21.09.19 | 04:11

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στήριξη των πληγέντων με 15 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής
28.11.17 | 15:16

Στήριξη των πληγέντων με 15 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής

Δέσμη μέτρων για την στήριξη των πληγέντων της Μάνδρας, καταθέτει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Μεταξύ αυτών είναι ανάληψη από την κυβέρνηση νομοθετικής πρωτοβουλιας για τη δέσμευση ποσού ύψους 15 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προορίζονται για την αποκατάσταση των πληγέντων από την πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου.

Παράλληλα, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ζητά από την Πολιτεία να υπάρξει πρόβλεψη για:

  • Συντάξεις χηρείας και πρόσληψη τέκνων των θυμάτων της τραγωδίας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με επέκταση της ρύθμισης που αφορά στα θύματα τρομοκρατίας (ν. 1897/1990).
  • Έκτακτο επίδομα για εργαζόμενους σε κατεστραμμένες επιχειρήσεις της περιοχής.
  • Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, για κατοικίες και μαγαζιά που καταστράφηκαν έως ότου αυτά να καταστούν εκ νέου λειτουργικά, πέραν της αναστολής πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων.
  • Ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) όλων των παροχών ρεύματος των πληγεισών δημοτικών ενοτήτων και επιδότηση ρεύματος στις πληγείσες κατοικίες.
  • Αναστολή πληρωμών δανειακών υποχρεώσεων προς τραπεζικά ιδρύματα για το ίδιο διάστημα και για τις ίδιες περιπτώσεις και παύση κάθε διαδικασίας αναγκαστικού πλειστηριασμού.

Σε θεσμικό επίπεδο, η Περιφερειακή Αρχή ζητά, μεταξύ άλλων:

  • Έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων.
  • Απομάκρυνση, εγκατάλειψη και κατά προτεραιότητα κατεδάφιση κτιρίων ή εγκαταστάσεων εντός ρεμάτων που χρησιμοποιούνται ή ανήκουν σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Προώθηση των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητας ΥΠΟΜΕΔΙ, όπως διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς, διευθέτηση λεκάνης απορροής Ερασίνου, έργα διευθέτησης ρέματος Αγ. Γεωργίου Ανατ. Αττικής, έργο διευθέτησης χειμάρρου Αγ. Γεωργίου Θριασίου Πεδίου, έργο διευθέτησης ρέματος Αχαρνών – Καναπίτσα.

Ακολουθεί η δήλωση της περιφερειάρχη

“Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και εγώ προσωπικά αρνούμαστε να περιοριστούμε στον σχολιασμό της τραγωδίας της Δυτικής Αττικής. Αρνούμαστε να παίξουμε τον ρόλο των κομπάρσων ενός έργου που παίζεται δεκαετίες. Για τον λόγο αυτό προκαλέσαμε την περασμένη εβδομάδα την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου – προκειμένου να ψηφιστούν συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων.

Την ίδια στιγμή, επειδή στην πολιτική το γελοίο ατιμάζει περισσότερο και από την ατιμία, θα ήθελα να κάνω σαφές ότι δεν θα επιτρέψω οι συνεδριάσεις ενός αποφασιστικού οργάνου να μετατραπούν σε αρένα εντυπώσεων και εκμετάλλευσης της τραγωδίας από εκείνους που δεν έχουν να προσφέρουν παρά μόνο άναρθρες κραυγές στα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μας. Από εκείνους που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν πολιτικά την απώλεια τόσων ζωών”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ