23.01.20 | 16:31

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Πιστέψτε με, το δικό μας πρόγραμμα διαφέρει…»
16.05.14 | 09:56

Πιστέψτε με, το δικό μας πρόγραμμα διαφέρει…

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Υπ. ΠΕΡΙΦ/ΡΧΗΣ ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Είναι «ο πατέρας του Παύλου Μπακογιάννη, του γιου του…». Αυτό υπογραμμίζει στη συνέντευξή του, όχι γιατί «απαρνείται» τη βαριά πατρική του κληρονομιά - και όχι μόνο - αλλά γιατί έχει να δείξει πολλά από μόνος του, πια… 

Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης ξέρει καλά το «αύριο» του, ως Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, σε περίπτωση εκλογής του, και θα το διαπιστώσετε. 

Επίσης, γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματά της, όπως, εξίσου καλά, φαίνεται ότι  γνωρίζει και τις λύσεις σ’ αυτά. 

ΕΡ.: Κύριε Μπακογιάννη, ιεραρχικά, ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ποιος ο χρονικός και στρατηγικός σχεδιασμός σας για την αντιμετώπιση αυτών;

Στην κορυφή των προβλημάτων βρίσκεται η ανεργία, που πλήττει, εξίσου, μεγαλύτερους και νεότερους. Η Στερεά πληρώνει βαρύ τίμημα μέσα στην ύφεση. 

Επιχειρήσεις κάθε είδους έχουν βάλει λουκέτο. Υποδομές συντηρούνται με δυσκολία, τουριστικές επιχειρήσεις φυτοζωούν, εξαιτίας της κατάρρευσης της εσωτερικής ζήτησης, βιοτεχνίες επιβιώνουν με δυσκολία, χιλιάδες παροπλισμένοι νέοι αναζητούν διέξοδο. Άρα το πρώτο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να στρέψουμε την Περιφέρεια και τις υπηρεσίες της στο πρόβλημα, που είναι πρόβλημα ανάπτυξης.

Τις πρώτες εκατό ημέρες, ξεκινάμε μια διοικητική αναδιοργάνωση, που θα εξασφαλίσει πόρους, πρώτον, για να στηρίξουμε άνεργους, νέους και μη, καταρτίζοντας και εκπαιδεύοντάς τους να βρουν δουλειές και δεύτερον, για να τις δημιουργήσουμε, με νέες στρατηγικές υποδομές, κίνητρα στη μεταποίηση ποιότητας, στοχευμένη τουριστική προβολή, έμφαση στις εξαγωγές, σύνδεση της κτηνοτροφίας και γεωργίας των φτωχότερων περιοχών με μεγαλύτερες αγορές.

Ετοιμάζουμε, επίσης, ένα νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, με τη συγχώνευση των Αναπτυξιακών Εταιριών, με την επανίδρυση του Περιφερειακού Ταμείου, με προϋπολογισμό από μηδενική βάση. 

ΕΡ.: Τι μπορούν να δουν οι κάτοικοι της Στερεάς να αλλάζει, από την επόμενη μέρα μίας ενδεχόμενης εκλογής σας;

Όταν ακούτε τη φράση «Περιφερειάρχης» ή «Περιφερειακή Διοίκηση» δεν έρχεται στο νου σας μια γραφειοκρατική δομή, σχεδόν απρόσωπη, συνώνυμη της ταλαιπωρίας; Η σχέση μας με το Κράτος, δυστυχώς, δεν είναι η καλύτερη. Αλλά κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς καλύτερους δρόμους, σχολεία, καθαριότητα, φωτισμό. Η πολιτική αλλάζει την καθημερινότητά μας και όσο περισσότερο είμαστε κομμάτι της, τόσο περισσότερα πετυχαίνουμε. 

Σας λέω λοιπόν ότι, ως αυριανός Περιφερειάρχης θα κάνω πολιτική, δημιουργώντας ευκαιρίες, κινητοποιώντας υπηρεσίες, ανθρώπους και ειδικά τους νέους που κρατάνε στα χέρια τους το σήμερα και το αύριο της κοινωνικής και οικονομικής μας αναγέννησης.

ΕΡ.: Το πολιτικό «τζάκι» έχει ευθύνες… Ειδικά όταν «ανάβει» σχεδόν επί έναν αιώνα. Ο Κώστας Μπακογιάννης πώς σκοπεύει να προσφέρει σ’ αυτήν την δυνατή «φλόγα»;

Σέβομαι τη διαδρομή της οικογένειας μου και είμαι περήφανος γι αυτή. Όποιος κάνει πολιτική, κάνει και λάθη. Αλάνθαστος είναι όποιος δεν πράττει.

Έχω επιλέξει να χαράξω τη δική μου πορεία, να κρίνομαι για τις δικές μου επιλογές στο μετερίζι της Αυτοδιοίκησης. Όπως έχω άλλωστε ξαναπεί, στόχος μου είναι να κοιτάω μπροστά και γι αυτό εξ αρχής συστήθηκα όχι ως «γιος του Παύλου», αλλά ως πατέρας του Παύλου, του επτάχρονου γιου μου.

ΕΡ.: Μπακογιάννης Vs Γιαννόπουλου, όπως Σπηλιωτόπουλος Vs Κακλαμάνη, Ιωαννίδης Vs Τζιτζικώστα. Τελικά πού οφείλονται αυτά τα εσωτερικά αντιμαχόμενα «δίδυμα» και ποιοι οι κίνδυνοι απ’ αυτά; Πώς το αντιμετωπίζει ο κόσμος και πώς εσείς από τη δική σας πλευρά;

Κανείς δεν προέρχεται από παρθενογένεση και καθένας από εμάς έχει τις δικές του πολιτικές καταβολές και αφετηρίες. Όμως είναι στα όρια του εμπαιγμού να θέλουμε να εμπλέξουμε την κεντρική πολιτική αντιπαράθεση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι τοπικές κοινωνίες δεν θα ζήσουν με λιγότερο ή περισσότερο Μνημόνιο. Θέλουν ευκαιρίες, δουλειές, υποδομές, στήριξη. Άρα εδώ κρινόμαστε για την σοβαρότητα και την αξιοπιστία μας. Και πιστέψτε με, στην περίπτωση της Στερεάς Ελλάδας, για την οποία και μπορώ να έχω άποψη, η δική μας πρόταση διαφέρει. Διαφέρει γιατί έχουμε ένα κοστολογημένο και πλήρως εφαρμόσιμο αναπτυξιακό πρόγραμμα, που δε λέει απλά τι θα κάνουμε αλλά και πώς θα το κάνουμε. Διαφέρει γιατί χτίζει μια ενιαία ταυτότητα για την Περιφέρεια, δεν διαιρεί αλλά ενώνει. Διαφέρει γιατί δίνει πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Διαφέρει γιατί δημιουργήσαμε μία ομάδα πέρα και πάνω από τα Κόμματα και τις σκοπιμότητες τους, με ένα πραγματικά πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ