11.08.20 | 12:27

 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Για μια θέση στη… διαβούλευση η ΚΕΔΕ
13.04.13 | 21:28

Για μια θέση στη… διαβούλευση η ΚΕΔΕ

Παλεύει αυτό τον καιρό η ΚΕΔΕ για τις νέες αναπτυξιακές διατάξεις που «περνάει» αυτόν τον καιρό η Βουλή, να πετύχει δηλαδή, να έχει λόγο στα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν στο «όνομα των επενδύσεων».

Θέλουν, δηλαδή, οι δήμαρχοι να μπορούν να λένε «ναι» ή «όχι» σε μεγάλες παρεμβάσεις που μπορούν να αλλάξουν τη μορφή μιας περιοχής (βλέπε Σκουριές κ.α.), καθώς φοβούνται ότι, με το κυβερνητικό «πάθος» για εισροή επενδύσεων στην χώρα, θα παρακάμπτονται… «fast track» οι όποιες τοπικές αντιδράσεις.

Η «γραμμή» στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για το ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει λόγο είναι κοινή. Είναι όμως το… είδος του λόγου που θα πρέπει να έχει, αυτό που δημιουργεί τριβές ανάμεσα στις παρατάξεις. 

«Το ιδανικό θα ήταν κάθε επένδυση να μπορεί να προχωρά μονάχα με τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε δήμου, να διατηρεί δηλαδή η Τοπική Αρχή δικαίωμα σε ένα είδος «βέτο», εάν κρίνει ότι οι παρεμβάσεις που προορίζονται στην περιοχή της βλάπτουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων». Όμως, ο πρόεδρος της Ένωσης, Κώστας Ασκούνης, και μαζί του η πλειοψηφία του Δ.Σ., φοβάται ότι εάν πάει να διεκδικήσει από το Νόμο «βέτο» στις επενδύσεις, θα χάσει και τα… λίγα, τη δυνατότητα, δηλαδή, να εκφράζει έστω άποψη, και για αυτό ζητά ρόλο «απλής γνώμης».

Αυτή η διαφωνία έχει σημαδέψει με τις αντιπαραθέσεις που προκαλεί τις τελευταίες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Το δίλημμα απλό, «πάμε για τα βασικά μην χάσουμε και αυτά, ή βοηθάμε μόνοι μας την απαξίωση της Αυτοδιοίκησης;».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ