23.06.18 | 22:23

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ και επιστροφή των Θεσμών με ΜΕΤΡΑ 2% του ΑΕΠ 2019 και 2020
07.04.17 | 14:00

ΣΥΜΦΩΝΙΑ και επιστροφή των Θεσμών με ΜΕΤΡΑ 2% του ΑΕΠ 2019 και 2020

Συμφωνία για τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» επιτεύχθηκε στο σημερινό Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ.

«Στη σημερινή συνάντηση πετύχαμε μεγάλη πρόοδο, όσον αφορά τη β’ αξιολόγηση» επεσήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, «πλέον, οι συζητήσεις θα κινηθούν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα».

Όπως εξήγησε, «καταφέραμε να επιτύχουμε συμφωνία για τις μεγάλες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις» και πλέον, απομένουν να διευθετηθούν οι περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό» έσπευσε να προσθέσει, δίχως να δώσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς «ποτέ δεν το κάνει αυτό, αφού είναι πρακτικό το ζήτημα».

Όπως διευκρίνισε άλλωστε, «οι θεσμοί είναι αυτοί που θα επιλέξουν την κατάλληλη στιγμή, ώστε να επιστρέψουν στην Ελληνική πρωτεύουσα». Σημείωσε μάλιστα, ότι «δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος γιατί να μην επιστρέψουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Σκιαγραφώντας το πλαίσιο της συμφωνίας, επανέλαβε ότι θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων, ύψους 2% του ΑΕΠ, το οποίο θα υλοποιηθεί ως εξής:

  • 1% του ΑΕΠ το 2019, το οποίο θα αφορά τις συντάξεις
  • 1% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο θα αφορά το αφορολόγητο όριο

Ο Γ. Ντέισελμπλουμ αναφέρθηκε και στα αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν, όπως υποστήριξε, «υπό την προϋπόθεση να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Μάλιστα, επεσήμανε ότι «μπορούν να νομοθετηθούν εκ των προτέρων» επαναλαμβάνοντας βέβαια, ότι «η υλοποίηση τους θα είναι σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα μέτρα».

 

 

 

 ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ