07.06.20 | 11:57

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση εξ’ αποστάσεως επιμόρφωσης δημοσίων - δημοτικών υπαλλήλων
06.11.18 | 13:23

Συζήτηση εξ’ αποστάσεως επιμόρφωσης δημοσίων - δημοτικών υπαλλήλων

Χαιρετισμός της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, στην εκδήλωση-συζήτηση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης «Το Δημόσιο που μαθαίνει και αλλάζει: σύγχρονες προκλήσεις και προσανατολισμοί της επιμόρφωσης στο Δημόσιο Τομέα», όπου, μεταξύ άλλων, μίλησε για την ενδεχόμενη, εξ' αποστάσεως επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων Ο.Τ.Α.:

«Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Θέλω να συγχαρώ την Πρόεδρο κυρία Ιφιγένεια Καμτσίδου για την πρωτοβουλία αυτής της συζήτησης και τη συνολική της δουλειά, την κυρία Άννα Κοντονή Διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης, καθώς και όλα τα στελέχη του ΕΚΔΔΑ και του ΙΝΕΠ.

Η συζήτηση είναι σημαντική και επίκαιρη, και θα συμβάλλει στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων.

Είναι σημαντική  συζήτηση σ’ αυτήν τη νέα περίοδο που διανύουμε μετά τα μνημόνια. Η Δημόσια διοίκηση στοχοποιήθηκε και υπέστη μεγάλες οριζόντιες περικοπές.

Σήμερα ανακτούμε ως Κυβέρνηση και χώρα περιθώρια άσκησης πολιτικής.

Υλοποιούμε ένα παραγωγικό και κοινωνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Η Δημόσια Διοίκηση είναι στη καρδιά αυτής της προσπάθειας, κρίσιμος παράγοντας για τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας, της ανάπτυξης, και του κοινωνικού κράτους. 

Είναι επίκαιρη συζήτηση, γιατί οφείλουμε να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας για την ανασυγκρότηση και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης στα νέα δεδομένα, στις νέες προκλήσεις και ανάγκες.

Και, η επιμόρφωση είναι στο πυρήνα της βελτίωσης της λειτουργίας, της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού της, και της διαδικασίας ψηφιακού μετασχηματισμού της.

Μερικές σκέψεις στα δύο βασικά θέματα που θα αναλύσετε σήμερα:

α) Πιστεύω στην ανάγκη πρόβλεψης της διαδικασίας επιμόρφωσης των Προϊσταμένων διευθύνσεων/τμημάτων.

Ιδιαίτερα τώρα που ολοκληρώθηκε η κρίση των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων, θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει μια σχετική διαδικασία.

- Διαδικασίες συνολικές / και ειδικές.

- Πολλαπλασιαστικές εντός των Υπουργείων και Γενικών Διευθύνσεων.

- Σεμινάρια, ευρωπαϊκής εμπειρίας, στην καλύτερη πρακτική οργάνωσης και διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού!

β) Ιδιαίτερα σημαντική η εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γενικά, και ειδικότερα ΔΕ της Αυτοδιοίκησης.

- Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση για πρόβλεψη προγράμματος εκπαίδευσης με παροχή πιστοποιητικού, ανοίγει προοπτικές εξέλιξης σε θέσεις ευθύνης.  

- Ιδιαίτερα ελκυστική και ενδιαφέρουσα η προοπτική της εξ’ αποστάσεως επιμόρφωση.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα πορίσματα της συζήτησής σας.

Και, όπως είπα στην αρχή, εκτός από σημαντική και επίκαιρη, θα συμβάλλει στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων υλοποίησης στο άμεσο μέλλον.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και εποικοδομητική έκβαση του εργαστηρίου».  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ