05.07.20 | 04:38

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ: “Βιαστική προχειρότητα το άνοιγμα δημοτικών, παιδικών σταθμών”
25.05.20 | 09:45

Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ: Βιαστική προχειρότητα το άνοιγμα δημοτικών, παιδικών σταθμών

Βιαστική προχειρότητα, χαρακτηρίζει το άνοιγμα των δημοτικών και των παιδικών σταθμών, που θα ανακοινωθεί το μεσημέρι από την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νίκος Τράκας.

"Μετά το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, αναμένεται όπως ακούγεται ανεπίσημα από κυβερνητικά χείλη, το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων και των Παιδικών Σταθμών. Ως γνωστό τα παιδιά της προσχολικής και σχολικής ηλικίας, έχουν μεγαλύτερη δυσκολία κατανόησης και εφαρμογής των μέτρων ατομικής υγιεινής, γεγονός που δημιουργεί περισσότερες απαιτήσεις στην καθημερινή υγειονομική επίβλεψη τους, αλλά και πρόσθετες ανάγκες, στη κρίσιμη διαδικασία σύμφωνα με τους ειδικούς, καθημερινής σχολαστικής καθαριότητας και εφαρμογής απολυμαντικών στους χώρους κι επιφάνειες των σχολείων. Εργασίες που απαιτούν περισσότερο χρόνο, περισσότερα καθήκοντα και περισσότερο προσωπικό προκειμένου να πετύχουν τον επιθυμητό στόχο, που είναι η διασφάλιση της καλής υγιεινής των χώρων, επιφανειών κι εξοπλισμού των σχολικών δομών.

Δεδομένου ότι όλο το προσωπικό καθαριότητας των Δήμων, αυτή τη στιγμή έχει «επιστρατευθεί» στην εξυπηρέτηση αυτών των αναγκών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι αυτονόητο ότι το άνοιγμα Δημοτικών Σχολείων και των Παιδικών Σταθμών προϋποθέτει ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών με επιπλέον και μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Δυστυχώς όμως μετά από τόσες εβδομάδες καραντίνας, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προνόησε, αλλά αδιαφόρησε(και) για αυτό το ενδεχόμενο.

Με αυτή την βιαστική προχειρότητα της, υποβαθμίζει την σωστή εφαρμογή των μέτρων για τα οποία μας εγκαλεί διαρκώς, αναδεικνύοντας μονομερώς την ατομική ευθύνη όλων μας, αποφεύγοντας να αναλάβει έτσι τις δικές της ευθύνες για μια ακόμη φορά.

Με αυτή την αβασάνιστη απόφαση της, πετάει το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και σε τελευταία ανάλυση στους Δήμους και το προσωπικό τους.

Μεταφέρει έτσι τις ευθύνες, που ως Πολιτεία όφειλε να έχει αναλάβει, προετοιμαζόμενη όλο αυτό το διάστημα της πρώτης φάσης της πανδημίας. Φάση που η επιτυχία της οφείλεται στην υπεύθυνη ατομική στάση των πολιτών και των εργαζομένων της «πρώτης γραμμής», μεταξύ των οποίων υπήρξε και το προσωπικό καθαριότητας των Δήμων.

Η κυβέρνηση με τον τρόπο που σκέφτεται την επιστροφή στη «κανονικότητα» των Δημοτικών Σχολείων και των Παιδικών Σταθμών, λειτουργεί μόνο επικοινωνιακά κι επί της ουσίας αποποιείται των δικών της ευθυνών. Και ως γνωστόν, στο ελεγχόμενο επικοινωνιακό παιχνίδι κάθε επιτυχημένη προσπάθεια θα την πιστώνεται «υπεύθυνα» η ίδια η Κυβέρνηση και κάθε αποτυχημένη θα την χρεώνει στις πλάτες των ανεύθυνων άλλων δηλ. των εκπαιδευτικών, των γονιών και των εργαζομένων.

Το συνηθισμένο δηλ. επικοινωνιακό παιχνιδάκι, που ως εργαζόμενοι των ΟΤΑ το έχουμε ζήσει χρόνια τώρα στο πετσί μας.

Γι αυτό κι εμείς κάθε τέτοια απόπειρα «επικοινωνιακής κανονικότητας», θα την βάζουμε πάντα σε καραντίνα!"

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ