09.07.20 | 04:55

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ » ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ » ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Η ρύθμιση του Ελληνικού χρέους στη συνάντηση Ν. Ξυδάκη - Γ. Κατάινεν
14.12.15 | 16:55

Η ρύθμιση του Ελληνικού χρέους στη συνάντηση Ν. Ξυδάκη - Γ. Κατάινεν

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, συναντήθηκε, σήμερα, στις Βρυξέλλες, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, Jyrki Katainen. 

Ο κ. Ξυδάκης επεσήμανε στον Επίτροπο το πλήθος των μεταρρυθμίσεων που έχουν νομοθετηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες στην Ελλάδα και σταδιακά εφαρμόζονται και ζήτησε να επιβεβαιωθεί η υποστήριξη της Επιτροπής στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης. 

Ο κ. Katainen συμφώνησε ότι, οι προσπάθειες είναι στη σωστή κατεύθυνση και ότι η ολοκλήρωσή τους θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση. 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Katainen ότι, η Ελληνική Κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας και ότι, με την επικείμενη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την πλήρωση των υπόλοιπων προ-απαιτουμένων, πλησιάζει η στιγμή για να ανοίξει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους και την ένταξη του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι, αυτοί είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης και μείωσης της ανεργίας. 

Ο κ. Katainen, με τη σειρά του, ανέπτυξε την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναβαθμίσει την οικονομική της διπλωματία, μέσα από το δίκτυο των Αντιπροσωπειών της σε τρίτες Χώρες. 

Στόχος είναι να υποστηριχθεί η οικονομική διπλωματία των κρατών-μελών, κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. 

Περαιτέρω, ο Επίτροπος ανέλυσε τις προοπτικές ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της χρηματοδότησής τους με καινοτόμους τρόπους και εργαλεία. 

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Φιλανδός πρώην Πρωθυπουργός, ήδη, συντονίζει τη δημιουργία ενός δικτυακού κόμβου, όπου θα συγκεντρώνονται επενδυτικά σχέδια από όλα τα κράτη-μέλη, προκειμένου να προελκυσθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών. 

Ο κ. Katainen αναφέρθηκε, επίσης, στο ρόλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) και στις συνέργειες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με κάλυψη του επενδυτικού κινδύνου, προκειμένου να διευκολυνθούν  οι επενδύσεις, να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και να μειωθεί η ανεργία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ