16.06.21 | 20:47

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

Πρωτοπορία του δήμου Μαρκοπούλου στη διαχείριση βιοαποβλήτων
17.10.18 | 15:47

Πρωτοπορία του δήμου Μαρκοπούλου στη διαχείριση βιοαποβλήτων

Ο Δήμος Μαρκόπουλου, με ομόφωνη απόφαση, ιστορικής σημασίας του Δημοτικού Συμβούλιου, ενέκρινε την πρώτη στην Περιφέρεια Αττικής, Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ΕΔΣΝΑ, του Δήμου και των Δήμων Παιανίας, Ραφήνας και Σπάτων-Αρτέμιδας, για τη σύννομη, σύγχρονη και οικονομική διαχείριση των Βιοαποβλήτων και τη δημιουργία Μονάδας Κομποστοποίησης (ΜΕΒΑ). 

Η Σύμβαση προβλέπει:

  • Τη χωριστή συλλογή των Βιοαποβλήτων (Πράσινα, Κλαδέματα, Ζυμώσιμα και Υπολείμματα Φαγητών) με  καθολική εφαρμογή.
  • Την αποκεντρωμένη διαχείριση των βιοαποβλήτων.
  • Την είσοδο στη μονάδα των βιοαποβλήτων και την δυνατότητα επεξεργασίας  και βιοαποβλήτων γεωργοκτηνοτροφικής προέλευσης, ώστε να μη μένουν ανεξέλεγκτα και μολύνουν το περιβάλλον.
  • Την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας Κομποστοποίησης κλειστού τύπου και τη παραγωγή πιστοποιημένου Κόμποστ (οργανικού λιπάσματος), κατάλληλου για όλες τις καλλιέργειες σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

 

Πώς επωφελείται ο Δήμος Μαρκοπούλου

Ο Δήμος Μαρκόπουλου θα εξοικονομεί ετήσια, ένα (1) έως ενάμιση (1,5) εκατομμύριο Ευρώ, προς όφελος των δημοτών. [Σήμερα, δαπανούνται περισσότερα από τρία (3) εκατομμύρια Ευρώ].

Ο Δήμος Μαρκόπουλου εναρμονίζεται πλήρως με τη Νομοθεσία και επιλέγει τον πλέον φιλικό, περιβαλλοντικά, τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων. Σημειώνεται ότι η μέθοδος διαχείρισης (χωριστή συλλογή και Κομποστοποίηση) εκτός του σημαντικού οικονομικού οφέλους, είναι αποδεκτή από όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας.

Η μονάδα κομποστοποίησης δεν θα παραλαμβάνει ιλύ βιολογικών καθαρισμών (λυματολάσπη) ή άλλα υλικά, εκτός όσων αυστηρά, έχουν προδιαγραφεί. «Σε αυτή την σημαντική απόφαση, σταθμό του Δήμου μας, δεν θα επιτρέψουμε ουδεμία παραπληροφόρησηση», επισημαίνει, στη σχετική ανακοίνωση, ο Δήμαρχος κ. Σωτήρης Μεθενίτης.

«Σημειώνεται, επίσης, ότι:

O Δήμος μας θα προμηθευτεί σε λίγους μήνες και θα εγκαταστήσει δίκτυο νέων Κάδων -χρώματος Καφέ- μόνο για τα βιοαπόβλητα!

Η αποκομιδή θα είναι χωριστή και ελεγχόμενη ως προς το περιεχόμενο και τη πλήρωση του Κάδου. Τα βιοαπόβλητα θα οδηγούνται σε πρώτη φάση στο εργοστάσιο του ΕΔΣΝΑ στη Φυλή. Στη συνέχεια στη νέα μονάδα του ΕΔΣΝΑ και των τεσσάρων Δήμων Ανατολικής Αττικής. Δεν θα οδηγούνται σε ταφή!

Ο ΕΔΣΝΑ αναλαμβάνει, όλα τα κόστη για τη προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, για την εκστρατεία ενημέρωσης των δημοτών νέας, για τη συλλογή και μεταφορά και για την εγκατάσταση και λειτουργία της νέας μονάδας Κομποστοποίησης!

Καλούμε, λοιπόν, όλες τις νοικοκυρές, όλους τους δημότες, όλους τους κατοίκους, όλα τα παιδιά μας, όλους τους επαγγελματίες να κάνουν έγκαιρα κτήμα και συνείδηση, το νέο τρόπο διαχείρισης και να συμμετέχουν ενεργά.

Ο Καφέ Κάδος να περιέχει μόνο βιοαπόβλητα. Για μεγιστοποίηση του οφέλους, για Δήμο καθαρό, σύγχρονο, αντάξιο της ιστορίας μας και των προσδοκιών μας.

Δημιουργούμε υποδομές!

Θέλουμε τη συμμετοχή ΟΛΩΝ στις νέες λειτουργίες και στα οφέλη τους (οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά)!

Ευχαριστούμε τη Διοίκηση του  ΕΔΣΝΑ και βέβαια, τις Δημοτικές Αρχές των Δήμων Παιανίας - Γλυκών Νερών, Ραφήνας και Σπάτων - Αρτέμιδας, για την άψογη συνεργασία!

Ευχαριστούμε επίσης, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης κ. Κανακόπουλο Δημήτριο, για τον εξαιρετικό συντονισμό και τη σημαντική συμβολή του», προσθέτει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ