03.06.20 | 11:42

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Θέμα "αποζημιώσεων" έθεσε στο Γερμανό πρέσβη ο Γ. Κουράκης
16.09.13 | 13:44

Θέμα αποζημιώσεων έθεσε στο Γερμανό πρέσβη ο Γ. Κουράκης

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, έθεσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, στο Γερμανό πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Dolt, ο οποίος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο δημαρχείο, συνοδευόμενος από την πρόξενο της Γερμανίας κ. Ζωϊδάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για την οικονομία και τον τουρισμό, το εμπόριο, τις σχέσεις Γερμανίας - Ελλάδας αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης. 

Ο κ. Κουράκης τόνισε στον Γερμανό πρέσβη ότι, ενόψει των Ευρωεκλογών του 2014, πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος «για την Ευρώπη των λαών και της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και όχι μια Ευρώπη των αγορών και των συμφερόντων».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου έθεσε στον κ. Dolt τις διεκδικήσεις της Ελλάδος, έναντι της Γερμανίας, όσον αφορά το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις - με αφορμή και την 70η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και των χωριών της Ιεράπετρας και των εκδηλώσεων μνήμης των τελευταίων ημερών - ζητώντας από τον Γερμανό πρέσβη να μεταφέρει το ζήτημα στη κυβέρνησή του.

«Είναι μια υποχρέωση του γερμανικού κράτους προς την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης για να συμπληρώσει, «όπως το 1953 η Γερμανία βοηθήθηκε στο θέμα του χρέους της έτσι και τώρα οφείλει να εκπληρώσει το χρέος της προς την Ελλάδα, θέμα που πρέπει να λυθεί οριστικά».

Σε δηλώσεις του, ο κ. Dolt ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για τη φιλοξενία και τόνισε ότι, είναι χαρούμενος που βρίσκεται στο Ηράκλειο και την Κρήτη. 

Ο Πρέσβης αναφορικά με την Ελληνική κρίση επεσήμανε ότι, οι Γερμανοί στην πλειοψηφία τους γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια χώρα που χρειάζεται βοήθεια και διέξοδο από την κρίση και μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους θα πρέπει να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ζω στην Ελλάδα και βλέπω σε καθημερινή βάση πόσο δύσκολη είναι η κρίση για τους ανθρώπους εδώ. Αυτό βέβαια το διαβιβάζω πίσω στη χώρα μου, αυτή είναι η δουλειά μου, και οι άνθρωποι στο Βερολίνο γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση εδώ. 

Είχαμε πολλούς επισκέπτες από τη Γερμανία τους τελευταίους μήνες που ήρθαν στην Ελλάδα και όλοι αφενός, απορούσαν με την δύσκολη κατάσταση και αφετέρου, δήλωναν εντυπωσιασμένοι από τις αλλαγές στο Ελληνικό Κράτος που έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. 

Οι σχέσεις Γερμανίας - Ελλάδας βρίσκονται υπό πίεση, αλλά χρειάζεται να δουλέψουμε ουσιαστικά, ώστε να διασφαλίσουμε τη βελτίωσή τους» κατέληξε ο Γερμανός Πρέσβης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ