12.05.21 | 10:23

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: “ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τα self test για εργαζομένους Δήμων” - Η διαδικασία
17.04.21 | 10:52

Πέτσας:  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τα self test για εργαζομένους Δήμων - Η διαδικασία

Ότι για το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης που χαρακτηρίζεται «πρώτης γραμμής», καθώς και γι' αυτό των Δήμων που απασχολείται στην Καθαριότητα ή στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα self test θα είναι υποχρεωτικά, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “OPEN” και την δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη 

Για τη στάση της Τουρκίας

«Είναι σαφές, από την πρώτη ημέρα της Διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η Ελλάδα ήθελε να διευθετήσει τη μία και μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία και δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, ένα θέμα που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν έχει λυθεί. Όλα τα υπόλοιπα θέματα που προσχηματικά μπορεί να τίθενται από την Τουρκία, μπορεί να ευνοούν το εσωτερικό της ακροατήριο, δεν έχουν όμως καμία σχέση και καμία βάση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Το να θέλουμε την επίλυσης της μίας και μοναδικής μας διαφοράς, το να επιδιώκουμε μία θετική ατζέντα, ποτέ δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία και για αυτό η στάση της χώρας μας είναι πολύ αποφασιστική, όταν προκαλείται. Εμείς πάντα συνεχίζουμε, προκειμένου να φέρουμε σε πέρας τη διευθέτηση της μοναδικής μας διαφοράς, αλλά πάντοτε με γνώμονα την προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Βρισκόμαστε σε μία φάση που είναι ξεκάθαρο για την Τουρκία ότι εάν επιμείνει σε αυτή την επιθετική και παραβατική συμπεριφορά, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στις διμερείς μας σχέσεις, θα απομονωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς όλοι οι εταίροι μας αντιλαμβάνονται αυτή την παραβατικότητα και την προκλητική συμπεριφορά. Από την πλευράς μας, υπάρχει διαχρονικά η διάθεση να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Ποτέ, όμως σε συνθήκες υποχωρητικότητας. Είναι ξεκάθαρο ότι προκλήσεις και διαφορετικές αιτιάσεις από τις επίσημες θέσεις των χωρών πρέπει να απαντώνται τη στιγμή που διατυπώνονται, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες και να μην αφήνουμε κανένα περιθώριο. Ζητήματα αποστρατικοποίησης ή οποιαδήποτε διάθεση εργαλειοποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής και απόπειρα χρησιμοποίησής της ως γεωπολιτικό όπλο, πρέπει να απαντώνται συνεχώς. Το ίδιο και οι οποιεσδήποτε αξιώσεις εγείρονται γύρω από το Κυπριακό, για το οποίο η Ελλάδα έχει ξεκάθαρες θέσεις, που διατυπώνονται πάντα στον δημόσιο διάλογο, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο παρερμηνείας από οποιονδήποτε, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.»

 

Για το Νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στους εκλογείς του εξωτερικού

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εκλογές, απλώς εμείς ερχόμαστε να τους διευκολύνουμε, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους. Τα άρθρα 51 και 54 του Συντάγματος δείχνουν, με σαφή τρόπο, το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούμε. Χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων Νόμος με 200 τουλάχιστον βουλευτές, προκειμένου να μπορεί να εφαρμοστεί για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Η συζήτηση ξεκίνησε γιατί η αρμόδια Τομεάρχης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η κα Τζάκρη, έθεσε το θέμα ότι θέλει να αρθούν οι δύο βασικοί περιορισμοί. Συγκεκριμένα, η κα Τζάκρη ανέφερε ότι αυτοί οι περιορισμοί είναι προσβλητικοί και ότι πρέπει να αλλάξουν. Επομένως, όταν διαπιστώνεται ότι τα δύο βασικά κόμματα -Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση- έχουν τη βούληση να άρουν αυτούς τους περιορισμούς, τότε η Κυβέρνηση οφείλει να μπορέσει να υλοποιήσει το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος και να φέρει στη Βουλή τη σχετική διάταξη. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και αποτελεί ζήτημα Δημοκρατίας. Και είναι πολύ σημαντικό, ακόμα κι αν εκ των υστέρων υπαναχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν κάνει αυτό που είπε η αρμόδια Τομεάρχης του, να ξέρουν οι Έλληνες πολίτες για ένα τόσο καίριο θέμα, όπως είναι η συμμετοχή στις εκλογές, ποιος τους διευκολύνει και ποιος τους "δουλεύει".»

 

Για την πορεία της πανδημίας και το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων

«Από τις συζητήσεις των Ειδικών αντιλαμβανόμαστε πόσο δυναμικό είναι το φαινόμενο. Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, αυτό που η Κυβέρνηση λέει εδώ και δεκατέσσερις μήνες, ότι όταν ασκείται μία κυβερνητική πολιτική σε ένα τέτοιο πρωτόγνωρο και παγκόσμιο φαινόμενο, δεν ασκείται στο κενό ούτε στο εργαστήριο, αφορά ανθρώπινες κοινωνίες. Αυτό που έχει σημασία είναι πόσο πειστικό είναι το μήνυμα που στέλνουμε και για αυτό εμείς προσπαθούμε να έχουμε “βαλβίδες αποσυμπίεσης”, προκειμένου να μπορεί να εκτονώνεται η κόπωση όλων μας, χωρίς όμως να φτάνουμε σε ακραίες καταστάσεις καταστρατήγησης των μέτρων. Και είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε αυτή την ισορροπία μέχρι το Πάσχα. Πάντα λέγαμε ότι πηγαίνουμε εβδομάδα με την εβδομάδα και πάντα κινούμαστε με βάση το επιδημιολογικό φορτίο και την εξέλιξή του, ανά την Επικράτεια, πριν πάρουμε τις όποιες αποφάσεις μας. Ποτέ δεν καλλιεργήθηκε μία προσδοκία ότι «οπωσδήποτε, θα γίνει αυτό». Σαφώς, βούληση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξει σταδιακά οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Το θέμα, όμως, είναι πότε μπορεί να γίνει αυτό.

Πράγματι, το Πάσχα και το καλοκαίρι αποτελούν σαφή χρονικά ορόσημα στο μυαλό όλων μας. Και για τον λόγο αυτό, όλο το προηγούμενο διάστημα, είχαμε αυτή τη σταδιακή πορεία που οδηγούσε στο άνοιγμα κάποιων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Το θέμα, όμως, των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για το Πάσχα είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό σχετικά με την εξέλιξη και του εμβολιασμού και του τείχους ανοσίας στην κοινότητα, χωρίς να υπάρχουν πισωγυρίσματα και πάντα λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εισαγωγών και των διασωληνώσεων στα νοσοκομεία και την πίεση στο σύστημα υγείας. Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα. Θα πρέπει να περιμένουμε να περάσει και αυτή η εβδομάδα για να παρθούν οι όποιες αποφάσεις ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε να κάνουμε κάποια εκτίμηση, θα πρέπει να περιμένουμε.»

 

Για τα Self Tests στους εργαζόμενους

«Πρόκειται για ένα πολύ βασικό εργαλείο στα χέρια μας, προκειμένου να έχουμε μία καλή επιδημιολογική επιτήρηση και να μπορούμε -σε συνδυασμό και με τα Rapid Tests- να ελέγξουμε το φορτίο και να απομονώσουμε κυρίως ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας. Παράλληλα, την εβδομάδα που πέρασε, με σχετική Τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, δώσαμε τη δυνατότητα να διεξάγουν Rapid Tests και οι ΟΤΑ Α’ Βαθμού, προκειμένου οι Δήμοι να έχουν ακόμα μεγαλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση.

Για το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης που χαρακτηρίζεται «πρώτης γραμμής», καθώς και για το προσωπικό των Δήμων που απασχολείται για παράδειγμα στην καθαριότητα ή στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Tests θα είναι υποχρεωτικά, προκειμένου να έχουμε γρήγορη διάγνωση. Για τους εργαζόμενους αυτούς θα χρησιμοποιηθεί το ΑΜΚΑ τους, καθώς και η ιδιότητά τους, όπως δηλώνεται από το Υπουργείο Εργασίας. Θα χρησιμοποιείται η ίδια πλατφόρμα που χρησιμοποιείται από τους μαθητές μας και από τους εκπαιδευτικούς. Θα κινηθούμε, δηλαδή, με την ίδια λογική όπως και στα σχολεία μας και, όπως προχωράμε, θα δούμε εάν χρειαστεί να επεκταθεί και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Τα Tests αυτά έχουν δείξει ότι είναι αξιόπιστα και είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούνται, προκειμένου να ελέγξουμε ασυμπτωματικούς φορείς και να περιορίσουμε τη διασπορά.»

 

Για τις εικόνες συνωστισμού σε πλατείες

«Η πολιτική μας, επαναλαμβάνω, δεν ασκείται στο κενό, αλλά αφορά ανθρώπινες κοινωνίες. Ζητούμε λίγη υπομονή. Δεν έχει νόημα να είμαστε «μεταφερόμενοι» από τη μία πλατεία στην άλλη. Αυτό που έχει σημασία είναι να στέλνουμε όλοι μας το σωστό και όχι το λάθος μήνυμα στη νεολαία μας. Εκτιμώ ότι είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων ακόμα και ότι μετά το Πάσχα, η εικόνα θα είναι πολύ καλύτερη και τα δεδομένα θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε σταδιακά και τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.»

 

Για την οικονομική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας

«Έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή σχετική διάταξη, η οποία αυξάνει ατελώς τον εξωτερικό χώρο που μπορούν να χρησιμοποιούν τα καταστήματα εστίασης για τραπεζοκαθίσματα, προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να εξυπηρετηθεί, όταν αποφασιστεί το άνοιγμα, χωρίς να συνωστίζεται. Είναι μία διάταξη που θα εφαρμοστεί έως το τέλος Οκτωβρίου του 2021. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Έχουν γίνει όμως και άλλα, όπως οι παρατάσεις για δύο χρόνια των μισθώσεων των Δήμων, οι οποίες έληγαν, γιατί καταλαβαίνουμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν δει δύο σεζόν να χάνονται. Επίσης, έχουμε δώσει τη δυνατότητα -εκτός από τις ρυθμίσεις των οφειλών στους Δήμους- να υπάρχει και αναστολή των δημοτικών τελών με απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων. Όλα αυτά είναι εργαλεία στα χέρια μας, προκειμένου να ελαφρύνουμε και εμείς από την πλευρά μας τον επιχειρηματικό κόσμο που έχει δει μία καθίζηση στα έσοδά του λόγω της πανδημίας. Και φυσικά μεριμνούμε και για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, δίνοντας τη δυνατότητα να ρυθμιστούν σε έως και 100 δόσεις και οι συμπολίτες μας να μπορούν να πάρουν μία ανάσα. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηρίζουμε όλους όσοι έχουν πληγεί. Βεβαίως, για να μπορούμε να στηρίζουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, πρέπει να στηρίζουμε και τους Δήμους. Και για τον λόγο αυτόν, έχουμε ενισχύσει εκτάκτως τους Δήμους με 187,1 εκατ. ευρώ το 2020 και με άλλα 50 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021. Είμαστε εδώ να στηρίζουμε για όσο χρειαστεί.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ