25.01.21 | 14:45

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ » ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θέματα Πολιτισμού αντικείμενα της συζήτησης Τζιτζικώστα - Τζαβάρα
19.04.13 | 08:38

Θέματα Πολιτισμού αντικείμενα της συζήτησης Τζιτζικώστα - Τζαβάρα

Συνάντηση εργασίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, είχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στο γραφείο του στην έδρα της ΠΚΜ στη Θεσσαλονίκη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν κρίσιμα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού στη γεωγραφική περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, συζητήθηκε το θέμα της βέλτιστης και βιώσιμης διαχείρισης της Μονής Λαζαριστών, με τη μείωση του κόστους λειτουργίας, καθώς και των συμμετοχών των εμπλεκόμενων φορέων. «Θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη Μονή Λαζαριστών και να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία της. Για το λόγο αυτό, στο τελευταίο Δ.Σ. αποφασίσαμε μια αναπροσαρμογή στις συμμετοχές των εταίρων, με σκοπό να συμβαδίζουν με την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση και να μπορούν να καταβάλλονται με συνέπεια. Από κει και πέρα, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις της Μονής προσελκύοντας πολιτιστικές δραστηριότητες που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών, δίνοντας ζωή στη δυτική Θεσσαλονίκη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Επίσης, την «ατζέντα» της συζήτησης απασχόλησε οι δυνατότητες λειτουργίας και ανάπτυξης του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο, όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, τα τελευταία χρόνια παραμένει ανενεργό και θα πρέπει είτε να ενεργοποιηθεί και πάλι με την ουσιαστική συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων είτε να σταματήσει οριστικά τη λειτουργία του.

Αναφερόμενος στο επίκαιρο ζήτημα των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης στη Βενιζέλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ζήτησε από τον κ. Τζαβάρα την εξεύρεση λύσης με γνώμονα τη συνύπαρξη των αρχαιοτήτων με το αναπτυξιακό έργο του Μετρό. Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε υπόψη του Αναπληρωτή Υπουργού τις προτάσεις της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ και της ομάδας του ΤΕΕ που συστάθηκαν για το θέμα, οι οποίες παρουσιάζουν δυνατότητες συνύπαρξης των αρχαιοτήτων με το Μετρό. «Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρωταγωνιστεί στη δημόσια διαβούλευση για το ζήτημα, διοργανώνοντας στοχευμένες δράσεις που προωθούν το δημόσιο διάλογο με όλους τους φορείς. Είμαστε υπέρ της προσωρινής απόσπασης των αρχαιοτήτων, προκειμένου να διαφυλαχθεί η πολιτισμική μας κληρονομιά και, παράλληλα, να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το αναπτυξιακό έργο του Μετρό, ένα έργο πνοής όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Στηρίζουμε τις επιστημονικά και τεχνικά εφικτές λύσεις των ειδικών  υπέρ της  συνύπαρξης των αρχαιοτήτων με το Μετρό», σημείωσε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, δήλωσε ότι, «για το θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, η λύση της συνύπαρξης είναι αποδεκτή, εφ’ όσον υπάρχει επιστημονικά και τεχνικά αποδεκτή λύση, με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών, των φορέων και της τοπικής κοινωνίας, ώστε να προχωρήσει επιτυχώς το έργο και να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ