27.09.20 | 06:31

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ » ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

K. Πουλάκης: «Υπονομεύετε από μόνοι σας το ρόλο της αιρετής Περιφέρειας»
24.11.13 | 09:05

K. Πουλάκης: Υπονομεύετε από μόνοι σας το ρόλο της αιρετής Περιφέρειας

Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κώστας Πουλάκης, κατά του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό (ΕΠΣΧΑΑΤ), καθώς και κατά του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε την αναθεώρησή του η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο κ. Πουλάκης στηλίτευσε την «πλήρη απουσία» από την εισήγηση «κάθε εξειδικευμένης αναφοράς στη Θεσσαλία» και, απευθυνόμενος προς τον Περιφερειάρχη τόνισε: 

«Υπονομεύετε από μόνοι σας το ρόλο της αιρετής Περιφέρειας. Η εισήγηση βρίθει γενικοτήτων. Αποτελεί μία κακής ποιότητας κοπιαρισμένη περίληψη των γενικών κειμένων του Υπουργείου και θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά μια άλλη περιφέρεια ή και χώραΔυστυχώς, αποδεικνύετε ότι αντιλαμβάνεστε το ρόλο σας ως απλώς διεκπεραιωτών των κεντρικών κυβερνητικών κατευθύνσεων, όποιες κι αν είναι αυτές, και μάλιστα ακόμα και στην περίπτωση που συναντούν την κάθετη αντίδραση των τοπικών φορέων».

Στην παρέμβασή του ο κ. Πουλάκης εντόπισε τα βασικά προβλήματα της προτεινόμενης αναθεώρησης του ΕΠΣΧΑΑΤ, με ιδιαίτερη αναφορά στη Θεσσαλία, «κάτι που», όπως είπε, «θα έπρεπε να κάνει συγκροτημένα η Περιφέρεια, ώστε να αποτελέσει το κέντρο και το φορέα του δημοκρατικού αναπτυξιακού και χωροταξικού σχεδιασμού για την περιοχή μας», ενώ εκτίμησε ότι το ΕΠΣΧΑΑΤ «έρχεται εσπευσμένα για διαβούλευση, για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα παρά να αναζητήσει  μια ισόρροπη χωρική ανάπτυξη με προστασία των φυσικών και κοινωνικών πόρων».

Χαρακτηρίζοντας το ΕΠΣΧΑΑΤ «σαφώς προσανατολισμένο κι εναρμονισμένο με τις βασικές κατευθύνσεις της μνημονιακής νομοθεσίας, στο χώρο των επενδύσεων, της απασχόλησης, του τουρισμού και της περιβαλλοντικής προστασίας», ο κ. Πουλάκης ανέφερε ειδικότερα ότι «οδηγεί σε απαξίωση τις μικρές και μεσαίες μονάδες» και «δίνει έμφαση στην μεγέθυνση και όχι στην αειφορία», «με την επιδίωξη ενός "νεο-αποικιακού" μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης», όπως αποδεικνύεται από τη χωρίς προϋποθέσεις χωροθέτηση Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων και Οργανωμένων Υποδοχέων Τουριστικών Δραστηριοτήτων, τη μονομερή ενίσχυση του τουρισμού πολυτελείας, την απελευθέρωση της οικοδόμησης εντός των προστατευόμενων εθνικών πάρκων και περιοχών ΝΑΤURA κ.λπ.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε στην ισοπεδωτική ένταξη σε ενιαία κατηγορία των ορεινών με τους παραθαλάσσιους οικισμούς του Πηλίου, στους περιορισμούς και τις αοριστίες σχετικά με την αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων, που πλήττουν τις μικρομεσαίες θεσσαλικές επιχειρήσεις, την απουσία σύνδεσης του εναλλακτικού τουρισμού με τις τοπικές ιδιαιτερότητες, που στερεί πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, όπως τα ορεινά της Καρδίτσας και το Πήλιο, από τη δυνατότητα να επενδύσουν αποτελεσματικά στον τομέα αυτό, την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για τη συνύπαρξη του τουρισμού με άλλες δραστηριότητες, όπως η γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, με δεδομένο το μεικτό χαρακτήρα της θεσσαλικής οικονομίας κ.λπ., ενώ ιδιαίτερη κριτική άσκησε στην επαναφορά του ζητήματος της ανάπτυξης γκολφ στην Μαγνησία, «κάτι που», όπως είπε, «στην παρούσα συγκυρία και με δεδομένη τη σκανδαλώδη υπόθεση της “επένδυσης” στις Νηές, αποτελεί ανησυχητικό σημάδι».

Ο κ. Πουλάκης, κατέληξε λέγοντας ότι «το Σχέδιο αποτυπώνει τη νέα χωροταξική πολιτική που εδραιώνεται στη συγκυρία της κρίσης, η οποία προσεγγίζει τη γη και το περιβάλλον ως προνομιακό πεδίο εκπλήρωσης δηµοσιονοµικών στόχων», καθώς και ότι «η προτεινόμενη αναθεώρηση θα έχει ακόμα πιο διαλυτικές συνέπειες και για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις και για το περιβάλλον και για τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της περιοχής μας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ