05.07.20 | 22:07

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύλληψη 46χρονου για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων
22.03.14 | 15:35

Σύλληψη 46χρονου για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων

Συνελήφθη στον Νέο Κόσμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 46χρονος για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων.

Ειδικότερα, μετά από πολυήμερες έρευνες και αναζητήσεις, αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, εντόπισαν τον 46χρονο, χθες, στον Νέο Κόσμο, ο οποίος είχε στην κατοχή του τα αρχαία αντικείμενα και προσπαθούσε να τα διαθέσει, έναντι του χρηματικού ποσού των 150.000 ευρώ.

Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Μία λίθινη κεφαλή αγάλματος ανδρικής γενειοφόρου μορφής υπερφυσικού μεγέθους, που φέρει ίχνη φθοράς στο πρόσωπο, διαστάσεων 0,35μ. Χ 0,25μ. Χ 0,27μ., Ελληνιστικής εποχής.
  • Ένα τμήμα ανάγλυφου μαρμάρινου κιονίσκου, πιθανώς προερχόμενο από τραπεζοφόρο, με ανάγλυφη παράσταση κεφαλής - πιθανώς γυναικείας - και επίστεψη από φυτικό διάκοσμο και πτηνό σε χαμηλό ανάγλυφο, διαστάσεων 0,30μ. Χ 0,15μ. Χ 0,12μ. Ρωμαϊκής εποχής.
  • Ένα τμήμα χάλκινης επένδυσης επίπλου, πιθανώς προερχόμενη από ανάκλιντρο ή κλίνη, με ολόγλυφη κεφαλή πάνθηρα και ανάγλυφο ανθέμιο. Σώζονται οι ένθετοι οφθαλμοί και ένθετο περιλαίμιο από διαφορετικό μέταλλο διαστάσεων 0,20μ. Χ 0,20μ. Χ 0,08μ., Ελληνιστικής εποχής.
  • Ένα τμήμα χάλκινης επένδυσης επίπλου, πιθανώς προερχόμενη από ανάκλιντρο ή κλίνη, με ολόγλυφη προτομή αγένειου Διονύσου, κισσοστεφούς που κρατά κάνθαρο και φέρει ένθετο διάδημα από διαφορετικό μέταλλο, διαστάσεων 0,15μ. Χ 0,10μ. Χ 0,055μ., πιθανώς Ελληνιστικής εποχής.

Τα ανωτέρω αντικείμενα επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος γνωμάτευσε ότι, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ