22.07.19 | 12:33

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση του ΥΠ.ΕΣ. Παν. Σκουρλέτη με τους Περιφερειάρχες - Τι συζητήθηκε
18.11.16 | 19:45

Συνάντηση του ΥΠ.ΕΣ. Παν. Σκουρλέτη με τους Περιφερειάρχες - Τι συζητήθηκε

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε με τη διοίκηση της  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), παρουσία του Γ.Γ. του Υπουργείου, Κώστα Πουλάκη, και του Διευθυντή του Γραφείου του, Δημοσθένη Παπασταμόπουλου. Από την ΕΝ.Π.Ε., παρέστησαν: ο Πρόεδρος και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο Περιφερειάρχης, Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, Γιάννης Σγουρός, και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης.  

Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες μέσα σε ένα δημιουργικό κλίμα, τα μέλη της διοίκησης της ΕΝ.Π.Ε. παρουσίασαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους γύρω από τα θεσμικά, διοικητικά και οικονομικά ζητούμενα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για την τρέχουσα περίοδο. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκαν στα διαρκή προβλήματα υποστελέχωσης, στα ζητήματα αρμοδιοτήτων σε σχέση με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στη δέσμη διατάξεων που προωθείται αναφορικά με ένα πλήθος επιμέρους ζητημάτων που απασχολούν Δήμους και Περιφέρειες, στον «Καλλικράτη», στη μεταφορά αρμοδιοτήτων των ΥΔΕ στις Περιφέρειες, στον εκλογικό νόμο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών συμφώνησε με την άποψη που διατυπώθηκε ότι, το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να βρίσκεται στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι, η πολιτική του Υπουργείου κινείται στα πλαίσια των προγραμματικών κατευθύνσεων της Κυβέρνησης και ότι, θα υπάρξει συνέχεια σε βασικές πολιτικές επιλογές.

Ο κ. Σκουρλέτης συμμερίστηκε πολλούς από τους προβληματισμούς που κατατέθηκαν στη συζήτηση, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι, οι ρόλοι πρέπει να είναι απόλυτα διακριτοί.

Αναφορικά με μια σειρά θεσμικών θεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, επεσήμανε ότι, ακόμη ενημερώνεται και τάχθηκε κατά των αποσπασματικών παρεμβάσεων, όταν και όπου αυτό είναι δυνατό. Παράλληλα, έκανε λόγο για θεσμικές αλλαγές οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για ευρύτερες συναινέσεις.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του Υπουργού στο ζήτημα του αναπτυξιακού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «που μπορεί να στηρίξει μεγάλες και μικρές προσπάθειες σε ένα πολλαπλασιαστικό άθροισμα». Σε  κάθε περίπτωση, ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου και ότι τα τρέχοντα ζητήματα σύντομα θα αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένες ενέργειες και αποφάσεις.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, δήλωσε:

«Είχαμε σήμερα την πρώτη μας συνάντηση με το νέο Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, μια συνάντηση που ήταν μεν γνωριμίας αλλά υπερέβη τα πεπερασμένα όρια μιας εθιμοτυπικής συνάντησης αφού συζητήσαμε θέματα ουσίας, θέματα που αφορούν την περιφερειακή αυτοδιοίκηση καθώς και την κοινωνία.

Για σχεδόν τρεις ώρες ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου μας άκουσαν τα μέλη του προεδρείου της ΕΝΠΕ και τους παριστάμενους Περιφερειάρχες να θέτουμε τόσο τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το παρόν και – κυρίως – το μέλλον του θεσμού όσο και θέματα μικρότερης σημασίας, τα οποία όμως ανάγονται σε κυρίαρχα στην καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων.

Καταθέσαμε επεξεργασμένες προτάσεις, οι οποίες έχουν προκύψει και από τα συνέδριά μας κι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι επιζητούμε την ειλικρίνεια, τη συνεργασία, τη συνέργεια, την αποτελεσματικότητα, για να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων, της κοινωνίας. Γιατί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, μέσα στην καρδιά μας είναι ο άνθρωπος.

Οι αιρετές Περιφέρειες είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση, αποδείχθηκε αποτελεσματικός και στάθηκε ανάχωμα στην κρίση για την ελληνική κοινωνία. Καταφέραμε να πετύχουμε πολλά σε μια εποχή που έχουμε λίγα.

Παρά, λοιπόν, την υποχρηματοδότηση, παρά το ότι έχουμε μεγάλη έλλειψη προσωπικού, παρά τις αστοχίες του «Καλλικράτη», παρά το ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρα οριοθετημένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, εμείς είμαστε εδώ και μοχθούμε καθημερινά για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Αυτό τονίσαμε στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών: αν άρει στρεβλώσεις και μας παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία είτε πρόκειται για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο είτε για πόρους, προσωπικό και  αρμοδιότητες, μπορούμε να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί, ακόμη πιο χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο και στον τόπο μας.

Ο Υπουργός μας άκουσε με ενδιαφέρον, κατέγραψε τις θέσεις μας και, εκτός από την πρόσκληση που του έχουμε απευθύνει να παραστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ, του προτείναμε να κάνουμε κι άλλες συναντήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών με συγκεκριμένη ατζέντα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ