05.06.20 | 08:24

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ » ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Τέλος» για τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας η Αυτοδιοίκηση
29.01.14 | 16:50

Τέλος για τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας η Αυτοδιοίκηση

Πραγματοποιήθηκε, χθες, στη Λαμία, η Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας, με μοναδικό θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 185 του «Καλλικράτη».

«Αυτός ο απολογισμός είναι ευκαιρία να πιάσουμε το νήμα από την αρχή, από το 2011. Αρχής γενομένης από το θεσμό» είπε ο κ. Περγαντάς κατά την παρουσίασή του, επισημαίνοντας:

«Η αιρετή Περιφέρεια που για πρώτη φορά εισήγαγε ο "Καλλικράτης" ήταν ένα λευκό χαρτί. Ένα λευκό χαρτί που πάνω του έπρεπε να ιχνηλατήσουμε τις θεσμικές μεταβολές, την ενιαία λειτουργία των πέντε περιφερειακών μας ενοτήτων, την πορεία της Στερεάς Ελλάδας με νέους όρους, τον οδικό χάρτη για να προχωρήσουμε και να πετύχουμε περισσότερα για τον τόπο και την κοινωνία.

Όμως, υπό τις συνθήκες βαθιάς ύφεσης της χώρας, ο νέος θεσμός της αιρετής Περιφέρειας «ταξίδεψε» μόνος. Χωρίς υποστήριξη, θεσμική, λειτουργική και οικονομική, χωρίς τον «ούριο άνεμο» που χρειάζονται όλες οι μεγάλες τομές για να προχωρήσουν και να χαράξουν μια σταθερή πορεία.

Μέριμνά μας και κεντρική κατεύθυνσή μας ήταν να λειτουργήσουμε μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, να διεκδικήσουμε, να πιέσουμε, αλλά και να εκφράσουμε πρακτικά την αντίθεσή μας στην κρατική πολιτική.

Πετύχαμε θετικά αποτελέσματα: εξομαλύναμε χρηματοδοτήσεις, δεσμεύσαμε πόρους, απεμπλέξαμε και προχωρήσαμε έργα.

Διαχειριστήκαμε με σύνεση και ιεράρχιση τα έσοδα της Περιφέρειας, με ισορροπία ανάμεσα στα αναγκαία έργα και χρηστή οικονομική διαχείριση. Δίνουμε πραγματικό χρήμα στην αγορά, χωρίς οφειλές και καθυστερήσεις». 

Συνεχίζοντας, ο Περιφερειάρχης παρουσίασε την πορεία του ΕΣΠΑ 2007-2013, τα στοιχεία του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 για τη Στερεά Ελλάδα και τη συμβολή της Περιφέρειας στις ιδιωτικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα: 

«Πετύχαμε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να είναι πανελλαδικά πρώτη σε απορρόφηση στο ΕΣΠΑ, με ποσοστό 94,45%.

Διασφαλίσαμε το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 της Στερεάς Ελλάδας να έχει πανελλαδικά τη μεγαλύτερη αύξηση. Να είναι 20,55% μεγαλύτερο από το τρέχον και αριθμητικά να φτάνει στα 333,35 εκ. €. Επιπλέον, θα επαυξηθεί και με εκχωρημένα κονδύλια για την Αγροτική Ανάπτυξη.

Καταφέραμε να δεσμεύσουμε συνολικά 50,8 εκ. € δημόσια δαπάνη για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Στερεά Ελλάδα, που αρχικά ήταν 18 εκ. € δημόσια δαπάνη. Έτσι μπορούμε να εντάξουμε συνολικά 719 επιχειρήσεις».

Στην επιτελική παρουσίαση υλοποίησης έργων την περίοδο 2011-2013, ο κ. Περγαντάς ανέφερε:

«Ολοκληρώσαμε, έχουμε σε εξέλιξη, δημοπρατήσαμε και συμβασιοποιήσαμε 613 έργα και μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 555.303.000 €, σε όλη τη Στερεά Ελλάδα». 

Αδιάψευστη εικόνα της υλοποίησης των έργων, ήταν το επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό ολοκληρωμένων έργων ή σε εξέλιξη, με συγχρηματοδότηση ΕΣΠΑ, που παρουσιάστηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κλέαρχος Περγαντάς, ανακοίνωσε πως, δεν θα διεκδικήσει άλλη θητεία στην αυτοδιοίκηση, λέγοντας:

«Μετά από 12 χρόνια συνεχούς παρουσίας στη Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση (8 χρόνια Νομάρχης και 4 χρόνια Περιφερειάρχης) το ταξίδι μου στην Αυτοδιοίκηση ολοκληρώθηκε.

Προσπάθησα για το καλλίτερο και για το περισσότερο, άλλωστε ο απολογισμός μου σήμερα αναδεικνύει με αριθμούς και έργα την προσπάθεια αυτή.

Μια προσπάθεια συνεχή, συνεπή, διαφανή, ομαδική και αλληλέγγυα, μια δουλειά που σε πολύ δύσκολες συνθήκες έδωσε αξία στη Στερεά Ελλάδα και τους πολίτες της.

Είναι απολύτως αυτονόητο ότι έως την ολοκλήρωση της θητείας μου θα κάνω τη δουλειά μου με τον καλλίτερο τρόπο και είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα κάνει και το Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού οι ανάγκες οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας της Περιφέρειας είναι συνεχείς, καθημερινές και διαρκείς.

Την τετραετία αυτή, ως ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, συναντήθηκα, συνεργάστηκα, δούλεψα, αγωνίστηκα, διεκδίκησα με τους θεσμικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς αυτού του τόπου. Ειλικρινά ευχαριστώ όλους και έναν - έναν χωριστά, για την συμμετοχή, την παρουσία, τη συμβολή στην κοινή μας προσπάθεια».

Τον κ. Περγαντά ευχαρίστησαν οι επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, αναγνωρίζοντάς του εντιμότητα, ειλικρίνεια, συνέπεια, χρηστή διοίκηση και ανοιχτή, με διευρυμένο πνεύμα συνεργασία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ