27.10.20 | 21:21

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

“Οι 4 προτεραιότητές µας για την Περιφέρεια Αττικής”
09.03.19 | 08:01

Οι 4 προτεραιότητές µας για την Περιφέρεια Αττικής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ
ΥΠ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πολιτική Προστασία και Διαχείριση Απορριμμάτων. Αυτή είναι με δύο λόγια (κυριολεκτικά όπως βλέπω τη γραφή) η Περιφέρεια και ιδιαίτερα (δυστυχώς) η Περιφέρεια Αττικής…

Δυστυχώς (Πολιτική Προστασία) γιατί, όσες Διοικήσεις κι αν περάσουν, “όσα χρόνια κι αν διαβούν” (όπως έγραφε ο Γερμανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Μπέρτλοτ Μπρεχτ) ούτε οι καμένοι, ούτε οι πνιγμένοι ξεχνιούνται…   

To “ζητούμενo” όμως δεν είναι να ξαναβγεί αίμα από άκλειστες ακόμη πληγές. Αλλά και να μην υπάρξουν άλλες τέτοιες “θυμίσεις” στο μέλλον…

Γι’ αυτό, ελπίζουμε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, να “πει”: «Τ' ομολογώ: καμιά ελπίδα δεν έχω. Οι τυφλοί μιλάνε για διέξοδο. Εγώ Βλέπω. Όταν εξαντληθούν τα λάθη, αντίκρυ μας θα κάθεται σαν τελευταίος σύντροφος το μηδέν» (επίσης Μπ. Μπρεχτ, 76 Ποιήματα).

 

Η  Σ Υ Ν Ε Ν Τ Ε Υ Ξ Η

 

“Αναβάθμιση του ρόλου των Συνδέσμων και μία Περιφέρεια με σημαντικό ρόλο σε διαδημοτικό και υπερ-τοπικό επίπεδο για μία αποτελεσματική Πολιτική Προστασία”

Κύριε Πατούλη, δύο από τις ενεργές “βόμβες” που πρέπει να “απενεργοποιήσει” ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής είναι, η Πολιτική Προστασία και η Διαχείριση των Απορριμμάτων. Ξεκινώντας με το πρώτο, πώς είναι δυνατό στον 21ο αιώνα, να πνίγονται και να καίγονται πολίτες, να καταστρέφονται περιουσίες σε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο και μία δασική πυρκαγιά; Υπάρχει τελικά εφαρμόσιμο, πάγιο, αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης τους; Κι αν ναι, υπάρχει ένα τέτοιο στο δικό σας “οπλοστάσιο” στη μάχη κατά τέτοιων φαινομένων και γεγονότων;

«Το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας θα είχε ενδιαφέρον να μας το απαντήσει η κα Δούρου, η οποία το μόνο που είχε να πει για τις δραματικές πυρκαγιές και πλημύρες που προκάλεσαν το θάνατο συνανθρώπων μας ήταν ότι απλά είχε την ατυχία να συμβούν στη βάρδια της. Αυτή είναι μία λογική που αποκαλύπτει τον τρόπο σκέψης και προσέγγισης των ζητημάτων Πολιτικής Προστασίας από τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, η οποία δεν είχε κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.  

Εμείς λοιπόν λέμε ότι ήρθε η ώρα της αφύπνισης. H ώρα της δράσης. Για το λόγο αυτό αναλαμβάνουμε την ευθύνη η Αττική να κάνει μια Νέα Αρχή και στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Είναι ανάγκη να εκπονηθεί ένας νέος σχεδιασμός που θα λαμβάνει υπόψη τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές καθώς και την ανάγκη ουσιαστικής εμπλοκής της αυτοδιοίκησης στην πολιτική προστασία. Είναι ανάγκη να υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι, ευθύνες και αρμοδιότητες. Και όλα αυτά με την εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων.

Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός στην υλοποίηση των δράσεων πολιτικής προστασίας. Για να γίνει αυτό απαιτείται αναβάθμιση του ρόλου των Συνδέσμων και η Περιφέρεια Αττικής να έχει ένα σημαντικό ρόλο, σε διαδημοτικό και υπερ-τοπικό επίπεδο. Είναι ανάγκη να ενισχυθεί και να αξιοποιηθεί το εθελοντικό κίνημα, ενώ πρέπει στα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και κοινωφελούς εργασίας να υπάρχει μία διακριτή κατηγορία με δικαιούχους τους Δήμους και τους Συνδέσμους για την κάλυψη αναγκών πολιτικής προστασίας σε αναδασώσεις, καθαρισμούς ρεμάτων, την υποβοήθηση του έργου του αποχιονισμού και μία σειρά άλλων περιπτώσεων υποστήριξης του υφιστάμενου μηχανισμού πολιτικής προστασίας των Δήμων.

Στο σχέδιο που έχουμε ήδη παρουσιάσει ως Νέα Αρχή, έχουμε διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις. Μεταξύ αυτών έχουμε υπογραμμίσει ότι, απαιτείται η έκδοση ειδικών μελετών εκτίμησης και ανάλυσης κινδύνων, η σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας με Μητροπολιτικό χαρακτήρα σε όλη την Αττική, η δημιουργία βάσης δεδομένων με επιστημονικά, τεχνικά και επιχειρησιακά στοιχεία, ειδική εκπαίδευση πολιτικής προστασίας στο προσωπικό του πρώτου και δεύτερου Βαθμού Τ.Α.»

 

“Έχουμε σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής”

Στο δεύτερο, ποια είναι η σημερινή κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής; Γιατί μετά από τόσα χρόνια δεν έχει επιλυθεί το μεγάλο αυτό ζήτημα;

«Είναι ξεκάθαρο ότι τόσο η κ. Δούρου, όσο και ο προκάτοχός της κ. Σγουρός φέρουν τεράστια ευθύνη για τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου. Διαχειρίστηκαν το ζήτημα με ανευθυνότητα και προχειρότητα, ως την τελευταία στιγμή.

Δυστυχώς, το 2020 ο ΧΥΤΑ Φυλής θα έχει κορεστεί. Αυτό θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Όσο και αν προσπαθούν να κρύψουν την πραγματική εικόνα τα γεγονότα τους διαψεύδουν.

Στις αρχές Φεβρουαρίου δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων έξω από το ΧΥΤΑ Φυλής, γεγονός το οποίο είχε τα αίτιά του στον υπερκορεσμό.

Η χώρα για χρόνια πληρώνει πρόστιμα και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.

Η κ. Δούρου λοιπόν οφείλει να σταματήσει να κρύβεται και να δώσει απαντήσεις.

Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ έγκαιρα, μέσα από αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων αλλά και των συνεδρίων, αναδείξαμε την προχειρότητα του
ΠΕΣΔΑ Αττικής και έχουμε “κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου”, για την πλήρη ασάφεια του “σχεδιασμού” που γινόταν από την Περιφέρεια Αττικής. Συγκεκριμένα, αν και ο ΠΕΣΔΑ Αττικής καθυστέρησε 2,5 χρόνια, τελικά, το αποτέλεσμα δεν περιλαμβάνει τίποτα που να δικαιολογεί αυτήν την καθυστέρηση.

Οι βασικές χωροθετήσεις που προϋπήρχαν διατηρούνται και μάλιστα χωρίς να έχει επιτευχθεί μεγαλύτερη συναίνεση και κοινωνική συμμετοχή. Αντίθετα, έχουν μεγαλώσει οι ασάφειες σχετικά με>
τις απαιτούμενες μονάδες επεξεργασίας και τους ΧΥΤΥ, τόσο όσον αφορά τις χωροθετήσεις, όσο και όσον αφορά το είδος των μονάδων και τον τρόπο χρηματοδότησης αυτών.

H Περιφέρεια προωθεί τη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και όχι την αποκέντρωση. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν έχει κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα για να κλείσει ο ΧΥΤΑ στη Φυλή. Είναι ξεκάθαρο ότι δε θα κλείσει “με ψέματα” ο ΧΥΤΑ στη Φυλή. Για να κλείσει και να δρομολογηθεί η αποκατάστασή του απαιτούνται, σημαντικές υποδομές και επενδύσεις. Απαιτούνται πολιτική βούληση, επαγγελματική – επιστημονική υποστήριξη και σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα, που χρόνια τώρα επιβάλλουν τη λειτουργία του ως μονόδρομο για την Αττική.» 

 

Ποιο το σχέδιο της Διοίκησής σας, λοιπόν, για μία οριστική επίλυσή του;

«Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε την αποτυχημένη πολιτική που άσκησαν στην Περιφέρεια Αττικής, οι διοικήσεις του χθες.

Ο Συνδυασμός μας “Νέα Αρχή για την Αττική” έχει πολύ συγκεκριμένη άποψη και θέση σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί και η πρότασή μας σχετικά με τις λύσεις που προτείνουμε. Να σας ενημερώσω ότι, για την κατάρτιση της πρότασης αυτής συνεργαζόμαστε με πανεπιστημιακά ιδρύματα και έχουμε λάβει υπόψη μας την Eυρωπαϊκή εμπειρία. Δεν μπορεί να έχουν βρεθεί λύσεις σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εμείς να πληρώνουμε ακόμα πρόστιμα καθώς δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόζουμε τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς.»

 

“Άδικο, εξειδικευμένο προσωπικό, με ακόμη και 15ετη εμπειρία και προσφορά, να μένει εκτός μονίμων θέσεων”

Εργαζόμενοι. Συνεχώς ανανεούμενο προσωπικό στους ΟΤΑ - συμβασιούχοι, εποχικοί - καθυστερήσεις στην έκδοση αποτελεσμάτων Προκηρύξεων μέσω του ΑΣΕΠ - π.χ. 3Κ και 8.500 μόνιμες θέσεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες Δήμων -, ποια πιστεύετε πως θα τρέπει να είναι η εργασιακή κατάσταση Περιφερειών και Δήμων, ώστε και η έννοια της υποστελέχωσης να εξαλειφθεί και οι εργαζόμενοι να αισθάνονται εργασιακά ασφαλείς;

«Οι Δήμοι της χώρας σήμερα λειτουργούν οριακά, εξαιτίας τόσο της διαρκούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια, όσο και λόγω της έλλειψης προσωπικού. Είναι ακατανόητο να μην μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποφασίζει για το προσωπικό που έχει ανάγκη και να αποφασίζει η Κυβέρνηση πόσες θέσεις και σε ποιους τομείς θα της εγκρίνει προσωπικό. Άλλωστε η μέχρι τώρα τακτική της Κυβέρνησης έχει φέρει δραματικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις που επιχείρησε να τακτοποιήσει ανοιχτά θέματα, όπως ήταν αυτό με τους συμβασιούχους στην Καθαριότητα. Με τον τρόπο που έγιναν οι προσλήψεις, οι συμβασιούχοι που κατάφεραν να τοποθετηθούν σε μόνιμες θέσεις, ήταν ελάχιστοι. Ας ελπίσουμε ότι, δε θα συμβεί το ίδιο και με τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Θα ήταν τουλάχιστον άδικο εξειδικευμένο προσωπικό με γνώσεις και εμπειρία, η οποία ξεπερνά την 15ετία σε αρκετές περιπτώσεις, να βρεθεί εκτός μόνιμων θέσεων.»

 

“Πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων Περιφερειών – Δήμων”

Ένα διαρκές ζητούμενο, τόσο αιτήματος Δημάρχων και Περιφερειαρχών, όσο και εξαγγελιών ηγεσιών του Υπ. Εσωτερικών, είναι η επιτέλους διάκριση αρμοδιοτήτων μεταξύ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ποιες είναι, τελικά, αυτές οι διακριτές αρμοδιότητες μεταξύ των δύο Βαθμών;

«Το πρόβλημα της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων είναι σοβαρό και θα πρέπει να λυθεί άμεσα. Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέλαβα πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει μία συστηματική συνεργασία με τις Περιφέρειες και να βρεθεί λύση στα θέματα των αρμοδιοτήτων.

Με την ΕΝ.Π.Ε. έχουμε πραγματοποιήσει κοινά συνέδρια, ενώ έχουν συνεδριάσει από κοινού και τα Διοικητικά μας Συμβούλια προκειμένου να βρούμε λύσεις.

Δεν μπορεί να μη γνωρίζουμε ποιος κάνει τι σε θέματα όπως είναι για παράδειγμα το υπαίθριο εμπόριο, η λειτουργία λαϊκών αγορών, η κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον, η οδοποιία και ο φωτισμός.»

 

“Η Συνταγματική Αναθεώρηση θα πρέπει να γίνει με προοπτική τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές”

Συνταγματική Αναθεώρηση. Ποια σημεία πρέπει να εμπεριέχονται σ’ αυτή, ώστε πραγματικά η Αυτοδιοίκηση να είναι αυτόνομη, αυτοδιοίκητη, αλλά κυρίως φορέας ανάπτυξης και αρωγός στο κεντρικό Κράτος;

«Η Συνταγματική Αναθεώρηση θα πρέπει να γίνει με προοπτική τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές. Αποτελεί μια πολιτική διαδικασία ύψιστης σημασίας, η οποία απαιτεί συναίνεση και ειλικρινή διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Στο πρόσφατο ειδικό θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη Θεσσαλονίκη καταλήξαμε ότι, η πρόταση της Αυτοδιοίκησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, θα πρέπει να στηρίζεται σε τρεις άξονες: Στην αναβάθμιση του πολιτικού ρόλου της, στη διασφάλιση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας Δήμων και Περιφερειών και στην εδραίωση του κομβικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης στη λειτουργία του Κοινωνικού Κράτους. Με βάση αυτούς τους άξονες, είναι αναγκαίο να υπάρξει πρόβλεψη για τη συνταγματική κατοχύρωση της Μητροπολιτικής διακυβέρνησης, τη φορολογική αποκέντρωση, την ισότιμη αντιμετώπιση των αιρετών εκπροσώπων του Πρώτου και Δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης, με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας, την επανεξέταση των εκλογικών κωλυμάτων, την ενίσχυση της διαφάνειας και τη διασφάλιση της κοινωνικής λογοδοσίας, καθώς και την πρόβλεψη για τις αλλαγές του εκλογικού συστήματος της Αυτοδιοίκησης να ισχύουν να ισχύσει ότι και στις Εθνικές Εκλογές, όπου το νέο εκλογικό σύστημα τίθεται σε εφαρμογή από τις μεθεπόμενες Εκλογές.»

 

“Για μας δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε 30 ούτε 100 ημερών”

Στην περίπτωση - ισχυρή βάσει των μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεων - ανάληψης καθηκόντων Περιφερειάρχη Αττικής, ποια είναι τα προγράμματά σας “30” και “100” ημερών; Ή αλλιώς σε ποιους κρίσιμους τομείς θα επικεντρωθείτε, άμεσα, και σε ποιους στην άμεση συνέχεια;

«Για μας δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε 30 ούτε 100 ημερών. Για το λόγο αυτό το σχέδιο που καταρτίζουμε θα είναι έτοιμο και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την πρώτη στιγμή που θα αναλάβουμε καθήκοντα.

Στις βασικές προτεραιότητες μας θα είναι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η εφαρμογή του σχεδίου πολιτικής προστασίας, η υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, η εφαρμογή επιχειρησιακών δράσεων που θα οδηγεί στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής και στην παραμονή των νέων στο τόπο τους.

Ταυτόχρονα, να δημιουργήσουμε ένα συντονιστικό όργανο στο οποίο θα συμμετέχουν η Περιφέρεια και οι 66 Δήμοι της Αττικής. Το όργανο θα συνεδριάζει τουλάχιστον ανά δίμηνο και θα είναι αρμόδιο για την από κοινού διεκδίκηση της επίλυσης των τοπικών προβλημάτων.»   

 

“Τίποτα δεν είναι θέμα τύχης”

Ο Γιώργος Πατούλης έχει καταφέρει πολλά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και το Εξωτερικό. Δήμαρχος επί σειρά εκλογικών αναμετρήσεων, Πρόεδρος της μεγαλύτερης Ένωσης των Δημάρχων, Πρόεδρος επαγγελματικής κατηγορίας, κοινωνικών και άλλων πρωτοβουλιών. Τελικά, έχει “άστρο” που λένε πολλοί ή είναι κάτι άλλο;

«Τίποτα δεν είναι θέμα τύχης. Ότι έχω καταφέρει είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και συνεχούς διάθεσης να προσφέρω στην κοινωνία, στον τόπο μου, στους συνανθρώπους μου. Αυτό προσπάθησα να κάνω όλα αυτά τα χρόνια με την αυτοδιοικητική και επιστημονική μου ιδιότητα. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω με την ίδια διάθεση και βούληση και στο μέλλον. Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση θα είναι όταν, μαζί με τους συνεργάτες μου,  καταφέρουμε να κάνουμε πράξη όσα οραματιζόμαστε, για να έχει η χώρα ένα καλύτερο μέλλον.»

 

“Ούτε εγώ σκοπεύω, ούτε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μου ζήτησε, να είμαι ένας κομματικός Περιφερειάρχης...”

Παρά την επίσημη στήριξή σας από τη Ν.Δ. είναι γνωστό πως ο Γιώργος Πατούλης είναι “κοινωνία”. Πώς το καταφέρατε αυτό;

«Να επισημάνω ότι με τιμά ασφαλώς η ανοιχτή στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Όμως, ούτε εγώ σκοπεύω, ούτε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μου ζήτησε, να είμαι ένας κομματικός Περιφερειάρχης. Αυτό που και οι δύο θέλουμε, είναι να είμαι ένας αποτελεσματικός Περιφερειάρχης, προς όφελος των πολιτών της Αττικής.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρουμε να διαμορφώσουμε προτάσεις που θα βρίσκουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Αυτά τα 20 χρόνια που ασχολούμαι με την Αυτοδιοίκηση, γνωρίζω από “πρώτο χέρι” ότι, τα προβλήματα των πολιτών δεν έχουν ούτε κόμμα, ούτε “χρώμα”, είναι ίδια για όλους. Με καθοδηγούν οι αρχές και οι αξίες μου.»

 

“Ουσιαστική και ειλικρινής δέσμευσή μου ότι, θα είμαι Περιφερειάρχης όλων των πολιτών”

Κλείνοντας κ. Πατούλη τη συνέντευξή μας, τι έχετε να πείτε στον πολίτη της Αττικής για να επιλέξει εσάς αντί των ανθυποψηφίων σας; Και κυρίως, τι έχετε να του πείτε εσείς για την “επόμενη μέρα” της ζωής του και της Περιφέρειας που κατοικεί;

«Κύριε Κουφάκη, οι πολίτες αναζητούν, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες, ανθρώπους που θα είναι σε θέση να οδηγήσουν την Αττική στην ανάπτυξη, ανθρώπους που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να μείνουν τα νέα παιδιά στο τόπο τους. Για μένα αποτελεί ουσιαστική και ειλικρινή δέσμευση ότι, θα είμαι Περιφερειάρχης όλων των πολιτών.

Από τη μέχρι τώρα πορεία μου στην Αυτοδιοίκηση, έχω αποδείξει ότι πάντα επέλεγα το δρόμο της συνέπειας και την ευθύνης. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω. 

Δεσμεύομαι ότι, όλοι μαζί θα “σηκώσουμε τα μανίκια” και θα δουλέψουμε σκληρά για να αλλάξουμε την Αττική μας.» 

 

Ακολουθεί σε επισυναπτόμενο αρχείο η συνέντευξη στο Π+Π (.pdf) ή

- Πατήστε εδώ για να τη διαβάσετε ηλεκτρονικά από το ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Προβολή/κατέβασμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ