08.12.19 | 17:09

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Να “ξαναπιάσουμε το νήμα” για μία μεγάλη, κοινή Πατρίδα»
08.05.14 | 10:04

Να ξαναπιάσουμε το νήμα για μία μεγάλη, κοινή Πατρίδα

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
Υπ. ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ.

Η επιλογή του κ. Γρηγόρη Ζαφειρόπουλου, για την παράθεση μίας συνέντευξης, δεν ήταν τυχαία.

Όπως θα διαπιστώσετε από το ξεκίνημα της συνέντευξης, εκτίμησή μας και πολλών, μα πάρα πολλών άλλων είναι, ότι, οι Εκλογές αυτές, ίσως είναι οι κρισιμότερες από την ημέρα «θεμελίωσης» του Ευρωπαϊκού «οικοδομήματος».

Ένα «οικοδόμημα», που κινδυνεύει με κατάρρευση. Και αυτό γιατί, όπως ισχύει στον χώρο της οικοδομής, σε μία κατάρρευση, είτε φταίνε τα υλικά, είτε οι χτίστες ή… και τα δύο μαζί.

Στην περίπτωση μας, αν θεωρήσουμε ως «υλικά» τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές, εμείς θεωρούμε ότι, ο κ. Ζαφειρόπουλος είναι «καλό υλικό», δοκιμασμένο, τόσο στον πρώτο και δεύτερο Βαθμό της Αυτοδιοίκησης και τις Ενώσεις της, όσο και την Ευρώπη, με τη συμμετοχή του σε πολλά Ευρωπαϊκά «Φόρα».

Ας δούμε, λοιπόν, τι έχει να μας πει... Εμείς τα είπαμε ή μάλλον τα γράψαμε. Και τα γραπτά μένουν…

 

ΕΡ. Κύριε Ζαφειρόπουλε, πολλοί κάνουν λόγο για τις κρισιμότερες Εκλογές για το μέλλον της Ε.Ε. Ποια είναι η γνώμη σας; Τι πρέπει να πράξει η Ευρωβουλή για μία πραγματική «Ευρώπη των Λαών»; 

Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τη δική της κρισιμότητα. Η ιδιαιτερότητα των εκλογών του Μαΐου είναι ότι ουσιαστικά συνιστούν τη «γέφυρα» μιας ιστορικής μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την εποχή της κρίσης και της αμφισβήτησης, η Ενωμένη Ευρώπη καλείται τα επόμενα χρόνια να ακολουθήσει μια διαφορετική «περπατησιά». Έχοντας διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, και κυρίως ακούγοντας και κατανοώντας περισσότερο τις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών, όπως διαμορφώνονται στη βάση των καινούριων δεδομένων που διαρκώς προκύπτουν, όσο τα έθνη και οι λαοί προοδεύουν.

Στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται για την Ενωμένη Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αυξημένο ρόλο να διαδραματίσει, καθώς και προχωρημένη πολιτική νομιμοποίηση, από τη στιγμή που οι ευρωβουλευτές θα έχουν ψηφιστεί από την πλειοψηφία των ενεργών πολιτών της ηπείρου μας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να γίνει στην πράξη η φωνή των λαών, η φωνή της συνείδησης των Ευρωπαίων, και να επιβάλλει στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών την υιοθέτηση μιας κοινωνικής πλατφόρμας, που θα επαναφέρει στο προσκήνιο την πολιτική, και θα παραμερίσει την απρόσωπη και μίζερη νοοτροπία της διαχείρισης.

ΕΡ. Οι περισσότερες αποφάσεις για το μέλλον των Κρατών - Μελών «περνούν», πλέον, από την Ευρωβουλή. Πόσο έτοιμοι πρέπει να είναι οι Έλληνες υποψήφιοι σε μία τέτοια κρίσιμη «αποστολή»;

Η εμπειρία μου από τα ευρωπαϊκά φόρα με δίδαξε ότι, κοινές επιδιώξεις βρίσκουν περισσότερο πρόσφορο έδαφος για να υλοποιηθούν, όταν η στρατηγική που ακολουθείται είναι κοινή. Και μιλώ για μια Εθνική στρατηγική της Ελλάδας, όπως και ενιαίο πολιτικό λόγο, στο πλαίσιο των μεγάλων πολιτικών ομάδων στις οποίες θα ανήκουν οι ευρωβουλευτές.

Για να ξαναγίνουν οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο τα φυσικά κέντρα εξουσίας και αρμοδιοτήτων στα οποία θα «χτυπάει δυνατά η πολιτική καρδιά της Ευρώπης», θα πρέπει να βάλουμε όλοι περίσσευμα καρδιάς και αποφασιστικότητας.

Η μάχη θα είναι καθημερινή. Το μέλλον μας άλλωστε είναι κοινό, κάτι που σημαίνει ότι κοινά θα είναι τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών μας, ή αντίστοιχα μια ενδεχόμενη υστέρησή μας.

ΕΡ. Πόσο προετοιμασμένος είναι ο Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, με το «καλημέρα», να διεκδικήσει πράγματα για την Ελλάδα και ποιες είναι οι προτεραιότητές του;

Σας θυμίζω ότι κάθε βήμα της διαδρομής μου στα κοινά, είχε έντονα τα χαρακτηριστικά της σκληρής προσπάθειας, της μάχης, της διεκδίκησης και τελικά της επίτευξης του στόχου που κάθε φορά έβαζα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, άλλωστε, αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο, όπου μπορεί κανείς να δει τα αποτελέσματα της πολιτικής του να έχουν άμεσο, χειροπιαστό αποτέλεσμα για την κοινωνία των πολιτών έναντι της οποίας λογοδοτεί. Τα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λοιπόν, δεν θα μου είναι άγνωστα, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που έχω μακρά εμπειρία της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών, από την Επιτροπή των Περιφερειών.

Όσο για τις προτεραιότητες, που εκτιμώ ότι πρέπει να τεθούν, έχουν να κάνουν με τη δημιουργική στήριξη της προσπάθειας της Ελλάδας πέρα και μακριά από το Μνημόνιο, να «σταθεί στα πόδια της», και να καλλιεργήσει τις ανεξάντλητες δυνατότητες της πατρίδας μας, με την κατάλληλη αξιοποίηση των Κοινοτικών πόρων, που θα διατεθούν στην Περιφέρεια της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.

Το “rebranding” της Ελλάδας, θα έχει ως φυσική συνέχειά του το “rebranding” της Ενωμένης Ευρώπης. Ώστε να «ξαναπιάσουμε το νήμα» με το ιστορικό όραμα των εμπνευστών της Ευρώπης ως νέας, μεγάλης και κοινής πατρίδας. Μιας Ευρώπης πολιτικά και συναισθηματικά ενωμένης, στο περιθώριο των οικονομικών δεσμών που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια.

ΕΡ. Ποιο εκτιμάτε ότι θα είναι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών το βράδυ της 25ης Μαΐου;

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να δώσει άλλη, στρεβλωτική διάσταση σε αυτές τις εκλογές. Να ξεχάσουμε ότι αποφασίζουμε για το ποιά Ελλάδα θέλουμε, σε ποιά Ευρώπη ονειρευόμαστε για το μέλλον. Δεν είναι εκλογές τιμωρητικές, εσωτερικής κατανάλωσης…

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι, οι Έλληνες πολίτες θα δείξουν και πάλι βαθιά ωριμότητα. Και θα απομονώσουν τα άκρα, τις ακρότητες και τους αμετανόητους «εραστές» ενός λαϊκισμού ο οποίος ευθύνεται για τα δεινά που βίωσε ο τόπος μας όλες τις προηγούμενες δεκαετίες.

ΕΡ. Κλείνοντας, κ. Ζαφειρόπουλε, ως εμπειρότατος Αυτοδιοικητικός και μάλιστα και των δύο Βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ποια είναι η αντίστοιχη πρόβλεψή σας για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές;

Από το ξεκίνημα κιόλας της διαδρομής μου στα κοινά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επεδίωξα, και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχα, να αφήσουμε τις κομματικές αντιπαραθέσεις και διαφορές, έξω από την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών. Φυσικά και ο καθένας μας έχει τις ιδεολογικές καταβολές και ισχυρές θέσεις του. Στην Αυτοδιοίκηση, ωστόσο, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να συνθέσουμε απόψεις, να επενδύσουμε στην πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό ως μαθηματικές πράξεις της προόδου.

Αυτό σημαίνει ότι, οι πολίτες επιλέγουν με βασικό κριτήριο την προσωπικότητα του υποψηφίου Δημάρχου ή Περιφερειάρχη, που υπερβαίνει κομματικές και ιδεολογικές περιχαρακώσεις. Πολύ περισσότερο, σήμερα, σε αυτές τις εκλογές, κανένα κόμμα δεν θα δικαιούται να διεκδικεί εντυπώσεις και την πατρότητα της νίκης ενός αυτοδιοικητικού υποψηφίου. Για τον εξαιρετικά απλό λόγο ότι, τα μόνα χρίσματα που υπάρχουν στην εποχή της μεγάλης αμφισβήτησης που βιώνουμε, τα δίνει η κοινωνία. Και οι πολίτες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, ποιός μπορεί να τιμήσει επάξια την εντολή που θα του δώσουν. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ