26.04.18 | 21:52

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμβασιούχοι, απολύσεις κ.ά. στο "μενού" της επίθεσης Γεροβασίλη σε Μητσοτάκη
17.05.17 | 22:00

Συμβασιούχοι, απολύσεις κ.ά. στο μενού της επίθεσης Γεροβασίλη σε Μητσοτάκη

Στην επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, στηριζόμενη τόσο στην προηγούμενη πολιτική θέση του αυτή του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της τότε επιλογές του, όσο και τις σημερινές τοποθετήσεις της ως Πρόεδρος της Ν.Δ., στηρίχθηκε η ομιλία της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του σχεδίου νόμου του Υπ. Οικονομικών.

Αφού ολοκλήρωσε την επίθεσή της...., στον εναπομείναντα από τον Κανονισμό της Βουλής χρόνο της, και αναφερόμενη στις αλλαγές που προωθούνται στη Δημόσια Διοίκηση είπε: «...Σήμερα, εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης τα νέα οργανογράμματα Υπουργείων και φορέων. Έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών των Υπουργείων. Μέσα στο 2017 θα έχει προκηρυχθεί το σύνολο των θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι την άνοιξη του 2018». 

 

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας της Υπ.Δ.Α.

 • Όπως δεν ξέχασε κανείς τη «μεταρρύθμιση» του δημοσίου τομέα, που ευαγγελιζόταν ως υπουργός ο κύριος Μητσοτάκης τότε και ευαγγελίζεται και σήμερα. Μεταρρύθμιση που επικεντρώθηκε, μεταφράστηκε και υλοποιήθηκε αποκλειστικά και μόνο με απολύσεις.
 • Οι έλληνες πολίτες γνωρίζουν –και μάλιστα βιωματικά– ότι η ιδεολογική βάση της ηγετικής ομάδας της ΝΔ συμπυκνώνεται στην επίθεση στο δημόσιο χώρο, την απαξίωση και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, την υποβάθμιση και τη δυσχέρεια πρόσβασης στις δομές δημόσιας υγείας και εν γένει την απέχθεια σε ό,τι προσομοιάζει με εθνική πολιτική και κοινωνικό κράτος. 
 • Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για 135.000 παιδιά έως το 2020. Τι εννοεί η ΝΔ καταθέτοντας τροπολογία για «αναγκαίες θέσεις» ώστε κανένα παιδί να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών;
 • Ένας βασικός πυλώνας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αποτελεί για εμάς η ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, όπου κινούμαστε σε τρείς άξονες: Πρώτον, αποτελεσματικότητα. Δεύτερον, ανεξαρτησία και αποκομματικοποίηση. Και, τρίτον, διαφάνεια και λογοδοσία της διοίκησης. Σ’ αυτούς τους τρείς άξονες προχωράμε συντονισμένα, υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τις λειτουργίες και το πρόσωπο του κράτους.
 • Η σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου τομέα αποτελεί εχέγγυο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Απαντά δε και στο κοινωνικό αίτημα για ένα κράτος πιο φιλικό προς τους πολίτες, στην ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες σε κάθε συναλλαγή τους με αυτό. Τι καταλαβαίνει η αντιπολίτευση, τι καταλαβαίνει η ΝΔ από αυτό το κοινωνικό αίτημα; Πριν λίγες ημέρες ο αρχηγός της ΝΔ ξεδίπλωσε το όραμά του για το Δημόσιο, λέγοντας πως δεν θα έπρεπε να έχουμε καθαρίστριες, πως οι σχολικοί φύλακες δεν πρέπει να υπάρχουν, πως δεν χρειάζονται κάποιες από τις λειτουργίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πως όλα αυτά θα μπορούσαν να εκχωρηθούν σε ιδιωτικές εταιρείες. Θα γνωρίζετε όλοι ότι με τη σύναψη πέρυσι των ατομικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους της καθαριότητας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας εξοικονομήθηκαν 256.000 ευρώ σε σχέση με όσα κόστισε ο εργολάβος που είχε αναλάβει την καθαριότητα τον προηγούμενο χρόνο. Με τους εργαζόμενους, μάλιστα, να πληρώνονται και στην ώρα τους και αξιοπρεπώς. Έτσι γίνεται εξοικονόμηση στο Δημόσιο, όχι με ιδεοληψίες. Έτσι απελευθερώνονται πόροι και δεν αιχμαλωτίζονται οι εργαζόμενοι.
 • Επειδή, κάποιοι επιμένουν ιδεοληπτικά να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, εμείς είμαστε σαφείς. Ο δημόσιος τομέας και ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι ανταγωνιστές. Ο καθένας αναλαμβάνει το δικό του έργο στην οικονομία και, όπου απαιτείται, συνεργάζονται για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες ανάγκες της χώρας. Και το λέμε αυτό, γιατί αφενός έχουμε την πολιτική βούληση να μεταρρυθμίσουμε το Δημόσιο, αφετέρου δεν έχουμε εξαρτήσεις από τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα.
 • Θα μειώσουμε το κόστος του Δημοσίου, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, με τους εργαζομένους στη θέση τους. Γιατί, στο υποστελεχωμένο και γερασμένο σήμερα Δημόσιο, το υπερβάλλον κόστος προκύπτει και από την αναποτελεσματική του λειτουργία.Κυρίως, όμως, επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από κυκλώματα, κυκλώματα που η σημερινή αντιπολίτευση άφησε να λυμαίνονται τους πόρους του Δημοσίου, όπως παραδείγματος χάριν αυτά που συζητάμε για τα θέματα της Υγείας.
 • Μας λένε ότι ο ένας δεν χρειάζεται ο ένας, δεν χρειάζεται ο άλλος. Μετά μας κατηγορούν πως είναι υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία, τα σχολεία. Μέσα στην αντίφαση. Αλλά, πώς θα έχουμε νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές; Πώς θα έχουμε σχολεία χωρίς καθηγητές και δασκάλους; Γιατί, αυτούς έδιωξαν από το Δημόσιο οι κύριοι της αντιπολίτευσης όταν κυβερνούσαν, σε αυτούς έκλεισαν την πόρτα και τώρα μιλάνε με «θλίψη» για το περίφημο brain drain.
 • Και, φυσικά, η συκοφάντηση δεν σταμάτησε εκεί. Σειρά στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης πήραν τον τελευταίο καιρό οι συμβασιούχοι, που τάχα η κυβέρνηση διορίζει, βολεύοντας τους δικούς της. Ούτε οι θεσμοί δεν λένε τέτοια πράγματα. Πόσο μάλλον που στην τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση αναγνωρίζεται ότι ο αριθμός των συμβασιούχων, που σημειωτέον πολλοί από αυτούς εργάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν είναι μεγάλος και θα παραμένει στον ίδιο μέσο όρο όσο ήταν το 2016 για τα επόμενα δύο χρόνια. Και, μάλιστα, με τη ρητή εξαίρεση των συμβασιούχων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, των περιπτώσεων φυσικών καταστροφών και άλλων εκτάκτων αναγκών.
 • Είδαμε, βέβαια, με τι χαρά υποδέχθηκε η ΝΔ τη διαρροή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πόσο χάρηκαν στελέχη της στο ενδεχόμενο συμβασιούχοι να μείνουν απλήρωτοι. Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε στον αντίποδα αυτών αντιλήψεων. Γι’ αυτό και τολμήσαμε να αγγίξουμε το ζήτημα των συμβασιούχων και να το αντιμετωπίσουμε, να το δούμε, διότι όλοι αυτοί που μας εγκαλούν είναι αυτοί που εγκλώβισαν όλους αυτούς τους εργαζόμενους σε καθεστώς ομηρείας.
 • Προχωράμε αποφασιστικά στην υλοποίηση των δράσεων για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, ώστε μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχει διαμορφωθεί μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών. Ήδη έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας. Σήμερα, εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης τα νέα οργανογράμματα Υπουργείων και φορέων. Έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών των Υπουργείων. Μέσα στο 2017 θα έχει προκηρυχθεί το σύνολο των θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι την άνοιξη του 2018. Ενισχύουμε τον ρόλο των ΚΕΠ. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προωθούμε την πλήρη ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στη δημόσια διοίκηση. Ως Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχουμε ξεκινήσει στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως τον ΟΟΣΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευρωπαϊκές κυβερνητικές υπηρεσίες και φορείς, οι οποίοι μας παρέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και βοήθεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ