επίκεντρο την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς τους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διευκρινίζω πως, μαζί με τις αρμοδιότητες επιβάλλεται και ενίσχυση των φορέων αυτοδιοίκησης με το απαιτούμενο προσωπικό. Στην Περιφέρεια Αττικής το τελευταίο διάστημα έχουμε χάσει 150 έμπειρα στελέχη μας τα οποία μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.»

 

“Καταφέραμε και προχωρήσαμε πολλές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις κρίσιμων ζητημάτων

Κλείνοντας τη συνέντευξη κύριε Περιφερειάρχα, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των εξαιρετικά σημαντικών καθηκόντων σας, πόσο δικαιωμένος - στα πλαίσια του πρώτου αυτού χρόνου - αισθάνεστε από την επιλογή σας, από τον «γνωστό» Πρώτο Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δοκιμαστείτε στον «άγνωστο» Δεύτερο, αυτόν των Περιφερειών;

«Αυτό που μετράει για μένα είναι ότι, σ’ αυτόν τον έναν χρόνο θητείας και έχοντας μεσολαβήσει μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, ήδη καταφέραμε να έχουμε προχωρήσει πολλές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, σε κρίσιμα ζητήματα.

Η Περιφέρεια Αττικής, η πρώτη μεταξύ των 13 Περιφερειών της Ελλάδας, μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, σε όλα τα επίπεδα.» 

 

Ακολουθεί η συνέντευξη (επισυναπτόμενο αρχείο) σε μορφή .pdf [ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ]

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Προβολή/κατέβασμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ