19.09.20 | 07:52

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΦΟΡΕΙΣ » Π.Ο.Π. - Ο.Τ.Α.

Πρόεδρος ΠΟΠ-ΟΤΑ: “Οι προτάσεις μας για εργαζομένους και τοπική αυτοδιοίκηση”
19.04.18 | 13:26

Πρόεδρος ΠΟΠ-ΟΤΑ: Οι προτάσεις μας για εργαζομένους και τοπική αυτοδιοίκηση

Τις προτάσεις της ΠΟΠ-ΟΤΑ για τους εργαζομένους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέπτυξε ο Πρόεδρος της, κ. Μάρκος Δαρδαμάνης, από το βήμα του Συνεδρίου των ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, το πρωί της Πέμπτης.

Ο κ. Δαρδαμάνης αναφέρθηκε στις ανησυχίες και τα μεγάλα προβλήματα της εποχής, τα “βήματα” που δεν έγιναν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, προειδοποιώντας με σαφήνεια: «Και να στείλω ένα μήνυμα προς όλους ότι, η κατάργηση Επικίνδυνου και Ανθυγιεινού θα είναι αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους με όποιον το τολμήσει».

 

Ολόκληρη η ομιλία

«Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση να συμμετέχουμε σε αυτό το Συνέδριό σας που στόχο έχει να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την Μεταρρύθμιση του Κράτους και της Τ.Α. Α’ και Β΄ Βαθμού.

Είναι σημαντικό και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι αυτό το Συνέδριο για πρώτη φορά γίνεται από κοινού με τους δύο Βαθμούς της Τ.Α.

 

Κυρίες Κύριοι,

 • 8 χρόνια κρίσης, εκατοντάδες Μεταρρυθμίσεις και ακόμα δεν αλλάξαμε. Tον Νόμο περί ευθύνης Υπουργών, δεν ρυθμίσαμε την ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, δεν απελευθερώσαμε τα επαγγέλματα δεν λύσαμε την χρηματοδότηση των κομμάτων.
 • Δεν καταφέραμε να φτιάξουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και να σταματήσουμε την υπερφορολόγηση.
 • Δεν καταφέραμε να πιάσουμε την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.
 • Δεν καταφέραμε να σταματήσουμε την αρνησιδικία που συμβαίνει στην Ελληνική Δικαιοσύνη και
 • Δεν μπορούμε ως Χώρα να συμφωνήσουμε ούτε στα Εθνικά θέματα τα οποία αυτή την περίοδο είναι όλα ανοιχτά.
 • Δημιουργήσαμε εργαζόμενους με 300 και 400 ευρώ και διώξαμε χιλιάδες νέους στο Εξωτερικό αυτούς που σήμερα θα έδιναν ώθηση στην ανάπτυξη της Χώρας.
 • Μειώσαμε μισθούς και συντάξεις 40% και 50% χωρίς να καταφέρουμε όχι να μειώσουμε αλλά έστω να συγκρατήσουμε τις τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων.

Και τα λέω αυτά γιατί όπως και πολύ από εσάς, έχω δύο παιδιά που προσπαθούν να ζήσουν και να κάνουν οικογένεια με αυτές τις προϋποθέσεις και μετά αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε υπογενιτικότητα και σε λίγο θα είμαστε Χώρα γερόντων.

Πέραν της κριτικής όμως έχουμε να κάνουμε και προτάσεις, θα είμαι σύντομος προσπαθώντας να μην καταχραστώ τον πολύτιμο χρόνο σας.

Γι αυτό και θα σας παραπέμψω και θα καταθέσω στα πρακτικά τις προτάσεις μας στο πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα.

Kαι θα αναφερθώ επιγραμματικά μόνο σε κάποια θέματα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στην νέα αρχιτεκτονική, στην λειτουργία του Κράτους και θα αναβαθμίσουν την θέση και τον ρόλο των εργαζομένων αλλά και της Τ.Α.:     

 • Καταρχήν θα πρέπει να ξεκινήσουμε μια δημόσια συζήτηση χωρίς ιδεοληψίες απελευθερώνοντας φυγόκεντρες δυνάμεις και ευκαιρία για αυτό θα είναι το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών αφού φυσικά  υπάρξει και ο ανάλογος χρόνος γι’ αυτό.
 • Έμφαση στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.
 • Ξεκάθαρη μεταφορά αρμοδιοτήτων και των ανάλογων πόρων στην Τ.Α Α’ και Β’ Βαθμού με στόχο την αποκέντρωση του Κράτους και την απεξάρτηση της Τ.Α. από αυτό.
 • Σαφής καθορισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού και αποκεντρωμένου Κράτους.
 • Επίλυση της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και της κατακερματισμένης Νομοθεσίας.
 • Εσωτερική αναδιοργάνωση με νέα σύγχρονα Οργανογράμματα και κάλυψη των κενών θέσεων μέσω  εθελοντικής κινητικότητας.
 • Τοπική και Περιφερειακή ανάπτυξη με απελευθέρωση πόρων που θα προσεγγίζει το Μέσο Όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του εκτελούμενου προϋπολογισμού των ΟΤΑ σε σχέση με τον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης με έμφαση στον Τουρισμό (Αγροτικό, Ιατρικό Θρησκευτικό) την Αγροτοκτηνοτροφική Ανάπτυξη και άλλα.
 • Αξιοποίηση της Ακίνητης περιουσίας μέσω απλοποίησης των διαδικασιών και του Χωροταξικού σχεδιασμού.
 • Εκσυγχρονισμός των μέσων και του τρόπου εργασίας με συνεχή Εκπαίδευση του προσωπικού και την Αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας των Δομών.Και εδώ θέλω να βάλω και το θέμα της τακτοποίησης των συμβασιούχων των κοινωνικών Δομών που χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία.

Και να στείλω ένα μήνυμα προς όλους ότι, η κατάργηση Επικίνδυνου και Ανθυγιεινού θα είναι αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους με όποιον το τολμήσει.

Τέλος, πιστεύουμε ότι με την Μεταρρύθμιση της Αποκέντρωσης στην λειτουργία του Κράτους θα εξασφαλιστεί ότι η Τοπική και Περιφερειακή διακυβέρνηση θα επιτελέσει με επιτυχία τον θεσμικό της ρόλο προσφέροντας μέσω των εργαζόμενων υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες και όπως πάντα έτσι και τώρα οι εργαζόμενοι θα στηρίξουν τις  αποφάσεις του Συνεδρίου σας για καλύτερη ανεξάρτητη αυτοδιοικητική Τ.Α. αφού για μας είναι το σπίτι μας.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.»   

 

 

 ΠΗΓΗ: photo: αρχείο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ