12.12.19 | 04:39

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ » ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στον Εισαγγελέα "πάει" το θέμα της Ειδομένης ο Περιφερειάρχης Κ.Μ.
18.05.16 | 17:30

Στον Εισαγγελέα πάει το θέμα της Ειδομένης ο Περιφερειάρχης Κ.Μ.

Πρωτοβουλία τις επόμενες μέρες, προκειμένου να σταματήσει «το χάος που επικρατεί στον άτυπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη», προανήγγειλε, σήμερα, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM», ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας κατήγγειλε ότι, τελούνται πλέον αξιόποινες πράξεις στην Ειδομένη, τόνισε ότι, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής και υπογράμμισε πως, έπρεπε ήδη ο αρμόδιος Υπουργός να έχει δώσει εντολή επέμβασης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης ζήτησε άμεση εκκένωση της Ειδομένης, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλία της ΠΚΜ τις επόμενες μέρες, για να δοθεί μια λύση, καθώς η τοπική κοινωνία εξάντλησε τα όριά της.

«Στην Ειδομένη τελούνται πλέον αξιόποινες πράξεις. Θεωρώ ότι πρέπει να παρέμβει άμεσα ο εισαγγελέας. Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να συνεχίζει να κωφεύει και να μη δίνει εντολή στην ΕΛΑΣ να επέμβει προκειμένου να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή, που επί δυο μήνες είναι κλειστή, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται ελληνικές επιχειρήσεις, να αυξάνεται δραματικά το κόστος για τις εξαγωγικές εταιρίες και ταυτόχρονα να χάνονται σημαντικά ποσά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Έχω την ευθύνη να αναλάβω συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και θα το κάνω τις επόμενες μέρες. Ως ΠΚΜ δεν μπορούμε να αφήσουμε την περιοχή στην τύχη της. Οι Έλληνες πολίτες ταλαιπωρούνται, έχουν δημιουργηθεί σημεία στην περιοχή όπου τελούνται παράνομες δραστηριότητες κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί επιτέλους την ανάγκη εκκένωσης της περιοχής. Περιμένουμε τόσο καιρό να δούμε να αναλαμβάνει η Πολιτεία δράση. Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας δεν το κάνουν. Έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και δεν μπορώ να καταλάβω τι σχεδιασμό έχει αυτή η Κυβέρνηση. Καλώ τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, να δώσει εντολή επέμβασης της Αστυνομίας άμεσα… χτες και να αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε, επίσης, ότι παρά τις πιέσεις της ΠΚΜ και τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης, δεν γίνεται καμιά ουσιαστική ενέργεια αναλογικού επιμερισμού των προσφύγων σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων να έχουν εγκλωβιστεί στην Κεντρική Μακεδονία.

«Δεν μπορεί να συνεχίζει να σηκώνει μόνη της η Κεντρική Μακεδονία όλο το βάρος του προσφυγικού ζητήματος. Δεν είναι δυνατό να φιλοξενείται σε μια Περιφέρεια της χώρας το 70% του προσφυγικού πληθυσμού της χώρας. Δεν θα λύσει μόνη της η Κεντρική Μακεδονία ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λύσει ολόκληρη η Ευρώπη. Τα όρια των ανοχών της τοπικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί. Περιμένω αποφάσεις αναλογικού επιμερισμού των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα. Το μόνο που λαμβάνουμε τόσο καιρό είναι διαβεβαιώσεις και πηγαίνουμε από τη μια εβδομάδα στην άλλη, από τα Χριστούγεννα στο Πάσχα κι από το Πάσχα στο καλοκαίρι... Δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ειδικά στην Ειδομένη, αλλά και σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να αφήσω την τέλεση αξιόποινων πράξεων στην περιοχή και ειδικά αυτή της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Να δώσει άμεσα λύση η κυβέρνηση, αλλιώς καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.

[17:15]: Την παρέμβαση του Εισαγγελέα με την κατάθεση αναφοράς – καταγγελίας κατά παντός υπευθύνου για τις ποινικά κολάσιμες πράξεις και παραλείψεις, που διαπράττονται στον άτυπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών και στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης, ζητά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Συγκεριμένα, αύριο, Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, στις 12 το μεσημέρι, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θα καταθέσει την αναφορά – καταγγελία στην Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, με ζητήματα αιχμής το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών, με έμφαση στον επί δίμηνο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά και αδικήματα που αφορούν στη δημόσια ασφάλεια και υγεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ