05.07.20 | 21:58

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Θεοδωρικάκος: “Πώς θα λειτουργήσουν οι Παιδικοί Σταθμοί – Προσλήψεις και παρατάσεις στην Καθαριότητα”
25.05.20 | 15:48

Τ. Θεοδωρικάκος: Πώς θα λειτουργήσουν οι Παιδικοί Σταθμοί – Προσλήψεις και παρατάσεις στην Καθαριότητα

Στον τρόπο επαναλειτουργίας των Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών την Δευτέρα 1η Ιουνίου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Τ. Θεοδωρικάκος, σε σχετική με το γεγονός ενημέρωση το μεσημέρι της Δευτέρας.

 

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Υπουργού 

«Ερχόμαστε, με τη σειρά μας, σήμερα, να ανακοινώσουμε τα μέτρα που αφορούν τη λειτουργία των παιδικών και βρεφικών σταθμών.

Όπως γνωρίζετε, στους 1.600 δημοτικούς παιδικούς και  βρεφικούς  σταθμούς, που  υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα, φιλοξενούνται περίπου 90.000 παιδιά.

Από την 1η  Ιουνίου 2020, ανοίγουν κανονικά, μαζί με τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία της χώρας. 

Οι κανόνες επαναλειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών είναι ακριβώς οι ίδιοι με εκείνους που ανακοίνωσε προ ολίγου η συνάδελφος Υπουργός Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Συνεπώς μιλάμε για λειτουργία εκ περιτροπής σε αίθουσες που μπορούν να υποδεχτούν έως 15 παιδιά. Εφόσον διασφαλίζεται ότι σε μόνιμη καθημερινή βάση ο αριθμός των παιδιών είναι μικρότερος του 15, τότε θα μπορούν να λειτουργούν σε καθημερινή βάση.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης του 1,5 μέτρου, στο πλαίσιο του εφικτού και με δεδομένη την ιδιαιτερότητα της ηλικίας των παιδιών, που  ασφαλώς είναι πολύ πιο δύσκολο να πειθαρχήσουν, από ό,τι οι μεγαλύτεροι μαθητές.

Σύμφωνα με την επιτροπή των ειδικών, ισχύουν και εδώ ακριβώς τα ίδια και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, που μπορεί να ανοίξουν, όσον αφορά τους κανόνες λειτουργίας.

Έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προμήθεια των κατάλληλων αντισηπτικών και ειδών καθαριότητας για όλες τις αίθουσες, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί. Και η προμήθεια των ειδών αυτών γίνεται από τους Δήμους για τους δημοτικούς παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τη συνολική καθαριότητα των χώρων, εφόσον το υπάρχον προσωπικό για οποιαδήποτε λόγο δεν επαρκεί, έχουμε νομοθετήσει τη δυνατότητα οι Δήμοι να προβούν, κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων, σε πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με σύμβαση έως και 4 μηνών.  Επαναλαμβάνω, μόνο στις περιπτώσεις που αυτό πραγματικά είναι απαραίτητο και χρειαστεί. Εννοείται ότι αυτό το προσωπικό μπορεί να απασχοληθεί και σε άλλες ανάγκες και  αντίστοιχα καθήκοντα καθαριότητας εσωτερικών χώρων, όταν κλείσουν οι σταθμοί αργότερα το Καλοκαίρι. Επίσης, μπορεί σε έκτακτες καταστάσεις να χρησιμοποιηθεί προσωπικό, το οποίο εργαζόταν σε δομές, οι οποίες παραμένουν κλειστές.

Διευκρινίζω εδώ, ότι τα  ΚΑΠΗ, μέχρι νεωτέρας, παραμένουν κλειστά και επομένως το προσωπικό καθαριότητας σε αυτές τις δημοτικές υποδομές, μπορεί να αξιοποιηθεί στους παιδικούς σταθμούς.

Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά έως 31 .7.2020. Ασφαλώς με την λήξη της σχολικής χρονιάς για τα Δημοτικά σχολεία η Επιτροπή των Ειδικών θα αξιολογήσει όλα τα νέα δεδομένα, προκειμένου να είμαστε απόλυτα σίγουροι και να προχωρήσει κανονικά και ομαλά η λειτουργία των παιδικών σταθμών μέχρι της 31 Ιουλίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ