06.07.20 | 21:16

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΩΡΩΠΟΥ

"Τράπεζα Χρόνου" στο Δήμο Διονύσου
01.09.13 | 11:41

Τράπεζα Χρόνου στο Δήμο Διονύσου

Για άλλη μια φορά η Αυτοδιοίκηση επιβεβαιώνει ότι «ακόμα και όταν δεν έχουμε χρήματα… έχουμε χρόνο».

Ο Δήμος Διονύσου, σε συνεργασία με τη Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα και τους Δήμους Μαραθώνα και Ωρωπού, ίδρυσε και στελέχωσε τη δική του "Τράπεζα Χρόνου" η οποία θα εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους των τριών Δήμων.

Στην εποχή αυτή της παρατεταμένης ύφεσης οι Τράπεζες Χρόνου συστήνονται μέρα με τη μέρα σε όλη την Ελλάδα και αποτελούν πλέον ένα φαινόμενο που έχει πάρει τη μορφή "ανθρωπιστικής πανδημίας". 

Στο πνεύμα αυτό ο Δήμος Διονύσου προσκαλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στο νέο αυτό εγχείρημα και να εκμεταλλευτούν τον ελεύθερό τους χρόνο με τον πιο εναλλακτικό, δημιουργικό και αλληλέγγυο τρόπο.

Ως "Τράπεζα Χρόνου" ορίζεται το δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών, γνώσεων και προϊόντων, που δε στηρίζεται στο χρήμα αλλά στο χρόνο. Αυτό σημαίνει, πως ο κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, ανεξαρτήτου φύλου, καταγωγής και επαγγέλματος, έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει οτιδήποτε χρειάζεται, προσφέροντας οτιδήποτε μπορεί να διαθέσει αντί για χρήματα. 

Για παράδειγμα, μία ώρα μαθήματος Αγγλικών ανταλλάσσεται με μία ώρα επίσκεψης στον οδοντίατρο και αντίστοιχα ένα γραφείο με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. 

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις υπηρεσίες και τα προϊόντα, αρκεί να είναι στο πλαίσιο της αξιοπρέπειας.

Η "Τράπεζα Χρόνου" έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να ικανοποιήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες, αλλάζοντας έτσι τον καθιερωμένο κοινωνικό τρόπο συναλλαγής, δίνοντας λιγότερη αξία στα χρήματα και εγκαθιδρύοντας την ιδεολογία του «Δούναι και Λαβείν» μεταξύ των μελών της.

Όπως υπογραμμίζουν εμπνευστές της "Τράπεζας Χρόνου" του Δήμου Διονύσου ακολουθεί τις επιταγές της εποχής και θα λειτουργεί μέσω μιας ειδικά διαμορφωμένης σύγχρονης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ για τις συναλλαγές θα χρησιμοποιείται αντί χρημάτων η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ