30.05.20 | 07:28

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΦΟΡΕΙΣ » Ε.Ε.Τ.Α.Α.

Πρόεδρος ΕΕΤΑΑ: «Το τρίπτυχο για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη»
05.11.16 | 13:33

Πρόεδρος ΕΕΤΑΑ: Το τρίπτυχο για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη

«Το ισχυρό όπλο της πατρίδας μας είναι ο ανθρώπινος πλούτος, το πείσμα, οι γνώσεις και ο ενθουσιασμός των ανθρώπων μας. Αυτούς τους νέους ανθρώπους δεν επιτρέπεται να τους αφήνουμε να φεύγουν στο εξωτερικό. Είναι φανερό ότι το τρίπτυχο Επιχειρείν, Επενδύσεις, και Εξωστρέφεια αποτελεί ζωτικό παράγοντα ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ανάπτυξης». Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α., Δημήτρης Καλογερόπουλος, κατά την ομιλία του, στο πλαίσιο του Συνεδρίου με θέμα "Η Νεολαία στρατηγική προτεραιότητα στις Περιφέρειες που μαθαίνουν: Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα και Έξυπνη Εξειδίκευση".

Όπως τόνισε ο κ. Δ. Καλογερόπουλος, «είναι σαφές ότι η επιχειρηματική καινοτομία και η νεοφυής επιχειρηματικότητα αποτελούν τη βάση για ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα τροφοδοτεί την οικονομία».

Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. ανέφερε ότι, «η ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει τις κοινωνιακές προκλήσεις και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα των τοπικών και των περιφερειακών παραγόντων να δημιουργήσουν περιφερειακά οικοσυστήματα καινοτομίας, τα οποία θεμελιώνονται σε στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης» .

Ο κ. Καλογερόπουλος υπογράμμισε ότι, η καινοτόμος προσέγγιση δεν μπορεί ρεαλιστικά να εφαρμοστεί στην πράξη, εάν δεν εξασφαλιστεί η πολιτική στήριξη σε επίπεδο θεσμικής διακυβέρνησης και στήριξης της έξυπνης Στρατηγικής, που θα αναπτυχθεί μέσω εμπλοκής εθνικών-περιφερειακών διαχειριστικών Αρχών και ενδιαφερόμενων μερών (ΟΤΑ - Πανεπιστήμια - ΤΕΙ - Βιομηχανία - Κοινωνικοί Εταίροι) σε πλαίσιο πολιτικής έρευνας και καινοτομίας.

Στη συνέχεια τόνισε ότι, έμφαση δίνεται στους νέους και τις νέες. «Γιατί σε αυτούς ανήκει το μέλλον. Σήμερα, στο μέσον μιας τραγικής οικονομικής ύφεσης, έρευνες και εκθέσεις διεθνών θεσμών και οργανισμών, τοποθετούν τη χώρα μας στην 61η θέση στην παγκόσμια κατάταξη για την ευκολία του επιχειρείν (Έκθεση της παγκόσμιας Τράπεζας)», τόνισε.

Αναφερόμενος στο συνέδριο, τόνισε ότι, η εκδήλωση σφραγίζει μια μακρόχρονη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης  με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. «Βασικός σκοπός είναι οι τοπικοί φορείς και οι πολίτες της Κρήτης να ενημερωθούν, να παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες τους και να συζητήσουν με καθ’ ύλην αρμόδιους Ευρωπαίους και Έλληνες αρμόδιους,  σχετικά με τις ευκαιρίες που προωθούνται στον τομέα της "έξυπνης εξειδίκευσης" που οδηγεί σε νέες δεξιότητες και γνώσεις, καινοτομία και απασχόληση. Το Συνέδριο της Περιφέρειας Κρήτης με τη στήριξη της Επιτροπής των Περιφερειών και τη συνεργασία της ΕΕΤΑΑ επιδιώκει να καλύψει το κενό της πληροφόρησης στους τομείς της καινοτόμας επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο των στρατηγικών έρευνας και καινοτομίας και επιδιώκει να αναδείξει την ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Η Ελλάδα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ανάπτυξη θα έλθει, όταν υπάρξουν και εφαρμοστούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν την ιδιωτική επιχειρηματικότητα».

Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. έκανε γνωστό τέλος ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει τα κράτη - μέλη της να επενδύουν το 3% του ΑΕΠ τους στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας μέχρι το 2020. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 3,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί το ετήσιο ΑΕΠ της ΕΕ κατά 800 περίπου δισ. ευρώ.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Luc Van Den Brande, Μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών, Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker για “The outreach towards the citizens”.  

Xαιρετισμό πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γεώργιος Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Ε.Τ.Α.Α., Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης και άλλες προσωπικότητες από την Ελλάδα και από το Εξωτερικό.

Πρόεδροι του Συνεδρίου ήταν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Δημήτριος Καλογερόπουλος. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ