17.01.19 | 13:29

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψήφισμα της ΚΕΔΕ υπέρ Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και εργαζομένων
02.12.17 | 13:17

Ψήφισμα της ΚΕΔΕ υπέρ Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και εργαζομένων

Την θέση της για την διασφάλιση των δημοτικών δομών παιδικής φροντίδας και των εργαζομένων σε αυτές, επικαιροποίησε η ΚΕΔΕ στο συνέδριο της στα Ιωάννινα, με έκδοση σχετικού ψηφίσματος, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, για ένταξη των παιδιών ηλικίας 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, που θα έχει ως συνέπεια το κλείσιμο πολλών τμημάτων παιδικών σταθμών και την απομάκρυνση πολλών παιδαγωγών.

Να σημειωθεί ότι, η ΚΕΔΕ κατά πλειοψηφία μετά από εισήγηση του προέδρου της Γ. Πατούλη, υιοθέτησε την θέση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία αντιδρά στις εξαγγελίες Γαβρόγλου. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος, της προ ημερών κινητοποίησης της Ομοσπονδίας, καθώς ο υπουργός Παιδείας επανέφερε το θέμα, ικανοποιώντας το αίτημα της ΔΟΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epoli.gr από το Συνέδριο, την πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΕ υποστήριξε η παράταξη, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, με τον Σ. Δανιηλίδη να προειδοποιεί ότι σε περίπτωση εφαρμογής της εξαγγελίας του υπουργού Παιδείας, οι δήμοι τη νέα σχολική χρονιά δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν πολλά τμήματα δημοτικών παιδικών σταθμών, πράγμα που θα θέσει σε κίνδυνο τόσο τις ίδιες τις δομές όσο και τις θέσεις εργασίας.

Ο Δημ. Μπίρμπας, η παράταξη του οποίου πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «άκαιρη», την εξαγγελία του υπουργού Παιδείας, γιατί όπως εξήγησε, «δεν υπάρχουν οι δομές της δημόσιας εκπαίδευσης που θα μπορέσουν να υποδεχθούν τα παιδιά αυτής της ηλικίας». Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των δημοτικών παιδικών σταθμών. Ως εκ τούτου, ο Δημ. Μπίρμπας απείχε από την ψηφοφορία.

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης (Μ. Σελέκος, ΚΚΕ) καταψήφισε την πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΕ, αναδεικνύοντας ως προτεραιότητα την διασφάλιση της δημόσιας εκπαίδευσης εν γένει. Ενώ, η παράταξη της Λαϊκής Ενότητας (Τ. Κανταράς) καταψήφισε, ζητώντας εκ νέου συνάντηση της ΚΕΔΕ, της ΔΟΕ, της ΠΑΣΥΒΝ με τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Εργασίας.

 

Το ψήφισμα

«Η ΚΕΔΕ εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεσή της στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για την ένταξη παιδιών 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ζητάμε:

  • Την άμεση ανάκληση των δηλώσεων του υπουργείου Παιδείας και την διασφάλιση της δυνατότητας καθολικής και όχι υποχρεωτικής ένταξης όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας σε όλες τις δομές προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία).
  • Την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα και την τήρησή των δηλώσεών του στις 9.5.2017  για την δυνατότητα των γονέων που έχουν παιδιά προνηπιακής ηλικίας, να επιλέγουν τη δομή – παιδικοί σταθμοί ή νηπιαγωγεία που επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους.

Επισημαίνουμε:

  • Η εφαρμογή της εξαγγελίας αυτής θα έχει δυσμενέστατες εκπαιδευτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τους γονείς και τα παιδιά και κυρίως για αυτά που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
  • Η καθιέρωση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα επιστημονικά δεδομένα και τις βέλτιστες πρακτικές της διεθνούς κοινότητας και τις ανάγκες σύγχρονης οικογένειας.
  • Απαξιώνει, συρρικνώνει και αποδομεί ένα νευραλγικό κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι οι παιδικοί σταθμοί, οι οποίοι είναι στελεχωμένοι με εξειδικευμένο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό και παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ