23.01.21 | 16:31

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στον Εισαγγελέα ο Δήμαρχος Λάρισας επειδή εφάρμοσε το Κοινωνικό Τιμολόγιο!
29.03.17 | 13:00

Στον Εισαγγελέα ο Δήμαρχος Λάρισας επειδή εφάρμοσε το Κοινωνικό Τιμολόγιο!

Εξηγήσεις στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών θα δώσουν στις 6 Απριλίου τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ), μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, ως Πρόεδρος του φορέα.

Η κλήση της εισαγγελίας, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμαρχος Λαρισαίων, σχετίζεται με την ενέργεια της ΔΕΥΑΛ να εντάξει στο κοινωνικό τιμολόγιο ευπαθείς ομάδες, που σύμφωνα με τη γνώμη της εισαγγελίας , «δεν υπάρχουν στην νομοθεσία και έτσι έχει προκληθεί ζημιά στη ΔΕΥΑΛ».

Να σημειωθεί πως η υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε μετά από αναφορά πολίτη στην εισαγγελία, ενώ σε περίπτωση που βρεθούν κατηγορούμενοι τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ και ο Δήμαρχος, τότε υπάρχει περίπτωση να παραπεμφθούν για «απιστία».

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, τόνισε πως, ο δήμος έχει εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα στηριζόμενος σε νομοθεσία, η οποία ορίζει ότι, η ΔΕΥΑΛ μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική διαμορφώνοντας τιμολόγιο για ευπαθείς ομάδες, χωρίς όμως να ορίζει ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες.

«Τι έχει συμβεί. Για τον δήμο υπάρχει η νομοθεσία που ορίζει τις κοινωνικές ομάδες. Έτσι η συγκεκριμένη εισαγγελέας θεωρεί ότι οι ίδιες κοινωνικές ομάδες που ορίζονται για τον δήμο, θα πρέπει να ορίζονται και για την ΔΕΥΑΛ. Εμείς λέμε το εξής. Έχουμε ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Η απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΛ πήγε για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και απορρίφθηκε. Όμως εμείς είχαμε κάνει προσφυγή στην Επιτροπή του Άρθρου 152 και δικαιωθήκαμε» σημείωσε ο κ. Καλογιάννης.

Επίσης, ο Δήμαρχος Λαρισαίων επεσήμανε πως, «μόνο έκπληξη προκαλεί αυτή η υπόθεση», καθώς υπενθύμισε πως υπάρχει και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα, «διότι κάθε τι που έχει σχέση με την τιμολογιακή πολιτική από μέρους της ΔΕΥΑΛ περνάει από το δημοτικό συμβούλιο και εγκρίνεται με αυξημένη πλειοψηφία».

Από εκεί και πέρα, ο κ. Καλογιάννης σημείωσε κατηγορηματικά πως, δεν υπάρχει καμία ζημιά για την ΔΕΥΑΛ, εξηγώντας πως ο φορέας έχει προϋπολογισμούς με κέρδη, παρέχει ανταποδοτικές υπηρεσίες, ενώ θεωρεί πως η νομοθεσία που δίνει την δυνατότητα στην ΔΕΥΑΛ να διαμορφώνει αυτή την τιμολογιακή πολιτική, είναι σε σωστή κατεύθυνση.

«Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να αναδειχθεί είναι η κοινωνική πολιτική και οι ανάγκες του κόσμου. Η ίδια η ΔΕΥΑΛ δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση γιατί οι προϋπολογισμοί της είναι πάντα με κέρδη. Η ΔΕΥΑΛ δεν έχει καμία επιχορήγηση κρατική, παρέχει ανταποδοτικές υπηρεσίες και της δίνει την δυνατότητα να διαφοροποιήσει το τιμολόγιο όπως εκείνη κρίνει και αυτό δεν το κάνει μόνο με τις εμπαθείς ομάδες. Για παράδειγμα, οικογένειες που έχουν χαμηλά εισοδήματα και ξοδεύουν λίγα κυβικά έχουν άλλο τιμολόγιο, ενώ αντίστοιχα οι μεγάλες επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις έχουν άλλο τιμολόγιο» κατέληξε ο Δήμαρχος Λάρισας.

 

 

 ΠΗΓΗ: epoli.gr από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ