12.05.21 | 11:38

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρκαγιά Μάτι: Δίωξη σε πρώην υψηλόβαθμo στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ ζητά η Εισαγγελέας
20.04.21 | 19:14

Πυρκαγιά Μάτι: Δίωξη σε πρώην υψηλόβαθμo στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ ζητά η Εισαγγελέας

Στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι προχωρά η Δικαιοσύνης, προσθέτοντας στον κύκλο των κατηγορουμένων ένα ακόμη ένα τότε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

Έπειτα από έγκληση δυο συγγενών θυμάτων κατά του συνταξιούχου σήμερα αξιωματικού, Χ. Σ., η αντεισαγγελέας Εφετών κ. Ζωή Νικολάου έκρινε πως προκύπτουν οι απαραίτητες ενδείξεις για να στοιχειοθετεί η άσκηση δίωξης σε βάρος του.

«Ο εγκαλούμενος ετύγχανε υψηλόβαθμός αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ως Σώμα Ασφαλείας συμμετέχει στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης που προκύπτει σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ως Υποδιοικητής της Υ.Ε.Μ.Ε.Α. ειδικότερα, (που συγκροτεί τη Δ/νση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων) είχε υποχρέωση συμβολής στη διάσωση θυμάτων με διάθεση δυνάμεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων και ασφαλώς μεν θα ήταν πιθανόν επικίνδυνη η αυθαίρετη απογείωση των ελικοπτέρων της Υπηρεσίας Ε.Μ.Ε.Α. παρακάμπτοντας τους αξιωματικούς της Π.Υ. και του Ε.Σ.Κ.Ε. κατά τη διαχείριση και το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αφού άλλωστε ως ισχυρίζεται ο εγκαλούμενος δεν είχε υποβληθεί και κάποιο συγκεκριμένο αίτημα, προς τούτο, από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ωστόσο, όφειλε εκ της θέσεως του να κινητοποιήσει την υπηρεσία στην οποία προϊστατο, ερχόμενος ο ίδιος σε άμεση συνεννόηση και σύμπραξη με το Ε.Σ.Κ.Ε. της Π.Υ., διαθέτοντας τα εναέρια μέσα της υπηρεσίας του προς παροχή βοήθειας – πληροφοριών προς απεγκλωβισμό κατοίκων από τα μέτωπα της πυρκαγιάς σε συνεννόηση και με τις λοιπές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στο συμβάν, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από το ελλιπές αποδεικτικό υλικό της υπό κρίσιν δικογραφίας δεν μπορεί να εξαχθεί και ασφαλές συμπέρασμα για το υπό ποιες συνθήκες και εάν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων Σωμάτων Ασφαλείας» αναφέρει στη διάταξη της. 

Σημειώνεται, ότι στην έγκληση τους οι συγγενείς των θυμάτων ζητούσαν την άσκηση δίωξης σε βάρος του πρωην αρχηγού της ΕΛΑΣ Αριστείδη Ανδρικόπολου, αλλά το σκέλος αυτό απορρίφθηκε, καθώς η εισαγγελέας διαπίστωσε ότι ο κ. Ανδρικόπουλος την ημέρα της πυρκαγιάς αλλά και την επόμενη βρίσκονταν σε νόμιμη άδεια, την οποία είχε αιτηθεί από τις 20 Ιουλίου του 2018.ΠΗΓΗ: dikastiko.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ