04.06.20 | 11:19

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΣΥΡΟΥ - ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Ταμειακό έλλειμμα διαπιστώθηκε στο Δήμο Σύρου - Ερμούπολης
04.11.13 | 15:05

Ταμειακό έλλειμμα διαπιστώθηκε στο Δήμο Σύρου - Ερμούπολης

Σχετικά με το πρόβλημα που διαπιστώθηκε τις τελευταίες ημέρες, περί ελλείμματος στο Ταμείο του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, από το δήμο εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«1. Το προηγούμενο διάστημα η Οικονομική Διευθύντρια και ο Ταμίας του Δήμου μας, γνώρισαν στο Δήμαρχο ότι μετά από έλεγχο που έκαναν σε παλιότερες οικονομικές συναλλαγές, των ετών 2010 και 2011, διαπίστωσαν ότι υπήρχαν σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις ενδείξεις για μη κανονικό τρόπο τέλεσης πράξεων, που ως αποτέλεσμα είχαν τη δημιουργία ταμειακού ελλείμματος, ύψους περίπου 20,000 €. Ο Δήμαρχος ζήτησε να γίνει άμεσα ενδελεχής έρευνα ώστε να αποκλειστεί κατ' αρχάς το ενδεχόμενο λάθους και να ενημερωθεί εγγράφως, όπως και έγινε.

2. Αφού παρέλαβε εγγράφως το αποτέλεσμα της έρευνας, στις 31-10-2013 ο Δήμαρχος κάλεσε αυθημερόν την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, που απαρτίζεται από τον ίδιο και τους 4 Αντιδημάρχους, ώστε να τους ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες είχε ήδη προβεί και αυτές στις οποίες θα προέβαινε τις αμέσως επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών για τα ευρήματα την ίδια κιόλας μέρα (31.10.2013) και περί ώρα 14:30. Τον ενημέρωσε ότι θα καταθέσει τη Δευτέρα 4-11-2013 τη μηνυτήρια αναφορά του λόγω του ότι θα απουσίαζε στην Αθήνα την 1-11-2013. Διαβίβασε παράλληλα (31.10.2013) τις έγγραφες αναφορές των στελεχών του Δήμου σχετικά με τα ευρήματα στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου για σύνταξη μηνυτήριας αναφοράς, την οποία κατέθεσε ο ίδιος στην Εισαγγελία το πρωί της Δευτέρας, 4.11.2013, με ημερομηνία σύνταξης την 1-11-2013. Ζήτησε εγγράφως από την Οικονομική Διευθύντρια να συνεχίσει τον έλεγχο ανάλογων οικονομικών συναλλαγών την ίδια χρονική περίοδο και τέλος, εισηγείται στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου την επείγουσα ανάθεση σε Ορκωτό Λογιστή του πλήρους και αναλυτικού ελέγχου όλων των οικονομικών πράξεων της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, με προοπτική διεύρυνσής της στα προηγούμενα έτη, αν υπάρξουν νέα ευρήματα. Η Εκτελεστική Επιτροπή συμφώνησε απολύτως με τις ενέργειες του Δημάρχου.

3. Οι επικεφαλής των παρατάξεων κλήθηκαν σήμερα 4 Νοεμβρίου και περί ώρα 1 μ.μ. από το Δήμαρχο και ενημερώθηκαν αναλυτικά για το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Ο Δήμαρχος και η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά την Οικονομική Διευθύντρια και τον Ταμία για τις ενέργειές τους ως σήμερα και το αποτέλεσμα που αυτές είχαν. Τα στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας γιατί κάνουν τη δουλειά τους με εντιμότητα και αίσθημα ευθύνης και να τους βεβαιώσει ότι εξακολουθεί να τους περιβάλλει με τη μέγιστη δυνατή εμπιστοσύνη. Επιπλέον, καλεί τα ΜΜΕ και τους δημότες να μη βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα για τυχόν εμπλεκόμενους υπαλλήλους, αλλά να περιμένουν (όπως και ο Δήμος) το αποτέλεσμα της ανεξάρτητης και σε βάθος έρευνας από τον Ορκωτό Λογιστή όπως και των ενεργειών της Ελληνικής Δικαιοσύνης, από όπου θα προκύψουν τα οριστικά συμπεράσματα.

4. Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης στη μακρά διαδρομή του έχει αποδείξει έμπρακτα ότι σε θέματα ηθικής τάξης, νομιμότητας και διαφάνειας δεν ανέχεται την ελάχιστη παρεκτροπή. Με δικές του ενέργειες η υπόθεση οδηγήθηκε άμεσα στους φυσικούς ελεγκτές της, είναι σίγουρο ότι θα διερευνηθεί σε βάθος και οποιαδήποτε ανωμαλία, εφόσον τελικώς υπάρχει, θα επιφέρει τις συνέπειες που προβλέπει ο Νόμος. Αν και το συγκεκριμένο συμβάν, εφόσον επιβεβαιωθεί, αποτελεί αναμφίβολα μια εξέλιξη εξαιρετικά δυσάρεστη, δεν διαγράφει την άμεμπτη και διαφανή πορεία του Δήμου στα μεταδικτατορικά χρόνια, μέσω μιας συνετής και τακτικής οικονομικής διαχείρισης που έχει ως αποτέλεσμα ο Δήμος μας να είναι σήμερα οικονομικά υγιής. Αν κάποιος ή κάποιοι με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους αποδειχθεί ότι έβλαψαν το Δήμο θα υποστούν τις έννομες συνέπειες».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ