20.11.18 | 07:41

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Αμφισβήτηση της κυβέρνησης για την απλή αναλογική
02.12.17 | 17:25

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Αμφισβήτηση της κυβέρνησης για την απλή αναλογική

«Έπεσε η αυλαία» του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που διεξήχθη στα Ιωάννινα, με τους εκπροσώπους των δήμων να υποστηρίζουν κατά ευρεία πλειοψηφία τις προτάσεις της παράταξης Πατούλη, την ώρα που έντονος προβληματισμός επικράτησε για την βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει το επόμενο διάστημα την θέσπιση της απλής αναλογικής.

«Εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για την αποκέντρωση και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό των δήμων, θα κληθούμε να πάρουμε ιστορικές αποφάσεις, να αναλάβουμε ρόλους που δεν θέλουμε και μέσα από νομικές πρωτοβουλίες», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, απαντώντας στην βούληση της κυβέρνησης για θέσπιση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση.

 

Το «ψευτοδίλημμα»

«Η τοπική ανάπτυξη θα έρθει μέσα από το εκλογικό σύστημα;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επικρίνοντας την κυβέρνηση για την τακτική της να μεταφέρει στον κόσμο της αυτοδιοίκησης ένα «ψευτοδίλημμα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την ακυβερνησία, που θα φέρει η απλή αναλογική». 

«Πρέπει να διορθωθεί το εκλογικό σύστημα, αλλά αυτό δεν είναι το πρώτο ζήτημα, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, την φτώχεια, την ανεργία, τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο Γ. Πατούλης.

 

Ενίσχυση της τοπικής εξουσίας

«Πρώτα θα συζητήσουμε το status της αποκέντρωσης και τη σχέση των ΟΤΑ με το κράτος και μετά θα συζητήσουμε για την απλή αναλογική», τόνισε ο Απ. Κοιμήσης, επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Ενώ στο ζήτημα της ανακατανομής των πόρων, κατά την εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, ο Απ. Κοιμήσης σημείωσε ότι, «δεν πρέπει να σταθεί αφορμή για την ανακατανομή της φτώχειας». «Εάν δεν διεκδικήσουμε αυτά που θέλουμε, να πάρουμε φόρα και να διεκδικήσουμε τον παραγωγικό ρόλο που μας αξίζει με ενίσχυση της τοπικής εξουσίας», υπογράμμισε.

«Πρέπει πρώτα να συζητήσουμε την αλλαγή του “Καλλικράτη” και μετά να μιλήσουμε για την απλή αναλογική», σημείωσε ο Γ. Ιωακειμίδης (ΔΗΜ.ΑΡ., Ανεξάρτητοι). «Να μην θέτουμε ζήτημα πρόσθετων αρμοδιοτήτων, γιατί ελλείψει πόρων δεν μπορούμε με τις υφιστάμενες να λειτουργήσουμε τους δήμους αποτελεσματικά», υπογράμμισε, στηρίζοντας την πλειονότητα των σημείων του ψηφίσματος, αλλά επιλέγοντας να ψηφίσει λευκό, ως «δείγμα στήριξης των προτάσεων της πλειοψηφίας».

 

Διαφωνίες

«Εμείς πιστεύουμε στην αντικατάσταση του “Καλλικράτη και στο νέο χάρτη δήμων και κοινοτήτων», είπε ο Δημ. Μπίρμπας, επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπιζόμενος την ανάγκη για ενδοδημοτική αποκέντρωση και για εφαρμογή της απλής αναλογικής. «Συμφωνούμε με το 80% των προτάσεων προς ψήφιση, αλλά έχουμε ριζική διαφωνία για το θέμα του εκλογικού νόμου», υπογράμμισε, καταψηφίζοντας την πρόταση ψηφίσματος.

Αντίστοιχη στάση κράτησε η παράταξη που πρόσκειται στη ΛΑΕ, με τον Τ. Κανταρά να υποστηρίζει ότι, «η πρόταση ψηφίσματος δεν αμφισβητεί τις αιτίες που καταρράκωσαν την χώρα και την αυτοδιοίκηση».

Η Λαϊκή Συσπείρωση, επίσης, καταψήφισε, υποστηρίζοντας ότι, «οι θέσεις που αποτυπώνει η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ καθιστούν όλο και πιο συντηρητική την αυτοδιοίκηση».

 

Τα ψηφίσματα

Τέλος, κατά την Απόφαση [επισυνάπτεται] του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ εγκρίθηκαν ψηφίσματα για την προσχολική εκπαίδευση, τα δημοτικά ΜΜΕ και το Παλαιστινιακό [επισυνάπτονται].

 

photo: ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ / epoli.gr

Η ΑΠΟΦΑΣΗ | Προβολή/κατέβασμα
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ | Προβολή/κατέβασμα
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΜΕ | Προβολή/κατέβασμα
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ | Προβολή/κατέβασμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ