06.05.21 | 08:40

 

ΑΡΘΡΑ

“«Ξεµπλόκαραν» και ξεκινούν στην περιφέρεια έργα υποδοµών φυσικού αερίου 300 εκ. €”
18.01.21 | 10:41

Ξεµπλόκαραν και ξεκινούν στην περιφέρεια έργα υποδοµών φυσικού αερίου 300 εκ. €

ΤΣΑΚΑΣ ΜΑΡΙΟΣ
CEO ΔΕΔΑ

Ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία της ανοίγει πλέον η ΔΕΔΑ, φέρνοντας το φυσικό αέριο σε δεκάδες πόλεις της Ελληνικής περιφέρειας.

Αφού «ξεμπλόκαρε» μεγάλα έργα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου - παρέμεναν σε στασιμότητα από το 2017 -, με σεβασμό στο περιβάλλον και καινοτομία, η ΔΕΔΑ θα παρέχει φυσικό αέριο σε χιλιάδες συμπολίτες μας, σε Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο.

Για το σημαντικό αυτό γεγονός, αρθρογραφεί στα ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ και epoli.gr ο CEO της ΔΕΔΑ, Δρ Μάριος Τσάκας.

 

Το Άρθρο

«Ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία της ανοίγει πλέον η ΔΕΔΑ, έχοντας ως πυξίδα το φιλόδοξο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024 που θα φέρει το φυσικό αέριο σε δεκάδες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.

Με σκληρή δουλειά και συλλογική προσπάθεια που καταβάλαμε τον τελευταίο χρόνο κι έχοντας τη στήριξη του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, καταφέραμε να «ξεμπλοκάρουμε» τα μεγάλα έργα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου, τα οποία παρέμεναν σε στασιμότητα από το 2017, παρέχοντας σε χιλιάδες συμπολίτες μας τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη φθηνότερη και καθαρότερη μορφή ενέργειας.

Έτσι, εγκρίθηκαν οριστικά και ξεκινούν να υλοποιούνται μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2021 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023, υποδομές φυσικού αερίου σε τρεις Περιφέρειες της χώρας: την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα. Ταυτόχρονα, προχωρούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου, μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2021 και το 2022, στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.

Πρόκειται για μια εμβληματική επένδυση, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία αποτελείται κυρίως από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από επιχορήγηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Περιφερειών. Έρχεται δε, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία που πολλές οικονομικές δραστηριότητες βρίσκονται σε «παύση» λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ενώ θα «τρέχει» για την επόμενη τετραετία, συμβάλλοντας στη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνει η χώρα μας.

 

Πολλαπλά οφέλη

Τα οφέλη από την έλευση του φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια θα είναι πολλαπλά για τις τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Είναι ενδεικτικό ότι:

  • Το κόστος ενέργειας θα μειωθεί σημαντικά για τους πολίτες, ενώ θα επιτευχθεί η περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών τους.
  • Θα τονωθεί η τοπική οικονομία με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας σε διάφορες ειδικότητες, όπως μηχανικοί, εργατοτεχνίτες, χειριστές, θερμοϋδραυλικοί, συγκολλητές, εγκαταστάτες, μελετητές, ανειδίκευτοι εργάτες κ.ά.
  • Σημαντική θα είναι, επίσης, η μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, δίνοντας κίνητρα για νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

Σεβασμός στο περιβάλλον

Το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της ΔΕΔΑ υλοποιείται με σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες, ενώ η επιλογή τόσο των πόλεων όσο και των δρόμων όπου κατασκευάζουμε τα δίκτυά μας δε γίνεται αυστηρά με οικονομοτεχνικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια κοινωνικά.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες τροφοδοσίας [μέσω δικτύου ΔΕΣΦΑ, εξόδων του TAP, μεταφοράς Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG) και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG)] προκειμένου να φθάσουμε και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ενώ εφαρμόζουμε τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας, ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες στο περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

 

Καινοτομία

Ταυτόχρονα, επενδύουμε σε καινοτόμες τεχνολογίες με στόχο να εξασφαλίσουμε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο διαφάνειας και αξιοπιστίας των υπηρεσιών μας. Είναι ενδεικτικό ότι η ΔΕΔΑ είναι ο μοναδικός διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που τοποθετεί  αποκλειστικά «έξυπνους» μετρητές μέσω των οποίων οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή και με ακρίβεια την κατανάλωση φυσικού αερίου σε πραγματικό χρόνο.

Δεν περιοριζόμαστε, όμως, μόνο στα παραπάνω. Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση «πράσινων» δικτύων μέσω της έγχυσης βιομεθανίου και υδρογόνου, που θα διανέμονται ως «μείγμα οικολογικού αερίου» μαζί με το φυσικό αέριο.

Αναγνωρίζουμε ότι οι στόχοι που έχουμε θέσει είναι φιλόδοξοι. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και εφικτοί. Άλλωστε, τα θετικά αποτελέσματα που παρήχθησαν τους προηγούμενους 12 μήνες μάς κάνουν να αισιοδοξούμε ότι θα ανταποκριθούμε με επιτυχία στην αποστολή μας.

Ο τομέας της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει κινητήριο αναπτυξιακή δύναμη της Ελλάδας και ο φιλόδοξος προγραμματισμός της ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια είναι μια μοναδική ευκαιρία για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και την τόνωση της οικονομίας μας, την οποία δεν πρέπει να χάσουμε.»

 

Ακολουθεί το άρθρο και σε μορφή .pdf (ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ)

 

 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Προβολή/κατέβασμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ