23.01.21 | 16:57

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία συνεργασίας σε θέματα Εκπαίδευσης Ν. Φίλη - Γ. Καμίνη
27.07.16 | 16:27

Συμφωνία συνεργασίας σε θέματα Εκπαίδευσης Ν. Φίλη - Γ. Καμίνη

Τα προγράμματα, «Ανοικτό Σχολείο» για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, σίτισης στα σχολεία και στέγασης των φοιτητών σε άδεια διαμερίσματα του κέντρου της Αθήνας, συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Ο κ. Νίκος Φίλης χαρακτήρισε ουσιαστική τη συνάντηση, καθώς ενισχύει την αναγκαία συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και γενικότερα την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία των σχολείων.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι μόλις χτυπήσει το κουδούνι, ώστε φέτος τα σχολεία να λειτουργήσουν για πρώτη φορά από την έναρξη του σχολικού έτους χωρίς προβλήματα. Τα βιβλία έχουν φτάσει στα σχολεία, καθηγητές και δάσκαλοι θα είναι και αυτοί στη θέση τους. Μαζί με τον Δήμο θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση των ανοικτών σχολείων», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μετά το τέλος της συνάντησης.

Ο Υπουργός εξέφρασε τη βούληση της εφαρμογής σε πανελλαδική κλίμακα των ανοικτών σχολείων στη γειτονιά και την κοινωνία, «σχολείων που θα αποτελούν πόλο έλξης και άλλων ευρύτερων δραστηριοτήτων», σημειώνοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει παρουσιάσει δείγματα τέτοιας πολιτικής. «Μπορεί να είναι μικρός ο αριθμός των σχολείων που παραμένουν ανοικτά και το απόγευμα, όμως σημασία έχει η κατεύθυνση για ευρύτερες σχολικές και κοινωνικές δράσεις» δήλωσε ο Υπουργός.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της ένταξης των παιδιών των προσφύγων στο σχολικό δίκτυο. Για το θέμα αυτό ο κ. Νίκος Φίλης δήλωσε:

«Το Υπουργείο είναι έτοιμο, ώστε από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να εντάξει στα σχολεία χιλιάδες προσφυγόπουλα. Αρχικά θα υπάρξουν πολλά σχολεία στα οποία θα συγκροτηθούν τάξεις υποδοχής των παιδιών και σιγά σιγά, με εκπαιδευτικό προγραμματισμό, θα υπάρξει η δυνατότητα πλήρους ένταξης των παιδιών στα τυπικά σχολεία. Ήδη λειτουργεί επιστημονική επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας και σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις».

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων εντάσσεται και η πρόσληψη περίπου 800 αναπληρωτών, πολλοί από τους οποίους θα γνωρίζουν τη διδασκαλία της ελληνικής, ως δεύτερης γλώσσας, και θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των γευμάτων με τον Υπουργό να δηλώνει:

«Ο Δήμος της Αθήνας ανέλαβε πρωτοβουλία και από φέτος προχωράμε  ως Υπουργεία Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην παροχή ζεστού φαγητού σε 30.000 παιδιά».

Ο κ. Νίκος Φίλης ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα της φοιτητικής στέγης: «Υπάρχουν ιδέες για την αξιοποίηση διαμερισμάτων, όπως επίσης και άλλων καταλυμάτων, όπου θα μπορέσουν να εγκατασταθούν φοιτητές».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, δήλωσε για τα παραπάνω θέματα τα ακόλουθα:

«Ο Σεπτέμβρης και το πρώτο κουδούνι που θα χτυπήσει στα σχολεία θα μας βρει έτοιμους να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας. Υπάρχει το ζήτημα του πώς θα ενταχθούν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα σταδιακά τα προσφυγόπουλα που στην Ελλάδα υπολογίζονται συνολικά σε 22000 και ένας σεβαστός αριθμός εξ’ αυτών βρίσκεται και στην Αθήνα.

Συζητήσαμε επίσης το θέμα της σίτισης των μαθητών, θέμα για το οποίο ήδη ο Δήμος έχει αναπτύξει δράση. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας θα προσπαθήσουμε να την επεκτείνουμε αυτή την χρονιά.

Επίσης, μας απασχόλησε το πολύ σημαντικό ζήτημα της στέγασης φοιτητών σε κενά διαμερίσματα στην Αθήνα. 

Σε περιοχές του Κέντρου, όπως είναι η Κυψέλη, η Φωκίωνος Νέγρη, η Πλατεία Βικτωρίας υπάρχουν κενά διαμερίσματα και πιθανόν με επιδότηση ενοικίου να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νεανικό κόσμο σε γειτονιές που έχουν πάρα πολλά προβλήματα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ