25.09.20 | 22:47

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ

Ένα σπουδαίο ντοκιμαντέρ στο Συνεδριακό Κέντρο Μεταμόρφωσης
22.05.13 | 10:53

Ένα σπουδαίο ντοκιμαντέρ στο Συνεδριακό Κέντρο Μεταμόρφωσης

Την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013, παρουσιάστηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Μεταμόρφωσης, το Ιστορικό Ντοκιμαντέρ “Ίμβρος - Τένεδος: Της Μνήμης και της Λήθης”.

Με αφορμή την επαναλειτουργία -ύστερα από 48 χρόνια- της Ελληνικής Αστικής Σχολής Ίμβρου τον Σεπτέμβριο 2012, το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) ανέλαβε τη δημιουργία δυο ιστορικών ντοκιμαντέρ, σχετικά με τα δυο νησιά, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ.

Η σκηνοθεσία είναι του Πάνου Αγγελόπουλου και της Ειρήνης Σαρίογλου και η εικαστική επιμέλεια του Παύλου Χαμπίδη.

Η αφήγηση γίνεται από τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Μαρία Ναυπλιώτου, ενώ συμμετέχει ο ηθοποιός Μιχάλης Γιαννάτος.

Η μουσική είναι του Ανδρέα Κατσιγιάννη, πάνω σε ποίηση του πολυβραβευμένου Κωνσταντινουπολίτη ποιητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου.

Τραγουδούν στα ελληνικά, ο Γιώργος Νταλάρας και στα τουρκικά, ο Ζulfu Livaneli. Την απόδοση και μετάφραση των ποιημάτων στα τουρκικά έκανε ο Κώστας Σαρίογλου.

Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου του Ίμβριου και της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Την εκδήλωση προλόγισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Μαρία Λυμπέρη.

Για το ντοκιμαντέρ, την ιστορία, τη σημασία του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), αλλά και τη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλει το Ίδρυμα, μίλησε η Ιστορικός, Ειρήνη Σαρίογλου, που έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ μαζί με τον Πάνο Αγγελόπουλο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό από τον Σύλλογο Ποντίων Μεταμόρφωσης “Ο Εύξεινος Πόντος”, με αφορμή την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Χρονόπουλος και ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Φώτης Παπαδόπουλος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ