13.08.20 | 06:12

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΦΟΡΕΙΣ » ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

Για τρίτη χρονιά καμία χρηματοδότηση για την προστασία των αδέσποτων
04.11.13 | 14:51

Για τρίτη χρονιά καμία χρηματοδότηση για την προστασία των αδέσποτων

Σε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφαρμογή του προγράμματος φροντίδας αδέσποτων ζώων.

Τον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, ο Αντιπρόεδρος Δημοσθένης Σταματάτος και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Κατσαντώνης. Επίσης, παραβρέθηκε η κα. Σοφία Χαλικιά ως εκπρόσωπος των  φιλοζωικών σωματείων.

Η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου "έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου", τόσο στον Υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη, όσο και στον Αναπληρωτή Υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο αποδίδοντας ευθύνες, σχετικά με την έλλειψη χρηματοδότησης - παρά τα όσα ρητά ορίζει η νομοθεσία - των φορέων της Αυτοδιοίκησης, που αναπτύσσουν δράσεις  φροντίδας των αδέσποτων ζώων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου διατύπωσε για άλλη μια φορά την αγωνία του, σχετικά με την βιωσιμότητα αυτής της δράσης, καθώς για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δεν επιχορηγούνται δράσεις περίθαλψης αδέσποτων από το ΥΠ.Α.Α.Τ. 

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: 

«Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Το Υπουργείο αδικαιολόγητα δεν μας αποδίδει τους πόρους που μας αναλογούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε πλέον να καλύψουμε δαπάνες για φάρμακα, τροφές, νοσηλευτικά αναλώσιμα και χειρουργικές επεμβάσεις. 

Απευθύνουμε έκκληση ώστε, να αποδοθεί - ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία όπου οι ζωοανθρωπονόσοι θερίζουν - η επιχορήγηση των δράσεων».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. παρατηρείται για το τρέχον έτος εντυπωσιακή αύξηση κατά 30% των αδέσποτων ζώων, σε σχέση με το 2012, εξαιτίας της εγκατάλειψής τους, που οφείλεται στην αδυναμία των ιδιοκτητών τους να τα συντηρήσουν. 

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. ζήτησαν άμεσα δράσεις για την αντιμετώπιση του "καλα-αζάρ" και της λύσσας καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και ειδικών κοινωνικών ομάδων.

Από τη μεριά τους, οι Υπουργοί αναγνώρισαν το μέγεθος του προβλήματος και την ουσιαστική δράση του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. και του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.) για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του - παρά τις δυσκολίες που υφίστανται.  

Σχετικά με το οικονομικό σκέλος περί χρηματοδότησης μέρους των δαπανών που πραγματοποιούν οι ΟΤΑ για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, δεσμεύθηκαν για την επίσπευση της νομοθετικής αντιμετώπισης της διαδικασίας, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ