19.12.18 | 15:25

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: “Βελτίωση του Δημοσίου, ιδιωτικοποιήσεις, ΣΔΙΤ”
03.03.18 | 18:45

Γ. Στουρνάρας: Βελτίωση του Δημοσίου, ιδιωτικοποιήσεις, ΣΔΙΤ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μίλησε στο πλαίσιο του Οικονομικού forum των Δελφών για την Ελληνική οικονομία, τις προκλήσεις, τους κινδύνους και τις προοπτικές της, απαντώντας στις ερωτήσεις του Tony Barber, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος των Financial Times.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί από την αρχή της κρίσης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη μείωση του κόστους εργασίας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης και του φορολογικού συστήματος.

Υποστήριξε ότι η Ελληνική οικονομία έχει γίνει σήμερα πιο εξωστρεφής, καθώς σημειώνεται μια εξαγωγική στροφή Ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, τονίζοντας την απώλεια του 25% του ΑΕΠ και την έξοδο σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού από τη χώρα.

Ως μείζον πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει άμεσα να λυθεί, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε το τεράστιο δημόσιο χρέος για το οποίο, όπως είπε, το Eurogroup θα πρέπει να δώσει λύση. «Το χρέος μας πρέπει να γίνει βιώσιμο και να πειστεί και η ΕΚΤ για αυτό» δήλωσε.

Ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η παγίωση κλίματος εμπιστοσύνης και η ομαλοποίηση των αγορών, προκειμένου η Ελλάδα να ολοκληρώσει ένα σταθερό βήμα εξόδου από την κρίση.

«Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο πολιτικό σύστημα να επανέλθει στις κακές συνήθειες του παρελθόντος» είπε χαρακτηριστικά. «Χρειαζόμαστε πολιτική ομαλότητα, δεν θέλουμε τοξικότητα στις πολιτικές εξελίξεις, θέλουμε συναίνεση».

Ως κλειδιά της επιτυχίας για το μέλλον ο κ. Στουρνάρας ανέφερε τα εξής:

• Πρώτον, την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης.

• Δεύτερον, την ενίσχυση της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

• Τρίτον, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με καλύτερη αξιοποίηση της χρήσης γης, καθώς το κράτος είναι ενας σημαντικός γαιοκτήμονας.

Ερωτηθείς για τη λειτουργία των θεσμών απάντησε ότι είναι βασική προϋπόθεση η ανεξαρτησία τους για να υπάρξει η απαραίτητη ομαλότητα.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis είπε: «με κατηγορούν ότι δέχθηκα δωροδοκία με έναν χαρτοφύλακα που περιείχε 1 εκ. ευρώ. Πότε συνέβη αυτό; Πότε υπέγραψα φορολογικό συμβιβασμό για την Νοvartis; Ζητώ να βρουν μια δική μου απόφαση που να ευνοεί την Novartis. Κατηγορούν 10 πολιτικά πρόσωπα χωρίς τεκμήρια. Πρόκειται για ψευδείς κατηγορίες από κουκουλοφόρους μάρτυρες».

Τέλος αναφορικά με τη θητεία του στη διοίκηση της ΤτΕ τόνισε ότι τελειώνει τον Ιούλιο του 2020 και τότε θα ολοκληρωθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ