06.06.20 | 08:08

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο νέο, σύγχρονο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας ο Υπ. Εσωτερικών
18.10.19 | 14:07

Στο νέο, σύγχρονο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας ο Υπ. Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση, στην τελετή εγκαινίων του σύγχρονου κτιρίου Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι το νέο κτίριο διαθέτει τη μεγαλύτερη γεωθερμική εγκατάσταση δημοσίου κτιρίου στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στα κορυφαία πράσινα κτίρια της χώρας. «Ο χώρος αξιοποιεί κάθε σύγχρονη τεχνολογία για να εξυπηρετεί τους πολίτες και να το αισθάνονται σπίτι τους», τόνισε.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του κ. Θεοδωρικάκου:

«Παναγιώτατε, επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, στην Ελλάδα μας. Σεβασμιώτατε, αγαπητοί συνάδελφοι στην Κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο, κύριε Περιφερειάρχα, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

σας μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τα συγχαρητήριά του γιατί από σήμερα επισήμως η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αποκτά το δεύτερο δικό της σπίτι.

Σκοπίμως χρησιμοποιώ τον όρο «σπίτι»  και όχι τον συνήθη όρο «έδρα»  που χρησιμοποιούμε για τις υπηρεσίες, γιατί θέλω να επισημάνω ότι αυτός ο χώρος, ο τόσο οικείος σε εσάς που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα, αξιοποιεί κάθε σύγχρονη τεχνολογία για την εξοικονόμηση πόρων και θα είναι το φιλόξενο σπίτι κάθε πολίτη της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Είχαμε ανάγκη αυτό το κτίριο και από τις υπηρεσίες αυτού του κτιρίου καθημερινά εξυπηρετούνται εκατοντάδες πολίτες από τους άξιους εργαζομένους και τα στελέχη της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για ένα πρότυπο κτίριο που έχει κατασκευαστεί με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και συμβάλλουν σημαντικά στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος.  Διαθέτει τη μεγαλύτερη γεωθερμική εγκατάσταση που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε δημόσιο κτίριο σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα δίκαια να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των «πράσινων» δημόσιων κτιρίων της πατρίδας μας.

Εξοικονομείται ενέργεια της τάξης του 70% ετησίως και με αυτόν τρόπο γίνεται και εξοικονόμηση περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. Χρήματα που ασφαλώς η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας έχει τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσει επ’ ωφελεία των πολιτών της. Γιατί προφανώς αυτός είναι ο στόχος μας να αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχει η πρόοδος της τεχνολογίας.

Θέλω γι’ αυτό το λόγο να δώσω συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον κ. Τζιτζικώστα, όχι μόνο όμως αγαπητέ Απόστολε για την ολοκλήρωση αυτού του πολύ μεγάλου έργου, αλλά θα μου επιτρέψετε κυρίες και κύριοι να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη και για το πολιτικό ήθος του.

Το κτίριο αυτό ήταν έτοιμο και λειτουργούσε πριν  από τις τελευταίες Αυτοδιοικητικές  εκλογές. Και ο Περιφερειάρχης ασφαλώς θα μπορούσε να το εγκαινιάσει εκλογικής περιόδου, όπως συνηθίζονταν από διαφόρους κομματάρχες στο παρελθόν. Δεν το έπραξε όμως, επιδεικνύοντας πολιτικό ήθος που αρμόζει στις ιδέες και στις αξίες, που τόσο ο ίδιος, όσο και η πολιτική παράταξη στην οποία ανήκει εκπροσωπούν.

Θέλω, όμως, να κάνω μια ακόμη επισήμανση.

Θέλω ξεχωριστά να ευχαριστήσω τον Παναγιώτατο για την παρουσία του σε αυτή την τελετή. Δεν είναι απλώς η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην ιστορική συμβασυλεύουσα. Η παρουσία του εδώ σηματοδοτεί κάτι πολύ σπουδαίο. Επισήμανα προηγουμένως  ότι το κτίριο αυτό είναι πολύ φιλικό με το περιβάλλον. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να απουσιάζει από αυτή την τελετή ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, που ο ίδιος έχει ξεκινήσει, εδώ και χρόνια,  από το 1994, έναν σπουδαίο αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, μιας και αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δώρα του Θεού στον άνθρωπο. Και, ίσως, Παναγιότατε, αν μου επιτρέπεται, η θεολογία του περιβάλλοντος να πρέπει, όντως, να αποτελέσει μέρος της κουλτούρας του λαού μας και πρωτίστως, όμως του ίδιου του Εκκλησιαστικού Σώματος.

 

Κυρίες και κύριοι,

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει κάθε πρωτοβουλία φιλική προς το περιβάλλον. Το αποδεικνύει καθημερινά με τις πράξεις του. Στόχος είναι ένα καλύτερο αύριο για όλους τους Έλληνες, αλλά κυρίως στόχος μας είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη Ελλάδα. Ύστερα από δέκα πολύ δύσκολα χρόνια μιας κρίσης, σήμερα πιστεύω ότι δεν χρειάζεται απλώς  η οικονομική πρόοδος και η έξοδος από την κρίση. Χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπίες. Να είμαστε πιο κοντά στον πολίτη. Να ακούμε τα προβλήματά του. Να πολιτευόμαστε με τη λογική προτάσσοντας πάντοτε την αλήθεια. Να στοχεύουμε τελικά στο πως θα βελτιώνουμε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και να δημιουργήσουμε ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. Στο Υπουργείο Εσωτερικών θέλουμε την Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και τις Περιφέρειες, να λειτουργούν με αποτελεσματικότητα προς όφελος των πολιτών. Καθημερινά με πράξεις προχωράμε μπροστά. Και έτσι θα συνεχίσουμε.

Η κατασκευή και η λειτουργία αυτού του κτιρίου, δείχνει ότι αν βάζουμε υψηλούς και πρωτοπόρους στόχους κύριε Περιφερειάρχα και εργαζόμαστε σκληρά, μπορούμε να τους επιτύχουμε.

Έχετε ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχυ και αποτελείτε αναμφίβολα ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Αυτοδιοικητικούς άρχοντες της χώρας, τόσο του πρώτου, όσο και του δεύτερου βαθμού.

Θερμά συγχαρητήρια και πάλι και εύχομαι σε αυτό το κτίριο να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις και οι εργαζόμενοι να μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σας ευχαριστώ πολύ».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ