27.10.20 | 21:02

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ » ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Συμφωνία για επανεγκατάσταση 1.000 προσφύγων στην Ισπανία
23.02.16 | 15:09

Συμφωνία για επανεγκατάσταση 1.000 προσφύγων στην Ισπανία

Η επανεγκατάσταση και ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία της Βαλένθια, τουλάχιστον 1.000 προσφύγων από νησιά του Αιγαίου, δρομολογήθηκε, σήμερα, μετά από την συμφωνία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, με αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Βαλένθια, σε συνάντηση που έγινε, ειδικά γι αυτό τον σκοπό, στο νησί της Λέρου. 

Η συνάντηση επισφραγίστηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συμφωνίας μεταξύ του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και της Αντιπροέδρου της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Βαλένθια Mónica Oltra Jarque.

Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σημαντική πρωτοβουλία των δύο Περιφερειών, όχι μόνο για λόγους ουσίας, αλλά και λόγω των ισχυρών συμβολισμών και των μηνυμάτων που στέλνει, όσον αφορά την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος στην Ευρώπη του Διαφωτισμού και των Ανθρωπιστικών Αξιών.

Η συμφωνία των δύο Περιφερειών θα τεθεί προς έγκριση από τις κυβερνήσεις των δύο Χωρών, για να περάσει άμεσα στο στάδιο της υλοποίησης.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, συνοδευόμενος από την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο για θέματα εθελοντισμού Χαρίκλεια Γιασιράνη, υποδέχθηκε, σήμερα το πρωί, στη Λέρο την πολυμελή αντιπροσωπεία της Ισπανικής περιφέρειας, με επικεφαλής την Αντιπρόεδρο της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Βαλένθια και Περιφερειακή Υπουργό Ισότητας και Πολιτικών Ένταξης, Mónica Oltra, συνοδευόμενη από την Elena Ferrando, Γενική Διευθύντρια Κοινωνικής Ένταξης, την Regina Laguna, Γενική Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Θεμάτων, τον Francisco Pellicer, Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της Αντιπροέδρου, και την Zulima Pérez, Περιφερειακή Υφυπουργό Διαφάνειας, Κοινωνικής Ευθύνης, Συμμετοχής και Συνεργασίας.

Η περιφερειακή αντιπροσωπεία της Βαλένθια επισκέφθηκε τη Λέρο, κατόπιν πρόσκλησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί λόγω των συνεχών μεταναστευτικών ροών και να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση της μεταφοράς των προσφύγων στην Ισπανία.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, η Περιφερειακή Κυβέρνηση της Βαλένθια θα δρομολογήσει πλοίο χωρητικότητας 1.000 ατόμων,  το οποίο θα μεταφέρει πρόσφυγες από νησιά του Αιγαίου για μετεγκατάσταση στην Ισπανία, με σκοπό να τους ενσωματώσει στην τοπική κοινωνία, χωρίς να αποκλείεται το πλοίο αυτό να κάνει περισσότερα του ενός δρομολόγια. 

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συμφωνίας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε:

«Η Ευρώπη του Διαφωτισμού, της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας είναι ακόμη ζωντανή. 

Σήμερα, από την Λέρο, στέλνουμε το μήνυμα του πώς χτίζεται η Ευρώπη που όλοι ονειρευτήκαμε». 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ