15.08.20 | 15:47

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΠΟΡΟΥ

Σημαντική επίσκεψη του Ρώσου Υφυπ.Εξ. Αλεξέι Μεσκόβ στον Πόρο
10.10.16 | 14:04

Σημαντική επίσκεψη του Ρώσου Υφυπ.Εξ. Αλεξέι Μεσκόβ στον Πόρο

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε στον Πόρο, το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Αλεξέι Μεσκόβ, προκειμένου να παραστεί στην τελετή αποκαλυπτηρίων αναθηματικής πλάκας, για την εγκαθίδρυση των Ελληνο-Ρωσικών σχέσεων πριν 188 χρόνια στον Πόρο. Η πλάκα τοποθετήθηκε στην οικία του Ιωάννη Καποδίστρια, στην οποία στις 17 Σεπτεμβρίου 1828, ο Ρώσος αντιπρόσωπος Μαρκ Βούλγαρης επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον πρώτο Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους. Η εκδήλωση εντάχθηκε στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας, ενώ η τοποθέτηση της αναθηματικής πλάκας έγινε με δαπάνη της εταιρίας Prometheus Gas, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Κατά την ομιλία του, και αφού αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα του 1828, ο Δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, δήλωσε: «Ο Πόρος είναι αναμφίβολα ο σημαντικότερος τόπος αναφοράς των Ελληνο-Ρωσικών σχέσεων, αφού η Ρωσική παρουσία στο νησί ήταν κυρίαρχη για περισσότερα από 100 χρόνια, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, κατά τα οποία ο Πόρος αποτελούσε τον βασικό Ναύσταθμο της Ρωσίας στη Μεσόγειο. Τα θετικά συναισθήματα των κατοίκων του Πόρου για τη Ρωσία διατηρούνται ισχυρά μέχρι τις μέρες μας και είναι διάχυτη η επιθυμία μας για τόνωση των σχέσεων του νησιού μας με τν Ρωσία, αλλά και για εκ νέου ενίσχυση της Ρωσικής παρουσίας στον Πόρο, την οποία πολλοί στο μυαλό μας συνδυάζουμε –ως επιθυμία– με την διάσωση, την αναστήλωση και την αξιοποίηση του Ρώσικου Ναυστάθμου, τα ερείπια του οποίου εξακολουθούν να δεσπόζουν μεγαλοπρεπώς στον ομώνυμο όρμο».

Αμέσως μετά την εκδήλωση, ο Δήμαρχος ξενάγησε τον κ. Μεσκόβ στον Ρώσικο Ναύσταθμο και ακολούθως η Δημοτική Αρχή παρέθεσε γεύμα στον ίδιο και τη συνοδεία του.

Ο κ. Μεσκόβ δήλωσε ενθουσιασμένος από την επίσκεψή του στον Πόρο και δεσμεύθηκε ότι, θα θέσει σε υψηλό επίπεδο την ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης του Ρώσικου Ναυστάθμου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ