11.05.21 | 22:28

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

“Στην ΕΕΤΑΑ φέτος τολμήσαμε ψηφιακό άλμα”
27.10.20 | 08:49

Στην ΕΕΤΑΑ φέτος τολμήσαμε ψηφιακό άλμα

ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΤΣΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΕΤΑΑ

Σε μία εποχή του 21ου αιώνα για την Αυτοδιοίκηση, με τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τα Νομικά Πρόσωπά της να έχουν σημαντικό μερίδιο σ’ αυτόν τον “νέο αιώνα”, η συζήτηση με τον επικεφαλής ενός Νομικού Προσώπου με ιδιαίτερα, ευαίσθητα χαρακτηριστικά (βρέφη, νήπια, ΑμεΑ), αλλά και σημαντικά τεχνοκρατικά, οικονομικά (έργα, ανάπτυξη) κάθε άλλο παρά άκρως αναγνώσιμη μπορεί να χαρακτηριστεί, ιδιαίτερα όταν επιπρόσθετα, ο επικεφαλής είναι πρόσωπο προερχόμενο από την Αυτοδιοίκηση.

Ο λόγος για την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης) και τον Πρόεδρό της, κ. Ηλία Γιάτσιο.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κύριε Πρόεδρε, από τις βασικότερες - αν όχι η βασικότερη - υπηρεσία της ΕΕΤΤΑ, η διεξαγωγή κάθε χρόνο τής διαδικασίας φιλοξενίας παιδιών από Βρεφονηπιακούς / Παιδικούς Σταθμούς. Με τα οριστικά αποτελέσματα να έχουν εκδοθεί σχεδόν ενάμιση μήνα τώρα και πριν λίγες ημέρες η πρόσθετη διαδικασία του voucher των 180 €, αναλύστε μας τα αποτελέσματα τού τόσο σημαντικού αυτού Προγράμματος. Ποιες οι θετικές διαφορές από τα παρελθόντα έτη;

«Κατ’ αρχάς να πούμε ότι φέτος ο συνολικός προϋπολογισμός της περιόδου 2020-21, έφτασε στα 279 εκ. Ευρώ!  Κι αυτό επειδή το Υπουργείο Ανάπτυξης κατάφερε και αυξήθηκε η χρηματοδότηση μέσω Ευρωπαϊκών πόρων, στα 118 εκ., από 67 εκ. €, που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Επιπλέον, εφέτος υποβλήθηκαν 230.000 αιτήσεις, έναντι των 172.927 που υποβλήθηκαν πέρυσι. Δηλαδή, είχαμε αύξηση 75,3% που οφείλεται σε αιτήσεις για παιδιά σχολικής ηλικίας για τη συμμετοχή τους σε ΚΔΑΠ. (Πέρυσι είχαμε 73.937 αιτήσεις και φέτος 127.000).

Από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν, οι 196.000 πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

Ο συνολικός αριθμός των voucher που δόθηκε είναι περίπου 145.120. 

Δόθηκαν voucher σε 79.500 παιδιά προσχολικής ηλικίας, για να φιλοξενηθούν από Βρεφονηπιακούς / Παιδικούς Σταθμούς, δηλαδή σε όλα όσα είχαν τις προϋποθέσεις, σε 60.000 παιδιά σχολικής ηλικίας για τα ΚΔΑΠ και σε 5.400 παιδιά και Άτομα με Αναπηρία για τα ΚΔΑΠ μεΑ.

Πέρα απ’ όλα αυτά τα σημαντικά που αναφέρθηκα, θα ήταν μεγάλη παράλειψη κ. Κουφάκη να μην αναφερθώ σ’ αυτό: Εφέτος τολμήσαμε το άλμα της ψηφιακής εποχής. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Διεύθυνση Πληροφορικής της ΕΕΤΑΑ δημιούργησε μια ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων και η πλειοψηφία των απαιτούμενων δικαιολογητικών  αντλήθηκε
μέσω διεπαφών (ΑΑΔΕ, ΕΡΓΑΝΗ, ΟΑΕΔ, Μητρώο Πολιτών, ΗΔΙΚΑ). Αυτό, όπως είναι κατανοητό, διευκόλυνε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ν’ αποφύγουν κόστος και κόπο, ενώ άφησε έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού από το χαρτομάνι των 230.000 αιτήσεων με τα απαιτούμενα 7-8 δικαιολογητικά ανά αίτηση, εξοικονομήθηκαν δέντρα (πράσινο), νερό κι ενέργεια.

Και κάτι τελευταίο. Εφέτος υλοποιείται παράλληλο πρόγραμμα για την οικονομική ενίσχυση οικογενειών με παιδιά προσχολικής ηλικίας, το οποίο χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπ. Εργασίας, ύψους 30.000.000 €, το οποίο ποσό έρχεται να προστεθεί στα 279.000.000 € του Προγράμματος της Εναρμόνισης. Ενώ, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής και σε μητέρες και σε περίπτωση απουσίας σε πατέρες Δημοσίους Υπαλλήλους αλλά και σε οικογένειες με μεγαλύτερο εισόδημα από τα ανώτατα όρια που θέτει η Εναρμόνιση.»

 

«Εξαιρετικά μεγάλο το ενδιαφέρον των Δήμων για την υποστήριξη των τεχνικών Υπηρεσιών τους από την ΕΕΤΑΑ»

Αναφέραμε προηγουμένως: Μια «από τις βασικότερες» υπηρεσίες της ΕΕΤΑΑ, γιατί από φέτος, στο σημαντικό έργο που επιτελεί η Εταιρεία στην Αυτοδιοίκηση ιστορικά, είναι και αυτή της παροχής τεχνικών υπηρεσιών σε δήμους που έχουν ελλιπή ή και στερούνται ακόμη τέτοιου προσωπικού. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία; Ποια η ανταπόκριση των δήμων;

«Στην ΕΕΤΑΑ, μετά την αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας, προχωρήσαμε στην ενίσχυση της υφιστάμενης Τεχνικής Υπηρεσίας ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι ν’ ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες των ΟΤΑ. Αυτή τη στιγμή “τρέχουν” οι διαδικασίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόσπαση στην ΕΕΤΑΑ 10 μηχανικών που εργάζονται σε> >Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ στο εγγύς μέλλον θα συμβεί το ίδιο και με άλλους 50 μηχανικούς.

Ταυτοχρόνως, μετά το μακρόπνοο και τεράστιο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, έχει δημιουργηθεί το Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών της ΕΕΤΑΑ, στο οποίο εγγράφονται ενδιαφερόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, μελετητές και κατασκευαστές, οι οποίοι αφού συνάπτουν συμβάσεις με την Εταιρεία, θα διατίθενται στους ΟΤΑ για την εκπόνηση μελετών και την επίβλεψη των έργων.

Σχετικά με το ενδιαφέρον των δήμων κρίνεται ως εξαιρετικά μεγάλο. Τόσο από τους αυτάρκεις δήμους σε επίπεδο τεχνικών υπηρεσιών όσο και από εκείνους, τους μικρότερους, που έχουν αυξημένες ανάγκες.»

 

«Το Περιβάλλον τομέας ιδιαίτερης σημαντικότητας για την Εταιρεία»

Κύριε Γιάτσιε, να μιλήσουμε για την ΕΕΤΑΑ και το Περιβάλλον;

«Φυσικά. Τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρώπη μεταφέρονται όλο και περισσότερες αρμοδιότητες αναφορικά με το Περιβάλλον, στην Αυτοδιοίκηση. Το ίδιο συμβαίνει και στη Χώρα μας με πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών και του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου.

Στην ΕΕΤΑΑ, από την προηγούμενη διοίκησή της, έχει συσταθεί πανελλαδικό δίκτυο αποτελούμενο από 36 επιστήμονες αποκεντρωμένους συνεργάτες με γνώσεις σε έργα του τομέα του Περιβάλλοντος σε όλες τις Περιφέρειας της Χώρας και από 6 αντίστοιχους συνεργάτες εγκατεστημένους στην έδρα της, όπου σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη της ΕΕΤΑΑ συντονίζουν το όλο έργο που αφορά τη «Λειτουργία δικτύου οριζόντιας υποστήριξης των Δήμων», ως δυνητικών δικαιούχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ, δηλαδή Υποδομές - Μεταφορές - Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη.

Ταυτοχρόνως, η ΕΕΤΑΑ “τρέχει” τον Ηλεκτρονικό Οδηγό Χρηματοδοτήσεων, που φιλοδοξεί να είναι “εργαλείο” εξεύρεσης πόρων.

Ο Οδηγός καλύπτει όλες τις πηγές χρηματοδότησης, Εθνικές και Ευρωπαϊκές, παρέχει τις αναγκαίες πληροφορίες για κάθε Πρόγραμμα – Πρόσκληση και δίνει τα “κλειδιά» που χρειάζονται για την αποκωδικοποίηση και την άμεση αντίληψη της φιλοσοφίας και των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που παρέχει η κάθε Πρόσκληση.

Όπως εύκολα συνάγεται από τα προαναφερόμενα κ. Κουφάκη, για την ΕΕΤΑΑ το Περιβάλλον αποτελεί τομέα ιδιαίτερης σημαντικότητας.»

 

«Ακόμη πιο εποικοδομητικός ο ρόλος της ΕΕΤΑΑ στην Αυτοδιοίκηση του 21ου αιώνα»

Η Αυτοδιοίκηση του 21ου αιώνα απαιτεί αλλαγές, προσαρμογές στις νέες, παροντικές αλλά και μελλοντικές συνθήκες. Ποιος πρέπει να είναι ο “21ος αιώνας” για την ΕΕΤΑΑ;

«Ομολογώ ότι είναι ερώτηση λες κι έρχεται από το μέλλον. Στο οποίο η ΕΕΤΑΑ οφείλει να διαδραματίσει ακόμη πιο εποικοδομητικό ρόλο στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης.

Κοιτάξτε, η ταχύτητα που καθημερινά αλλάζει η τεχνολογία, οι θεσμικές διαδικασίες, που εκ των πραγμάτων και συνθηκών ακυρώνονται, αλλά και η πλήρης ενσωμάτωση της Χώρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, δημιουργούν προϋποθέσεις που πρέπει να δούμε και να προσαρμοστούμε. Επί παραδείγματι: Χρειάζεται επιπλέον εκσυγχρονισμός κι εναρμόνιση με τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται επιστημονικό προσωπικό, που μαζί με το υπάρχον, θα συνδράμει ακόμη περισσότερο δήμους και περιφέρειες. Μαζί δε μ’ αυτά, χρειάζεται κι ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο, που θα διευκολύνει την ανάπτυξη, πέραν των αρμών της γραφειοκρατίας.»

 

«Να έχουν επιλυθεί προβλήματα που αντιμετώπισα από τις θέσεις μου στους ΟΤΑ»

Κλείνοντας τη συνέντευξη κ. Πρόεδρε. Ποιες οι σκέψεις που οδήγησαν στην απόφασή σας να βρεθείτε στη Διοίκηση του σημαντικού αυτού Νομικού Προσώπου της Αυτοδιοίκησης; Τι έχετε να κάνετε ακόμη και τι θέλετε να έχετε κάνει με την ολοκλήρωση της θητείας σας;

«Δεν είχα σκέψεις τέτοιου είδους αφού τόσο το δικηγορικό μου γραφείο όσο κι η Ήπειρος, με τα Γιάννινα, είχαν τον πρωτεύοντα ρόλο των δραστηριοτήτων μου. Όμως, όταν με κάλεσε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, η τιμή ήταν μεγάλη κι η πρόκληση της επιτυχίας ακόμη μεγαλύτερη.

Όσον αφορά με το τι θα ήθελα ν’ αφήσω πίσω, θα σας το πω όσο γίνεται πιο απλά: Να έχουν επιλυθεί προβλήματα που αντιμετώπισα από τις θέσεις μου στους ΟΤΑ. Θεσμικά, γραφειοκρατικά ακόμη και προσέγγισης των μεθόδων και τρόπων ανάπτυξης...»

 

 

Ακολουθεί η συνέντευξη (επισυναπτόμενο αρχείο) σε μορφή .pdf [ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ]

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Προβολή/κατέβασμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ