28.02.21 | 14:11

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Προεκλογικός (;) απολογισμός έργου από τον Γιάννη Μπουλέ
19.12.13 | 09:43

Προεκλογικός (;) απολογισμός έργου από τον Γιάννη Μπουλέ

Με την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, που παραχώρησε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, Γιάννης Μπουλές, εκτός από το στίγμα της φιλοσοφίας της Δημοτικής Αρχής, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της τελευταίας περιόδου και στις προοπτικές που διαγράφονται για τον Δήμο Ναυπακτίας, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, την εκ νέου διεκδίκηση του Δημαρχιακού «θώκου» της Ναυπακτίας. 

Στα κυριότερα σημεία της ομιλίας του, ο κ. Μπουλές τόνισε:

- Στην τριετία που πέρασε και με περικοπή της κρατικής επιχορήγησης η οποία για το δήμο Ναυπακτίας το 2013 έφθασε περίπου στο 70%, η Δημοτική Αρχή, βάσει των στοιχείων της Οικονομικής Υπηρεσίας και της έκθεσης του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, αποπλήρωσε 9.300.000 ευρώ από το χρέος των 10.700.000 ευρώ  που κληρονόμησε κυρίως από τον πρώην Δήμο Ναυπάκτου. Απομένει απαιτητό χρέος 1.400.000 ευρώ που εκκρεμεί στα δικαστήρια.

- Παράλληλα, αναδιοργάνωσε τις Υπηρεσίες του Δήμου, με στόχο την εξυπηρέτηση του Δημότη. Η συγκέντρωση των περισσότερων Υπηρεσιών του Δήμου στο νέο κτίριο στην Παλαιοπαναγιά θα περιορίσει τις μετακινήσεις και θα βελτιώσει τις παρεχόμενες προς τον Δημότη υπηρεσίες.

- Κρατήσαμε το ΤΕΙ στον Δήμο, εγκαθιστώντας το στο Δημοτικό κτίριο του Αντιρρίου. Πετύχαμε την αποκατάσταση του ΕΠΑ.Λ. και δρομολογήσαμε δίκαιη λύση για τους δημότες, που είχαν αδικηθεί από τον πρώην Δήμο Ναυπάκτου στο γνωστό πρόβλημα των πηγών της Βαρναράχης. Εντάξαμε το ΞΕΝΙΑ στο πρόγραμμα JESSICA και επίκειται η προκήρυξη διαγωνισμού.

- Καταργήσαμε Οργανισμούς, που δημιουργήθηκαν για να βολέψουν ημετέρους αλλά χρέωναν καθημερινά τους Δημότες. Αποπληρώσαμε το χρέος της αμαρτωλής Αναπτυξιακής Ναυπάκτου και δεν "βαρέσαμε κανόνι", όπως ψευδώς διακήρυτταν ορισμένοι.

- Αναλάβαμε τον Δήμο στο τέλος της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ και στον ελάχιστο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας, με δεδομένη την έλλειψη μελετών, αξιοποιήσαμε χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από Προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, LEADER κ.λπ. Έχουν δημοπρατηθεί και εκτελούνται τα παρακάτω έργα: 

  • Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου με την συνεργασία της Επιτροπής Σταδίου.
  • Ανάπλαση ανατολικού τμήματος Ναυπάκτου με έμφαση στη δημιουργία υποδομής (αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων του δικτύου ύδρευσης, διαχωρισμός ομβρίων και λυμάτων, που αποτελεί προϋπόθεση για καθαρή θάλασσα, υπογειοποίηση καλωδίων ΔΕΗ, κ.λπ.).
  • Κατασκευή κτιρίου για άτομα με ειδικές ανάγκες, έργο με τεράστια κοινωνική σημασία (συνεργασία με την ΑΛΚΥΟΝΗ).
  • Αναβάθμιση βιολογικού καθαρισμού.
  • Νέο Κύτταρο ΧΥΤΑ και κατασκευή δρόμου παράκαμψης Βλαχομάνδρας.
  • Προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για ΧΥΤΑ.
  • Ανακαίνιση κτιρίων Τσώνη (όπου θα στεγαστεί η Φιλαρμονική και η χορωδία Ναυπάκτου) και «Ναυπακτία» (που θα λειτουργήσει ως Κέντρο τουριστικής πληροφόρησης).
  • Οδοποιία στον ορεινό όγκο που διασυνδέει την ΔΕ Αποδοτίας με ΔΕ Πλατάνου και Πυλήνης και ευρύτερα τον Δήμο Ναυπακτίας με την Ευρυτανία και Φθιώτιδα. Ειδικότερα: δρόμοι Ελευθέριανης - Αμπελακιώτισσας, Αράχωβας - Ψηλού Σταυρού, Αμπελακιώτισσας - Περδικόβρυσης και Γραμμένης Οξιάς - Γαρδικίου.
  • Σχολική Στέγη: εκτός του ΕΠΑ.Λ., αντιμετωπίστηκε με επιτυχία το πρόβλημα του 2ου Γυμνασίου - Λυκείου και οι μαθητές κάνουν τα μαθήματά τους σε παιδαγωγικά κατάλληλο κτίριο. Παράλληλα, εξασφαλίστηκε κονδύλιο 2.000.000 ευρώ από τον ΟΣΚ για την αποκατάσταση του κτιρίου. Από το πρόγραμμα Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. επιτεύχθηκε χρηματοδότηση των δημοτικών σχολείων 1ου, 3ου, 7ου, Λυγιά και Αντιρρίου για ενεργειακή αναβάθμιση και εγκατάσταση συστημάτων γεωθερμίας. 
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Δήμαρχο για την κοινωνική πολιτική του Δήμου, που σε περίοδο οικονομικής κρίσης, στηρίζει αδύναμες κοινωνικές ομάδες, συνανθρώπους μας που περνούν δύσκολες ώρες. 

«Η λειτουργία Τράπεζας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κοινωνικού Μαγειρείου και Κοινωνικού Ιατρείου για θέματα ψυχικής υγείας, τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και ΚΔΑΠ-μεΑ, δείχνουν ότι η κοινωνική ευαισθησία και η εθελοντική δράση συμβάλλουν στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Στους συμπολίτες μας που εθελοντικά συμβάλλουν σ’ αυτή την προσπάθεια, η Δημοτική Αρχή απευθύνει τις θερμές της ευχαριστίες» τόνισε ο Δήμαρχος.

«Η ανάπτυξη της περιοχής μας αποτελεί μονόδρομο για να ξεπεράσουμε την κρίση. Πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης αναδεικνύεται η Αιτωλική Αναπτυξιακή που είναι 1η πανελλαδικά σε απορρόφηση κονδυλίων από το Leader αλιείας (εκτελούνται 14 ιδιωτικές επενδύσεις και είναι 62 υπό αξιολόγηση) και 2η από το Leader το αγροτικό στο οποίο έχουν ενταχθεί 30 ιδιωτικές επενδύσεις. Η Αιτωλική εξασφάλιση πήρε πρόσθετη χρηματοδότηση 500.000 ευρώ για να καλύψει τη ζήτηση). Στο πρόγραμμα έχουν  ενταχθεί δημόσια έργα ύψους  700.000 ευρώ.

Συνοπτικά, σε εποχές κατάρρευσης του κεντρικού κράτους, ο Δήμος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της περιοχής μας. Τα δημόσια έργα, βοηθούν στην αύξηση της απασχόλησης, η εξασφάλιση πόρων για την ενίσχυση των ιδιωτικών πρωτοβουλιών, η προβολή της περιοχής μας και η έμφαση στον αγροτουρισμό, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αποτελούν για την Δημοτική Αρχή ύψιστη προτεραιότητα. Σ’ αυτή την βάση δουλεύουμε και θεωρούμε ότι προς την ίδια κατεύθυνση πρέπει να προσανατολιστεί η κοινωνία μας» ολοκλήρωσε ο κ. Μπουλές. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ